Eğer zamanın b teorisi doğruysa determinizm zorunlu olabilir mi?

Daha fazla  
Evrim Ağacı'nın sitesinden zaman felsefesiyle ilgili bu ve bu makaleyi okuyorken bir şey fark ettim. Zamanın b teorisi, -veya kipsiz statik zaman teorisi- eğer doğruysa ki özel görelilik teorisi kapsamında mutlak bir şimdinin olmadığını biliyoruz. Ayrıca özel görelilik teorisi zamanın a teorisini yanlışlıyor gibi görünüyor çünkü şimdi sürekli ilerlemiyor ve zaman, a teorisinin savunduğu gibi nesnel bir şey değil. Göreli bir şey. Çünkü zamanın "akma" hızının da bağlı olduğu faktörler var: Kütle ve hız. Göreceli bir şey, ikinci makalede bununla ilgili çok iyi bir örnek var. İki makaleyi de okumanızı tavsiye ederim, aynı zamanda birinci makalenin videosu da var Evrim Ağacı tarafından.

Evrim Ağacı'nın videosu ve Diamond Tema'nın videosu.

Şimdi asıl soruya gelelim. Tüm bunlardan yola çıkarak ben zamanın b teorisinin doğru olduğunu düşünüyorum fakat ben determinizmin doğru olduğunu düşünmeyen birisiyim. Fakat gördüm ki, zamanın b teorisinin savunduğu, "zaman statiktir ve geçmiş, şimdi ve gelecek kavramı yoktur." düşüncesini bir öncül kabul edersek gelecekte olan olaylar belli midir? Yani insanın alacağı kararlar da belirlenmiş midir? Çünkü zaman statik, değişmeyen bir şey ve sonra ve önce kavramlarına çeşitli koşullar sağlanırsa gidebiliriz. Örneğin ışık hızı aşılırsa gidebiliriz vesaire. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Zaman statikse, gelecekteki olaylar da belirlenmiş demektir, yani determinizm doğru olabilir, hayatın senaryosunu yazmışlar gibi düşünebilirsin!

Zaman statikse, gelecekteki olaylar da belirlenmiş demektir, yani determinizm doğru olabilir, hayatın senaryosunu yazmışlar gibi düşünebilirsin!

Hocam alaya mı aldınız anlayamadım ama durumlar bunun gibi gözüküyor ya da ben bir şeyi gözden kaçırıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…