Ekran Kartı Monitör İlişkisi

Ah şu sayısal düşünceler yok mu, bitiriyor beni. Şimdi piyasada bulunan en ucuz GTX 1070 kaç para? Evet 1070 istiyorsun, ben de 1080 ti istiyorum, alabiliyor muyum? Hayır, alamıyorum. Şimdi sen bize gelip RX 580 almak istiyorum dersen senin tahmini bütçen 1200 TL biz bu fiyatı baz alarak öneri sunduk. Yoksa merak etme burada bulunan herkes GTX 1060 veya RX 480 ile GTX 1070 arasındaki farkı biliyor. RX 580 ile RX 480 arasında 10 FPS bir fark var maksimum. Biz sana yardımcı olmaya çalışıyoruz hala bir farklı tavırlarda mesaj yazıyorsun. Git al o zaman RX 580'i parası olana da olmayana da bu kart yok. Neden? Stokta yok. Bir de "Ekran Kartı Monitör İlişkisi" diye başlık açıp, "şu ekran kartı bu ekran kartı" dedikten sonra sistem tavsiyesi istediğin konuyu buraya getirmeyeceksin.

Sadece RX 580 değil, bütün kartlar CrossFire için mantıklı değildir. Tek güçlü bir kart her zaman daha iyidir. Sebepleri Technopat'ta bolca mevcut araştırabilirsiniz. Bazıları;

-Verimsiz olması
-Takılmalar yaşanması
-Her oyunun CrossFire desteklememesi

Burada olma amacım dışına çıkmayacağım ve kendimi savunmaya çalışmayacağım.
Haklısınız.

CrossFire ve SLI teknolojilerinin asıl amacı, programlarda kullanılmak üzer geliştirilmiş olması. Çünkü GPU'lar çekirdek sayıları bakımından üstün olmalarından dolayı. Zaten oyun konusu için ortaya atılmış bir fikir olsaydı zaten 7 senedir GPU'larda kullanılmazdı. Yani firmalar geri çekerlerdi teknolojiyi. Son tüketici olarak bazı ürünlerin amacı dışına çıkabiliyoruz.

Alacağım monitörün Full HD' den daha iyi olmasının bana getirisi olumlu mu olumsuz mu olur?
Bence olumlu olur. Bilgisayarı sadece ve sadece oyun oynamak için kullanmıyoruz. Ayrıca RX 580 1440p çözünürlükte 60+ FPS vermese bile, keyifli oyun deneyimi sunacak kadar performans verebiliyor. Herhangi bir ekran kartını, herhangi bir çözünürlüğe sıkıştırmanın gereği yok.

Örneğin, 4K çözünürlüğündeki bir filmi Full HD ve 4K iki ayrı monitörde izlediğimde hangisinde daha kaliteli görüntü alırım?
4K film, 4K monitörde daha kaliteli görünür.

Full HD bir monitörde 2K ve 4K çözünürlüğünde bir film izlerken bir fark görebilir miyim?
Evet görebilirsin.

Örneğin:
  • Full HD film Full HD monitörde, 4K monitöre göre daha iyi görünür.
  • Full HD monitörde 4K film, Full HD filme göre daha iyi görünür.

Ekran sabit tutulup film kalitesi değiştiğinde nasıl bir sonuç çıkar ?
Mesela Youtube'daki 4K ile gerçek 4K aynı değil.

Full HD monitörde, Youtube kalitesindeki 4K film, gerçek 1080p filmden daha kötü görünür. Bunu tıpkı aynı megapiksele sahip iki kamera olarak düşünebilirsin, ikisi de aynı çözünürlükte video/foto çekse bile, hatta aynı bit rate ve aynı FPS'de bile çekse, farklı kalitelerde görünebiliyor. Atıyorum Youtube'daki 1 saatlik 4K video 6GB ise, 1 saatlik gerçek 1080p video 35GB olabilir.

Burası için bir ekleme daha.
-4K monitörde 4K film daha da iyi görünür.
Onu zaten yazmışım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…