Kosinüs Megapat Zamanın Tanığı Katılım 30 Mart 2014 Mesajlar 1.443 Makaleler 1 Çözümler 1 Daha fazla Cinsiyet Erkek 6 Ekim 2014 #1 Çarşamba gününe kadar gitmesi gereken Edebiyat ödevim için gazel nazım biçiminden oluşan 5 gazellik bir şiir lazım. Bu şiir 13. ve 19. yy' lar arasında olmak zorunda. Lütfen ezberlemesi kolay bir şiir olsun, teşekkürler.
Çarşamba gününe kadar gitmesi gereken Edebiyat ödevim için gazel nazım biçiminden oluşan 5 gazellik bir şiir lazım. Bu şiir 13. ve 19. yy' lar arasında olmak zorunda. Lütfen ezberlemesi kolay bir şiir olsun, teşekkürler.
Recep Baltaş Technopat Tam Bir Technopat'sınız! Katılım 14 Ağustos 2010 Mesajlar 79.065 Makaleler 287 Çözümler 2.269 Yer İstanbul 6 Ekim 2014 #2 ÖYLE SER-MESTEM Kİ… / Fuzûlî Öyle ser-mestem ki idrâk etmezem dünyâ nedir Ben kimem sâkî olan kimdir mey û sahbâ nedir Gerçi cânândan dil-i şeydâ için kâm isterem Sorsa cânân bilmezem kâm-ı dil-i şeydâ nedir Vasldan çün âşık-ı müstâğni eyler bir visal Âşıka mâşukdan her dem bu istiğnâ nedir Hikmet-i dünyâ vü mâfihâ bilen ârif değil Ârif oldur bilmeye dünyâ vü mâfihâ nedür Ah u feryâdın Fuzûlî incidibdir âlemi Ger belâ-yı ışk ile hoşnûd isen gavga nedir ANDELÎB / Nâilî NÂİLÎ-İ Kadîm Gül hâra düştü sîne-figâr oldu andelîb Bir hâra baktı bir güle zâr oldu andelîb Şehnâme-hânlık eyledi Keyhusrev-i güle Destân-serâ-yı sebz ü bahâr oldu andelîb Feryâda başladı yine her perri hârdan Dîvân-serâ-yı gülde hezâr oldu andelîb Gül gördü pâre pâre ciger gonca gark-ı hûn Memnûn-ı zahm-ı hancer-i hâr oldu andelîb Ey Nâilî vedâ’-ı gül ü bâğ u râğ idüp Mehcûr-ı yâr u dâr u diyâr oldu andelîb SÖYLESİN / Nâbî NÂBÎ (1642-1712) Yâre varsın peyk-i nâlem âh ü zârım söylesin Âb-ı çeşm-i girye-i bî-ihtiyârım söylesin Çâk-çâk-i sîne versin mevce-i gamdan haber Zahm-ı hûn-pâş-ı derûnum inkisârım söylesin Gonca gülsün gül açılsın cûy feryâd eylesin Sen dur ey bülbül biraz gülşende yârim söylesin Ârzû-yi vasl ile şeb-zindedâr olduklarım Girye-i hasretle çeşm-i intizârım söylesin Bende yok kudret edâya harf-i şevk-ı Nâbiyâ Hâme-i rengin-sarîr-i bî-karârım söylesin GİTTİN AMMA Kİ… / Neşâtî (?-1674) Gittin ammâ ki kodun hasret ile cânı bile İstemem sensiz olan sohbet-i yârân-ı bile Devr-i meclis bana girdâb-ı belâdır sensiz Mey-i rahşânı değil sâgar-ı gerdânı bile Bağa sensiz varamam çeşmime âteş görünür Gül-i handânı değil serv-i hırâmânı bile Sineden derd ile bir âh edeyim kim dönsün Aksine çerh-i felek mihr-i dırahşânı bile Hâr-ı firkatle Neşâtî-i hazinin vâ hayf Dâmen-i ülfeti çâk oldu girîbânı bile
ÖYLE SER-MESTEM Kİ… / Fuzûlî Öyle ser-mestem ki idrâk etmezem dünyâ nedir Ben kimem sâkî olan kimdir mey û sahbâ nedir Gerçi cânândan dil-i şeydâ için kâm isterem Sorsa cânân bilmezem kâm-ı dil-i şeydâ nedir Vasldan çün âşık-ı müstâğni eyler bir visal Âşıka mâşukdan her dem bu istiğnâ nedir Hikmet-i dünyâ vü mâfihâ bilen ârif değil Ârif oldur bilmeye dünyâ vü mâfihâ nedür Ah u feryâdın Fuzûlî incidibdir âlemi Ger belâ-yı ışk ile hoşnûd isen gavga nedir ANDELÎB / Nâilî NÂİLÎ-İ Kadîm Gül hâra düştü sîne-figâr oldu andelîb Bir hâra baktı bir güle zâr oldu andelîb Şehnâme-hânlık eyledi Keyhusrev-i güle Destân-serâ-yı sebz ü bahâr oldu andelîb Feryâda başladı yine her perri hârdan Dîvân-serâ-yı gülde hezâr oldu andelîb Gül gördü pâre pâre ciger gonca gark-ı hûn Memnûn-ı zahm-ı hancer-i hâr oldu andelîb Ey Nâilî vedâ’-ı gül ü bâğ u râğ idüp Mehcûr-ı yâr u dâr u diyâr oldu andelîb SÖYLESİN / Nâbî NÂBÎ (1642-1712) Yâre varsın peyk-i nâlem âh ü zârım söylesin Âb-ı çeşm-i girye-i bî-ihtiyârım söylesin Çâk-çâk-i sîne versin mevce-i gamdan haber Zahm-ı hûn-pâş-ı derûnum inkisârım söylesin Gonca gülsün gül açılsın cûy feryâd eylesin Sen dur ey bülbül biraz gülşende yârim söylesin Ârzû-yi vasl ile şeb-zindedâr olduklarım Girye-i hasretle çeşm-i intizârım söylesin Bende yok kudret edâya harf-i şevk-ı Nâbiyâ Hâme-i rengin-sarîr-i bî-karârım söylesin GİTTİN AMMA Kİ… / Neşâtî (?-1674) Gittin ammâ ki kodun hasret ile cânı bile İstemem sensiz olan sohbet-i yârân-ı bile Devr-i meclis bana girdâb-ı belâdır sensiz Mey-i rahşânı değil sâgar-ı gerdânı bile Bağa sensiz varamam çeşmime âteş görünür Gül-i handânı değil serv-i hırâmânı bile Sineden derd ile bir âh edeyim kim dönsün Aksine çerh-i felek mihr-i dırahşânı bile Hâr-ı firkatle Neşâtî-i hazinin vâ hayf Dâmen-i ülfeti çâk oldu girîbânı bile
Kosinüs Megapat Zamanın Tanığı Katılım 30 Mart 2014 Mesajlar 1.443 Makaleler 1 Çözümler 1 Daha fazla Cinsiyet Erkek 6 Ekim 2014 #3 @Recep Baltaş beni büyük bir yükten kurtardınız, teşekkürler. "ANDELİB" şiiri oldukça güzel, ödevim için kullanacağım.
@Recep Baltaş beni büyük bir yükten kurtardınız, teşekkürler. "ANDELİB" şiiri oldukça güzel, ödevim için kullanacağım.