1. si matematiksel bir modelleme yapabilmen için Calculus bilmen gerek, şu programı yapmaya uğraşırken bile kullandığın formüllerin üst formülleri var, ve bu formüller Calculus'te ki konseptlerin sonucunda ortaya çıkmış formüller. Yani anlayacağın aslında; atıyorum hangi formül üzerinden örnek vereyim, kinetik enerji formülü olsun: Nedir bu kinetik enerjinin formülü; 1/2*m*v^2 değil mi? Bu formül momentum formülünün diferansiyel edilmesi sonucunda ortaya çıkan bir formüldür. Yani diyeceğim o ki, fizikte her şey birbiriyle bağıntılı, ve Calculus'u kullanmadan yaptığınız hesaplamalar, ne yazık ki fiziği tam olarak açıklamıyor. Bunu neden anlattım: Şundan dolayı; eğer bir şeyi simüle etmek istiyorsanız, ki yanlış anlamadıysam programın yapmasını istediğiniz şey tam olarak yazdığınız program tarafından, nesnenin atış yörüngesini takip eden bir görselleştirme yapması, o konsepti en küçük yapıtaşına kadar anlayabiliyor olmanız, yani hakim olmanız lazım. Yoksa yapacağınız modelleme ya tam anlamıyla doğru bir modelleme olmaz, ya da şu anda da olduğu gibi, ben de dahil konsepti tam olarak bilmediğimiz için, durumu nasıl formülize edeceğimizi çözemeyiz.
2. olarak ta enerji hesabından kastım, kinetik enerji ve potansiyel enerji toplamının mekanik enerjiye eşit olmasından, yani kısaca enerjinin korunumu yasasından ortaya çıkan bağıntının diferansiyelini alıp bir modelleme yapmaya çalışmaktı ancak yukarda da belirttiğim gibi konuya tam olarak hakim olmadığımdan dolayı, ya da algoritmayı kafamda doğru kuramadığımdan dolayı sonuca ulaşamadım. Bu istediğiniz şeyin tam olarak modellemesi, bu bahsettiğim enerji denklemlerinden geçiyor ve de diferansiyel denklemler konseptine de hakim olmanız lazım. Elimden geldiğince basite indirgeyerek durumu izah etmeye çalıştım, umarım doğru aktarabilmişimdir.