Egoizm altrüizmdir!

Katılım
3 Haziran 2016
Mesajlar
19.139
Makaleler
9
Çözümler
112
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
"İlk cildin sekizinci bölümünde, Smith şu yeni iddiayı öne sürdü: Bir toprak sahibi, dokumacı veya ayakkabıcı, ailesini beslemek için gerekenden daha fazla kâr ediyorsa, bu fazlayı daha fazla çalışan istihdam etmek ve böylelikle kârını daha da artırmak için kullanır. Kârı arttıkça daha fazla çalışan istihdam eder. Dolayısıyla bireysel girişimcilerin kârındaki artış, tüm toplumun zenginliğinin ve refahının artışının temelidir.Bu bize çok yeni ve orijinal bir fikir gibi gelmeyebilir, ama şu anda hepimiz Smith’in bu iddiasının çok doğal kabul edildiği bir dünyada yaşıyoruz ve her gün haberlerde bu fikrin çeşitli varyasyonlarını duyuyoruz. Smith’in, insanların bencil bir şekilde kâr artırma dürtüsünün, kolektif zenginliğin temeli olduğu iddiası, insanlık tarihindeki en devrimci fikirlerden biridir. Sadece ekonomik değil, ahlaki ve siyasi anlamda da devrimci bir fikir. Smith’in söylediği kısaca şudur: Açgözlülük iyidir ve ben zenginleşerek sadece kendime değil, tüm topluma fayda sağlıyorum. Egoizm altrüizmdir. "

Yuval Noah Harari, Homo Sapiens 4.kısım s308
 
Bencilliği meşrulaştıran bir laf cambazı daha. Istihdam ettiği çalışanların emeğinin karşılığından gasp ettikleri olmasın, o bireysel zenginliği sağlayan. Bireysel zenginliğin artışı, hiç bir vakit toplumsal zenginliğin artışına sebep olmamıştır. Olmuş olsa idi, şu an en zengin %5 in sahip oldukları kalan %95 e denk olmazdı.

Egoizm, egoizmdir. Altrüizm de altrüizmdir. Kendini önceleyenin başkasına faydası, kendi çıkarından başka bir şey değildir. Bu da onu diğerini düşünen değil, riyakar yapar.
 
Sizin sinirlendiğiniz kesim işçileri köle gibi kullananlar. Sadece Türkiye açısından bakmamak lazım. Yurt dışında, gelişmiş ülkelerde böyle değil. En azından genel olarak. @Neşeli Enginar daha iyi bilir, Almanya'da yaşıyor kendisi. Orada asgari ücrete çalışan kişiler çok nadir olduğunu söylemişti bir keresinde. Lüks içinde yaşamasalar da evlerini geçindirme derdi, akşam ne yiyeceğiz derdi olmuyor. Etin tadını unutmuyorlar. Bizim halkımız hakkını aramaz, koyun sürüsünden öteye gidemezse gasp eden çok olur maalesef. Hem çevremde fabrikalarda çalışanları gördüğüm kadarıyla çok da kötü bir durum yok. Servis sabah evinden alıp işe getiriyor, 8'de iş başlıyor öğleyin yemek veriyor, akşam 18'de bitiriyor ve servis eve bırakıyor. Cumartesi mesai sayılıyor ve pazar tatil. Ha asgari ücret bir aileye yeter mi? Hayır. Burada suçlanması gereken kim? Kapitalizm mi yoksa biz miyiz? Yönetim mi? Patronlar mı?

NOT: Bu sözleri Smith abimiz diyor, ben sadece fikirlerinizi öğrenmek istedim.
 
Ben de size değil de kapitalist ekonominin daha da güçlenmesine vesile olan Adam Amca ve bu fikirlerden bir mantık çatısı oluşturmaya çalışan Noah Bey e ithafen oyle bir serzenişte bulunmuştum. Kusura bakmayın. Dünyanın ekonomik olarak güçlü toplumlarının, yine kendi toplumundaki bireylere görece daha iyi yaşam standardı sağlaması da yine 3. Dünya ülkelerinde kurdukları fabrikalarda daha düşük ücretlerle çalıştırdıkları insanlar sebebiyle ya da yine güçsüz ülkelerdeki değerli kaynakları düşük maliyet ile çıkarıp, işleyip, satmaları üzerine kurması ben ve bana fayda sağlayanlara yapılan iyilikler(?) olarak görülebilir. Bu da özünde bencilliktir, diğerini gözettiği söylenemez. Çünkü o paraya ya da değere ister istemez birilerinin kanı sıçramıştır.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı