Ekran bozuk gözüküyor

swet

Femtopat
Daha fazla  
Bilgisayari actigimda monitör bozuk bir şekilde açıldı. Sorun monitörden değil ne yapmalıyım? Format attım HDMI taktım düzelmedi.

Dosya Ekleri

• IMG_20250601_230112.jpg
    IMG_20250601_230112.jpg
    444,5 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayari actigimda monitör bozuk bir şekilde açıldı. Sorun monitörden değil ne yapmalıyım? Format attım HDMI taktım düzelmedi.
Sanırım ekran kartında bir problem var bilgisayarı daha fazla çalıştırma eğer sorun ekran kartındaysa yakarsın kartı bilgisayardan anlayan birine veya servise götür.

Hocam şimdi şöyle diyeyim sana, fotoğrafta görünen ekran cidden sağlam bozulmuş, öyle piksel piksel, renkli çizgili bir görüntü varsa bu genelde monitörden değil, ekran kartı tarafında bir sıkıntı olduğunun göstergesi. Sen zaten format atmışsın, HDMI kablosunu değiştirmişsin diyorsun, demek ki yazılımsal kısmı bir nebze elemişsin, ama yine de çözülmemişse, iş donanıma dayanmış olabilir.

Öncelikle yapman gereken şey, kasayı açıp ekran kartını bir kontrol etmek hocam. Bazen kart, yuvasından çok az bile çıksa bu tarz sorunlara yol açar. Bilgisayarı tamamen kapatıp fişini çektikten sonra ekran kartını yerinden sök, bağlantı noktalarını bir hava tut ya da fırçayla temizle hafifçe, sonra kartı dikkatlice yerine oturt. Tam oturduğundan, klik sesini duyduğundan emin ol. Aynı şekilde RAM’leri de kontrol et, çünkü RAM kaynaklı da ekran bozulmaları olabiliyor. RAM’leri çıkar, slotlarını temizle, sonra tekrar tak. Hatta bir tane RAM varsa onunla, iki tane varsa sırayla tek tek dene, bazen sadece biri bozuk oluyor ve görüntü sapıtıyor.

Bir de hocam, bilgisayarı bir de güvenli modda açmayı dene. Yani sistem açılırken ya F8’e bas ya da Shift’e basılı tutarak yeniden başlat deyip "Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri"ne gir. Orada güvenli modla başlat deyince, ekran düzgün açılıyorsa büyük ihtimalle sorun sürücüden kaynaklıdır. O zaman da ekran kartının sürücüsünü tamamen kaldırıp yeniden kurman gerek. DDU (Display Driver Uninstaller) denen bir program var, o işi tertemiz yapar. Onu indirip ekran kartı sürücüsünü sil, sonra kartın markasına göre (NVIDIA ya da AMD) en güncel sürücüyü indirip yükle.

Ama hocam, bu yaptıklarının hiçbirinden sonuç alamazsan, ekran kartında donanımsal bir arıza olabilir. Özellikle eski ya da ikinci el bir kartsa, kondansatör patlaması ya da ısınmadan dolayı çipte sıkıntı olmuş olabilir. O zaman da kartı başka bir bilgisayarda test etmek lazım. Eğer başka bilgisayarda da aynı sorun varsa, kart ölmüş olabilir. Ama başka PC’de düzgün çalışıyorsa, o zaman senin anakartta ya da güç beslemesinde bir gariplik olabilir. Yani iş gittikçe derinleşiyor hocam ama adım adım ilerlersen çözüme ulaşırsın.

Son düzenleme:
Hocam şimdi şöyle diyeyim sana, fotoğrafta görünen ekran cidden sağlam bozulmuş, öyle piksel piksel, renkli çizgili bir görüntü varsa bu genelde monitörden değil, ekran kartı tarafında bir sıkıntı olduğunun göstergesi. Sen zaten format atmışsın, HDMI kablosunu değiştirmişsin diyorsun, demek ki yazılımsal kısmı bir nebze elemişsin, ama yine de çözülmemişse, iş donanıma dayanmış olabilir.

Öncelikle yapman gereken şey, kasayı açıp ekran kartını bir kontrol etmek hocam. Bazen kart, yuvasından çok az bile çıksa bu tarz sorunlara yol açar. Bilgisayarı tamamen kapatıp fişini çektikten sonra ekran kartını yerinden sök, bağlantı noktalarını bir hava tut ya da fırçayla temizle hafifçe, sonra kartı dikkatlice yerine oturt. Tam oturduğundan, klik sesini duyduğundan emin ol. Aynı şekilde RAM'leri de kontrol et, çünkü RAM kaynaklı da ekran bozulmaları olabiliyor. RAM'leri çıkar, slotlarını temizle, sonra tekrar tak. Hatta bir tane RAM varsa onunla, iki tane varsa sırayla tek tek dene, bazen sadece biri bozuk oluyor ve görüntü sapıtıyor.

Bir de hocam, bilgisayarı bir de güvenli modda açmayı dene. Yani sistem açılırken ya F8'e bas ya da Shift'e basılı tutarak yeniden başlat deyip "Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri"ne gir. Orada güvenli modla başlat deyince, ekran düzgün açılıyorsa büyük ihtimalle sorun sürücüden kaynaklıdır. O zaman da ekran kartının sürücüsünü tamamen kaldırıp yeniden kurman gerek. DDU (Display Driver Uninstaller) denen bir program var, o işi tertemiz yapar. Onu indirip ekran kartı sürücüsünü sil, sonra kartın markasına göre (NVIDIA'ya da AMD) en güncel sürücüyü indirip yükle.

Ama hocam, bu yaptıklarının hiçbirinden sonuç alamazsan, ekran kartında donanımsal bir arıza olabilir. Özellikle eski ya da ikinci el bir kartsa, kondansatör patlaması ya da ısınmadan dolayı çipte sıkıntı olmuş olabilir. O zaman da kartı başka bir bilgisayarda test etmek lazım. Eğer başka bilgisayarda da aynı sorun varsa, kart ölmüş olabilir. Ama başka PC'de düzgün çalışıyorsa, o zaman senin anakartta ya da güç beslemesinde bir gariplik olabilir. Yani iş gittikçe derinleşiyor hocam ama adım adım ilerlersen çözüme ulaşırsın.

Çok teşekkürler deneyeceğim

Ekran kartını bilgisayarcıya ver başka sistemde test edip teşhis koysun. Eğer kart çok eski ve güçsüzse hiç uğraşma yeni ekran kartı al. Bu şekilde bilgisayarını çalıştırma.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı