EFI Boot içeriği silmek

MRTNephilim

Hectopat
Birkaç başarısız Android işletim sistemi kurma denememin ardından, bu gibi artık EFI CFG dosyaları oluştu. İki HDD üzerinde de bunlardan hangileri Windows'un, hangisi Linux'un tam kestiremediğim için kaldıramıyorum, bilgisi olan birileri yardımcı olursa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Direkt boot klasörünü silebilirsiniz. Windows, Microsoft içindeki EFI dosyalarının biriyle başlatılıyor.
Hayır, kafasına göre oradan boot klasörünü silemez. Windows sadece EFI içerisindeki Microsoft klasörü ile başlatılmıyor. EFI\boot dizini tüm EFI sistemlerde ortak ve olması gereken klasördür. EFI sistemi önce bu dizini arar, daha sonra içerisinde bootx86.efi yada bootx64.efi dosyalarını arayıp, hangi dizinden sıradaki sistem önyüklemesi gerektiğini okur.

Bu da kanıtı;

@deleted Bir daha bilgi sahibi olmadığınız konular hakkında da cevap vermeyin. Aksi halde EFI dizinini başka bir Windows kurulum medyası olmadan tamir edemez. O temel bootx64.efi olmadan Windows'un başlangıç onarma veya Recovery dediğimiz bölümü bile tanıtamazsınız sisteme.

Pardon? Temiz kurulum EFI dosyası içine baktınız mı hiç? Özellikle Linux üzerinden bootloader’ın Windows’u nereden başlattığına baktım. Eğer os-prober yalan söylemiyorsa, ki söylemez, Windows EFI\Windows\bootwin(?) dosyasıyla başlatılıyor. Kendi bilgisayarımdan çıkan örnekle bu yorumu yaptım.

Evet, baktım ve içerisinde neler olduğunu gayet iyi biliyorum. Peki sen benim ne dediğime baktın mı?

EFI sistemi önce bu dizini arar, daha sonra içerisinde bootx86.efi yada bootx64.efi dosyalarını arayıp, hangi dizinden sıradaki sistem önyüklemesi gerektiğini okur.

Şimdi, söyle bakalım. bootx64.efi olmazsa bu anakart, nereden hangi imajı yüklemesi gerektiğini bulacak? Her işletim sisteminin nerede EFI dizinine sahip olduğunu, kaç tane işletim sistemi yüklü olduğunu nereden bilip de listeleyecek? Bunun yerine platformun okuması gereken 2 adet dosya var. bootx64.efi ve/veya bootx86.efi (x64 ve x86 dosyaları mevcutsa öncelik sırası olduğu için x64 boot edilir) dosyaları var. İçerisine EFI'nin okuyabileceği sırada işletim sistemlerinin bootloaderları ya tamamen değiştirir yada mevcut olana yeni bir satır ekler. Örneğin Windows Bootloader üzerine GRUB kuracaksanız Windows bootloaderi sileyim mi yoksa onu saklayıp, kendimi onun içinde ek menü olarak mı ekleyeyim diye sorar.

Bu arada, eğer bootx64.efi ile Microsoft'un alakası yoksa Secure Boot sertifika kontrolcüleri neden burada?

Dipnot: Windows'un boot imaj dosyası, yıllardan beri Windows\boot.wim olarak geçiyordu. Şuanda da onun EFI için çıkartılmış hali kullanılıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…