Ekran kartı fanından vantilatör yapılabilir mi?

Makaleler
1
Yer
kocaeli, derince
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600 işlemci , B450M PRO-VDH MAX anakart , xpg 16gb(2x8) ram.
Elimde ki ekran kartının 2 fanından birisi çıkıyor. Tek fan olması benim için önemli değil. Masama 200TL'ye yeni vantilatör almayı planlıyordum ama yeni şeyler denemeyi seviyorum. Elimdeki fanla vantilatör olur mu?
Ekran kartınından fan takılan yeri ve güç girişiyle söktüm.
Sizce fan tam güçte mi çalışır yoksa hiç çalışmaz mı?
Görselde görülen F ve P kısmıyla alakam yok anladığım kadarıyla + - ile işim var. Lehim için havyam var. Eğer + ve - ye kabloyu lehimlersen çalışır derseniz yapacağım.

Dosya Ekleri

• IMG_20230807_125302.jpg
    92,3 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20230807_125249.jpg
    73,8 KB · Görüntüleme: 22
Yani 12 volt enerji verirsen çalışır ama ne kadar etkili olur onu bilemeyeceğim.

Denemekten zarar gelmez. Zamanında laptop soğutucusunu masaüstü vantilatörüne çevirmiştim, süper bir soğukluk sağlamasa da arkasına buz küpleri vb şeyler koyduğumda bir nebze de olsa yüzüme vuran sıcak hava dalgasını dağıtıyordu.

Peki pil takılı pil yatağı bağlamaya çalışırsam olur mu? Kablonun bakır olması mı lazım.

Pil yatağı tam performans vermeyebilir. Çünkü onların iletme özelliği yok diye biliyorum. Ben projemde 5V adaptör kullanmıştım.

Bu konuda neredeyse hiç bilgim yok ama adaptörü bakır yüzeye temas ettirmek için kabloyu kesip sıyırıp yapılır değil mi?

Bu konuda neredeyse hiç bilgim yok ama adaptörü bakır yüzeye temas ettirmek için kabloyu kesip sıyırıp yapılır değil mi?
Daha önce hiç böyle bir şey denemedim ve mantığıma oturtamadım. Çevrendeki bir elektrikçiye sorabilir misin ?

Daha önce hiç böyle bir şey denemedim ve mantığıma oturtamadım. Çevrendeki bir elektrikçiye sorabilir misin?

Çevremde hiç elektirçi yok. Ailede sadece babam ve ben biraz anlıyoruz. Daha önce hiç denemedim.

Çevremde hiç elektirçi yok. Ailede sadece babam ve ben biraz anlıyoruz. Daha önce hiç denemedim.
Korkacak bir şey yok en fazla fanı bozarsın. Dikkat etmen gereken tek şey pilin artı ve eksi ucunu birbirine kısa devre ettirmemen yani değdirmemen. Birbirine değdirirsen kablonun ısındığını yada değen yerlerinden küçük kıvılcımlar çıkğını görürsün. Uzun süre kısa devre şekilde kalırsa kablo yanabilir piline göre pilin alev alabilir. Onun dışında gayet basit bir işlem deneyerek öğrenebilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…