Ekonomi sadece yüzdesel olarak mı büyüyor?

Xample-47

Kilopat
Makaleler
1
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Herkese selamlar.

Şimdi başlıkta yazdığım husus kafama takıldı, şimdi ekonomi haberlerini açıp izlesem, ekonomi hakkında gazete haberlerini okusam vs. her yerde "Bu yılın ilk çeyreği geçen yıla göre şu kadar arttı.", "Bu yıl milli gelir şu kadar dolar oldu.", "Amerikan ekonomisi şöyle genişledi.", "Çin borsası son 5 yılın en yüksek puanını gördü." vs. gibi birçok başlık görüyorum. Ama diğer tarafta "Dolar arttı.", "Bu ürüne zam.", "Vergi şu kadar arttı, bu kadar azaldı.". İyi güzel %4,5 büyüyen ekonomimiz var, artan kurumuz var bunun yanında bir de artan gelir var. Şimdi ben burada "Her şey ucuz pahalı diye yakınmayın!!!" demiyorum, ama birazcık işin içine girince bakıyoruz ki bundan 14-15 yıl önce dolar 1,5 TL'nin altındaydı (Tabi o zamanlar milyon vardı), ama asgari ücrete baktığımız vakit 450 TL (450 Milyon yani) diyor. Şimdi madem bizim ekonomimiz bu kadar büyüdü dünya arenasında sıra atladık (Ekonomik anlamda) neden hala biz her şeye pahalı diyoruz. Pahalı dendiği halde her sene neden bütün otomobil firmaları beklenenden daha fazla satış yapıyor? Neden her sene daha yüksek ev satışı yapılıyor? Neden 1450 TL (Yaklaşık) maaş alan bir kişi gidip kredi borcu ile iPhone 7 Plus alıyor?

Birisi bu sorduklarımı açıklasın lütfen. Benim ailem pazarcıydı yani gıda ürünleri satıyorlardı. Ben de yardıma gidiyordum, neredeyse her tezgaha gelen kişi bir şeylere pahalı diyordu. Ailem pazar işini bıraktı ve şimdi sadece alışveriş için gidiyoruz hala pahalı deniliyor. Cidden mantıklı olarak birileri açıklasın bunları ben kendim anlayamıyorum.

Not: Siyasi yerlere çekmeyin rica ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekonominin ilk kuralı üretimdir.
Üretilen ürünler ise talepler doğrultusunda tüketilir.
Üretim, tüketimden fazla ise, ekonomi büyüyor demektir.
Üretim tüketimden az ise ekonomi geriliyor demektir.
Kısaca arz talep unsuru.
Ekonomideki büyüme unsurunun kriteri:
Bir ürünü ilk yıl 100TL maliyet ile üretebiliyor, ikinci yılda ise aynı ürünü 90TL ye mal edebiliyorsan eknomi yüzde 10 büyümüş demektir.
Arz talep dengesi içerisinde bu ürün, aynı fiyata veya daha az fiyata satılabilir.
İkinci unsur.
Bir ürünü üretebilmek için yapılan alımlar.
Bir ürünü tam anlamıyla dışa bağımlı olmadan kendin üretebiliyorsan, bu ürün, ekonomik büyümede etkendir. O ürünün tüm parçalarını dışardan getirtiyorsan, bu ürünü ürettiğin söylenemez ve ekonomide hiçbir katkısı yoktur.
(Belki işçilik olarak belli bir oranda paran içerde kalır)
Bir ürünü üretebilmek için gerekli olan malzemelerin bir kısmını veya hepsini dışardan karşılamak zorunda isen, o malzemelerin bedelini karşılamak zorundasındır. Uluslararası sistemde bu olayın tek karşılığı ALTIN'dır.
Altın ile ödeme, kendi cebinden yemek anlamına geldiği için, bu malzemelerin bedelini MAL olarak ödemelisin.
Yani uluslararası ticarette en önemli emtia, MAL veya ALTIN'dır.
Eğer bir mal'ın bedelini karşılayamıyor ve her daim KAĞIT ile ödeme yapıyorsan, (Kağıt kelimesi burada para'dır) yeni bir alımda, aynı ürün için daha fazla ödemen gerekebilir. Bu unsur da kullandığın kağıt unsurunun hiçbir değeri olmadığı anlamına gelir.
(Dövizlerdeki artış unsuru)
Türkiye'de hiçbir alanda, hemen hemen hiç üretim yoktur. Çoğunluk pazar, Çin pazarıdır ve, hemen hemen çoğu ürünler, Çin'den getirtilmektedir. Çinden getirtilen tüm ürünlere ise, DOLAR olarak ödeme yapmaktasın. Çünkü aldığın hiçbir mal için herhangi bir mal veremiyorsun. Çünkü hiçbirşey üretmiyorsun
ET ve benzeri gıdaların bazılarının da dışardan getirildiği günümüzde, bazı gerçeklikler ortadadır.

