Ekran kartı sıcaklığı ne kadar olmalı?

r-sql

Kilopat
Arkadaşlar merhaba.

Yaklaşık 3 ay önce Vatan Bilgisayar'dan bir sistem topladım. İşlemcim Ryzen 3 2200G ekran kartım MSI RX570 Armor 4 GB

Biraz önce PUBG Lite gibi nispeten basit grafikli ve yaklaşık 15 dakikalık bir oyunda GPU sıcaklığı 76 derecelere kadar çıktı. CPU sıcaklığını göremedim onun ayarını bulamadım.

RX570 ve benzeri kartlarda yük altında normal sayılabilecek maksimum sıcaklık değerleri nelerdir konu hakkında bilgisi olan bir arkadaş beni aydınlatırsa sevinirim. Keza oyun 15 dakika yerine 30 dakika sürecek olsa ve Lite yerine normal PUBG olsa 90 derecenin üzerine çıkacak gibi duruyor ki bu kulağa pek normal gelmiyor.

İkinci sorum sürekli sağda solda gördüğüm ve her kafadan farklı bir ses çıkmasına neden olan darboğaz konusu. Bir sistem neden darboğaz yapar ve bu darboğazın doğuracağı problemler neler olur. Bir sistemin darboğaz yapıp yapmadığını nasıl anlayabiliriz. Örneğin benim sistemim yük altında, yüksek grafik işlemli iş ve oyunlarda darboğaz yapar mı? Yaparsa nasıl anlarım ve önlem almaz isem sonuçları ne olur?

Beni bu konularda aydınlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

RX 570, 70 dereceye ayarlı bir kart. Sürücüleri yeniden yükleyin, BIOS'u sıfırlayın ve hız aşırtma yapmayın. Bu havalarda kasa ne kadar iyi olursa olsun eğer sıvı soğutma yoksa ısınması kaçınılmaz. Kapağı açık deneyin fark eder.

Sıcaklık arttıkça karttaki fanların devir hızı da artar. Yani bir eşikten sorma ısınma ivmesi o kadar da yüksek olmayacaktır, sabitlenecektir. O fanları hızlandıran eşik de genelde 70-75°C olur. 75-80 dereceler bu yaz günlerinde kabul edilebilir sıcaklıklardır. Isınmadan çok şikayetçiyseniz kasanın yan kapağını açarak hava almasını sağlayabilirsiniz. Bu size 3-5 derece serinlik sağlar.

Son düzenleme:
Farklı bir ses çıkmasının nedeni, herkesin bir şey bildiğini zannedip bilmeden yorum yaparak bilgi kirliliği oluşturmasından dolayı. Dar boğaz denilen deyim sadece CPU için geçerli değil, herhangi bir parçada da olabilir. PC'nin hızı, en yavaş çalışan parçasına göre belirlenir. Sen 2 tane DDR4 3200 RAM kullanıyorsan ama 7200RPM bir HDD kullanıyorsan (RPM'yi çok önemli de değil, önemli olan diskin tepki süresidir) o RAM'lerden performansını alamazsın çünkü her saniye diskin tepki vermesini bekler veya başka bir örnek; 2 adet Samsung Pro 970 SSD ile RAID yaparsın, elinde 6700K CPU vardır, SSD'lerden tam performans alamazsın çünkü CPU, 2 adet yüksek performanslı SSD'nin hızına yetişemiyordur. Basit grafikli bir oyun için 50 dereceye bile çıkmaması lazım. Yük altında 70-85 normal.

Son düzenleme:
Arkadaşlar kasam budur, kasanın tepesinde de havalandırma mazgalı mevcut.

Arthas_, bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Mesajınızdan anladığım kadarı ile bilgisayarın farklı bileşenlerinin arasındaki hız farkından kaynaklı birbirlerini besleyememe sorunu oluyor sanırım. Tabii bunu ölçebilecek kadar donanım bilgim yok, hangi parça hangisi ile uyumlu olur bunun için biraz teknik bilgi şart gibi.

Lava Catopuma, bu bilgiyi ilk defa duydum 70 derece ayarlı bir kart olduğunu bilmiyordum bunuda araştıracağım.

70 derecede sabit tutuyor benim ki. Fan hızını ona göre ayarlıyor. Asus Ex RX 570. Değiştirilebilir bir ayar ama varsayılan olarak böyle.

Benim 76 ya çıktığında otomatik fan hızı artıyor ve bu artış hissediliyor gürültüsüde artıyor. 73-74 dereceye düşünce tekrar rölantiye alıyor şuanda farkettim.

Normaldir ama kasa soğutmasını iyileştirerek daha da düşürebilirsin. Örneğin: kasanın önüne, içeri soğuk hava alan iki adet fan takarsın, dışarı üfleyecek şekilde 2 tane daha takarsın sirkülasyonu artırırsın, 65-70'e belki düşürebilirsin...
Arkadaşlar kasam budur, kasanın tepesinde de havalandırma mazgalı mevcut.
Orası olması önemli değil, havayı kendi akışına bırakırsanız çok yavaş ısı aktarımı olur ama bir fan koyarsan çok daha yüksek ısı transferi elde edersin. Su motoru gibi, suyu kendi akışına bırak, yavaş akacaktır ama motorla basarsan maximum verim elde edersin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…