EFI ile kurulum ne demek?

Katılım
20 Mayıs 2018
Mesajlar
8.561
Çözümler
35
Yer
BURSA-BANDIRMA
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
EFI ile kurulum ne işe yarıyor acaba? Hackintosh için gerekli bir şey mi bu acaba?
Araştırdığıma göre Recep Baltaş bir konuda Legacy ile UEFI arasında bir şey olduğundan bahsetmiş. Hackintosh galiba EFI ile kuruluyor.
 
Legacy ile UEFI'den ziyade; EFI klasörlerinin içeriği sistemden sisteme özelleştirilir. EFI dosyalarında hem macOS'u önyükleyebilmek için, hem de macOS'u işlevsel kullanabilmek için çeşitli dosyalar vardır. Bunlar gerek kext dosyaları, gerek önyükleyicinin .efi dosyalarıdır. Bu bağlamda ben OpenCore önyükleyiciyi kullandım. Zira hem sistem yeni, hem de OpenCore daha güncel ve kolay. UEFI ile Legacy konusuna gelecek olursak, hem OpenCore hem de Clover için ikisinin de desteği mevcut. Fakat aşırı eski ve birçok işlem gerektiren(FakeID vb. çeşitli yama) sistemler için Clover daha mantıklı bir seçim oluyor. Özet olarak; bu EFI dosyasını paylaşma sebebim benzer veya aynı sistemdeki kullanıcılarımız, kendileri için EFI özelleştirmek yerine bu EFI'yi direkt indirip hızlıca kurulumu test edebilecek.
 
EFI dosyası bilgisayarı macOS'a bir Mac cihazı gibi tanıtıp düzgün çalışması için gerekli dosyalar barındırıyor. Tabii sadece EFI dosyası yeterli olmuyor, bunları okuyup macOS'un açılmasını sağlamak için bootloader da lazım (OpenCore, Clover gibi). Yanlışım varsa düzeltin.
EFI ile kurulum ne işe yarıyor acaba? Hackintosh için gerekli bir şey mi bu acaba?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yani Hackintosh denilince aklıma ilk gelen kişi siz olacaksınız bundan sonra. Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Bir sorum olacak. EFI ile her sistem özelliklerine göre özelleştirmek zorunda mıyız? Atıyorum aynı işlemci serisi veya ekran kartı serisi için aynı EFI özelleştirmesi yeterli oluyor mu? Yani mesela i7 10900K ile 10850knın EFI özelleştirmesi aynı mı oluyor?

Biraz karıştı kafam açıkçası. En iyisi ben konu açıp neymiş ne değilmiş sorayım. Ama öncesinde araştırma yapacağım. Son zamanlarda Hackintosh bir cezbetmedi değil beni.
 
Aynı kod adlı işlemciler için aynı EFI özelleştirmesi kullanılabilir. Yani 10. nesil i3, i5, i7, i9 için farklı özelleştirmeye ihtiyaç duymazsınız ama mesela biri 9. nesil i5 diğeri 8. nesil i5 ise farklı özelleştirmeye ihtiyaç duyar. Ekran kartı için bu durum farklı, her ekran kartının farklı özelleştirmeye ihtiyacı var. Yine söylüyorum, yanlışım varsa düzeltin .
 
Aslında EFI hazırlamada en basiti Ryzen diyebilirim. Intel tarafında özellikle high-end/server sistemlerde SSDT, kext, config yapısı farklılık gösteriyor. Ekran kartı açısından eğer uyumlu bir ekran kartıysa hayır, aman aman bir işlem gerekmiyor. Eğer değilse, SSDT-GPU-SPOOF dediğimiz işlem veya başka gerekli işlem yapılması(Intel Framebuffer vb.) gerekebiliyor. Bunlar temel bilgiler. Şöyle izah edeyim, arabalar hakkında genel/topluca bir bilgi zihni yorar ve insan uzaklaşır. Fakat altınızdaki araba hakkında edineceğiniz bilgiler sizi tatmin eder ve öğrendikçe öğrenmek istersiniz. Halihazırda sisteminiz için gerekenleri bilgi edinip, Hackintosh yaptıktan sonra zaten Hackintosh tutkunuz artar, arttıkça bilginiz de doğru oranda artar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…