Şimdi söylemek istediğim konu, eğer söylendiği gibi ekonomi büyüyorsa hem kazanç hem de harcama artar. Ama bunlar arttığı halde neden daima bir şeyler bize pahalı geliyor? Kazanç arttı evet ama hala pahalı, gider arttı evet ama hala gelir yüksek? Anlayamadığım nokta burası yoksa "Ekonomi nasıl büyüyor?" diye sormadım. Her konuştuğum kişi her okuduğum yazı her eleştirinin içinde hayatın pahalı olduğu geçiyor ama alıma baktığımız zaman zaruri ihtiyaçlara yapılan harcamaların hiç de azımsanacak bir yanı yok.
Cevabınız için de teşekkür ederim yalnız asıl merak ettiğim orası değildi ve eklemek istiyorum mecazi anlamda kullanılan kelimeleri anlayabiliyorum

Enflasyon diye bir şey duydunuz mu?
Evet. Peki siz benim asıl merak ettiğim kısmı anlayabildiniz mi?

Ekonomi büyümüyor. Bir ürünü pahalı almanın sebebi üretim olmayışıdır. Veya üretim maliyetlerinin artmasıdır.
Üretim maliyetleri nelerdir.
Başta malzeme.
İşçilik.
Malzemeleri dışardan alıyorsan, karşılığını ödemek zorundasınızdır.
Örnek petrol veya benzeri harcamalar.
Üretimde kullanılan alet edavat veya benzeri ekipmanlar. Vbg.
Kazanç arttı kelimesi yanlış ifadedir. Ücretli çalışan kesim için bu söylenilemez. Kazanç arttı denilebilmesi için, 20 sene önceki ücret ile çalışan bir memurun, 20 sene sonra ihtiyaçlarının karşılanması için bütçesinden ne kadarını harcadığıdır.
Ben 20 sene önce o yılların en güçlü PC'sini toplamıştım. Takribi 1750$ harcamıştım.
Bu yıllar içerisinde en güçlü PC olmasa bile bu fiyata ancak orta seviyede bir PC toplanabilir.
Demekki 20 sene önceki alım gücüm kalmamış.
20 sene önceki bir çalışan, aylık geliriyle tüm ihtiyaçlarını giderebiliyorsa, bu gün göremiyorsa, KAZANÇ AZALMIŞTIR.
Zaruri ihtiyaçlar eğer kendi ülkende üretilmiyorsa...
Bu ihtiyaçlar için devlet, aşırı vergi koyuyorsa..
Bu ihtiyaçların üretilebilmesi için bile dışa bağımlı isen...
Elbette ki domatesi 5TL ye zor alabilirsin
Ya da en bilindik zaruri ihtiyaç olan ekmeği örnek versek bile, ekmeğin üretilebilmesi için ilk koşul buğday üretimidir. Buğdayı üretebilmek için ya karasaban denilen aletlerle çalışacaksın, ya da gerekli ekipmanları çalıştırabilmek için dışardan MAZOT alacaksın.
Yedek parçası işçiliği, arızaları falan filan derken, buğdayın üretimi için her yıl daha fazla masraf etmek zorunda kalıyorsan, mecburen üretimlerini daha fazla fiyat ile satmak zorundasın.
YUKARDA NE DEMİŞTİM...
Ekonomideki gerçek büyüme, bu yıl 100TL ye ürettiğini, gelecek yıl 90 TL ye üretebilmektir.
Demekki ekonomide büyüme diye bir şey sözkonusu olamaz.

@Mr_YAMYAM O zaman neden bize büyüyor diyorlar? Bizi mi kandırıyor bunlar?

CNN Türk kanalında Cem Seymen'in ekonomi bültenini ara sıra takip edin. Güzel bir dil kullanıyor.
Yaklaşık 4-5 aydır televizyon izlemiyorum ama yayın kayıtları vs. çıkarsa izlerim tabi ki.

@Mr_YAMYAM O zaman neden bize büyüyor diyorlar? Bizi mi kandırıyor bunlar?
.
Aynen.
Aleni şekilde kandırıyorlar.
Geçmiş yıllardaki ekonomide az da olsa üretim vardı. Günümüzde tek bir anlayış var.
''YAF KİM UĞRAŞACAK, ÇİN'den ALIRIM ÇOK DAHA UCUZ''

@Silinen üye Evet hakkını yenilmeyecek bir adam. Ve çok mantıklı. @Mr_YAMYAM size hak veriyordum şimdi daha fazla hak veriyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…