Ekran kartı alırken çekirdek hızı vs bellek hızı

OGFSoviet

Hectopat
Ben PC topluyorum da anakartım 5000 MHz. Ama takıldığım bir yer var ekran kartı alacağım. Fakat bellek hızına mı bakacağım çekirdek hızına mı? Bellek hızında 6000 MHz diyor fakat çekirdek hızında 1183 MHz diyor. Hangisine bakarak almalıyım? Genelde hep burada takılıyorum.

Mimari ye bakmanız ve CUDA çekirdeğine bakmanız önemlidir. Atıyorum GTX 1660 la GTX 1660 Ti arasında performans farklılığı vardır.

Anakartınızın bellek desteği ile ekran kartının bellek hızı başka şeyler. Ekran kartının GDDR dediğimiz hızlı bellekleri olur. Aslında ekran kartı da kendi başına bir bilgisayar gibidir. PCB'si onun anakartıdır. Üzerinde GPU dediğimiz bir işlemci bulunur ve kendi RAM'leri vardır. Bilgisayarınızın işlemcisi ve RAM'leri ile birlikte çalışır o modül. Onu da anakart sağlar. Aradaki bağlantı PCI-e ile sağlanır. X16 modunda bağlanırsınız ana PCI-e soketine takarsanız, onun da bant genişliği fazlasıyla yeter işlerinize.

Sizin yapacağınız şey PCI-e sürümüne bakmak olur. Ekran kartı ve anakartın sürümü PCI-e 1.1'den yüksekse, hiçbir şekilde kafaya takmayın. Bahsettiğim 1.1 sürümü de 10 seneden eski bir şey zaten. Çok eski donanımlarla uğraşmıyorsanız, sizi engelleyecek bir şey yok.

Son düzenleme:
Bellek hızı ekran kartının üstündeki vRAM hızı, çekirdek hızı da üstündeki işlemcinin hızı. Farklı şeyler ama arkadaşların dediği gibi başka özellikler de var. Ekran kartında tek 1 unsura bakılarak seçim ypaılmaz.

İkisine de bakmaman gerek. Buna ek olarak VRAM ve kaç Bit olduğu da o kadar önemli değil. Bunlar da önemli tabi ama bunlar iyi ise kart iyi diye bir şey yok. Mimari, Cuda çekirdeği gibi onlarca farklı etken de var. Yanlız bunların hepsine bakarak kıyas yapmak biraz zor olduğu için ben doğrudan oyun testi ve güvenilir benchmark sonuçlarına bakmanı öneririm.

Son bir sorum olacak anakart mhz si üstünde mhz herhangi bir sorun yaşatırmı anakartı zorlama vs. (ekran kartı)

Konuyu anlamamış gibi duruyorsunuz. Anakartın MHz değeri ile ekran kartının alakası yok. Diyelim ki sistem belleklerinin frekansı ile anakartın bellek desteği frekansı tutmasın. Anakart veya RAM'lerden hangisi düşük frekansa sahipse, diğer donanım da o hıza limitler kendini. Bu da bir sorun yaratmaz. En fazla gereksiz para verilmiş olur donanımlardan birine.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…