Ekran Kartı ve İşlemci Mimarisi Nedir?

Mimari denilen olay işlemcinin çıktı dönemden kasıttır. Örneğin 4. nesil haswell mimarisinin en basit öne çıkan yanı performans + az güç tüketimi. Başka bir örnekte ise şöyle verelim 6. nesil bir skylake mimarisinde olan öne çıkan basit özellikler az güç tüketimi, yüksek performans, ddr4 e geçiş gibi bir çok güzel özelliği sıralanabilir. En güncel mimariyi kullanmak tabi ki tavsiye edilir.

Mimari denilen olay işlemcinin çıktı dönemden kasıttır. Örneğin 4. nesil haswell mimarisinin en basit öne çıkan yanı performans + az güç tüketimi. Başka bir örnekte ise şöyle verelim 6. nesil bir skylake mimarisinde olan öne çıkan basit özellikler az güç tüketimi, yüksek performans, ddr4 e geçiş gibi bir çok güzel özelliği sıralanabilir. En güncel mimariyi kullanmak tabi ki tavsiye edilir.
hocam verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim size birde şöyle bir sorum olacak peki hocam bu mimariler nedir yani bir yazılım mı yoksa işlemci üzerinde yaptıkları herhangi bir fiziksel değişim mi

Öncelikle önemli değil. Bilgimiz yettiğince yardımcı olmaya çalışacağız. Her ikisi birden dahil oluyor. Olayı basitleştirmek gerekirse şöyle bir örnek vereyim: 2000 de üretilen arabalar da otomatik cam lüks ve arabanın akıllı olduğunu simgelerdi. O kadar büyütülecek bir şey olmasa da o zamanlar öyleydi. Şimdi otomatik vites, abs, konforlu koltuklar, dokunmatik radyo- navigasyonlar, otomatik park sistemi vesaire... Sonuç olarak mimari denen bu olayda da işlemci üreticileri her yeni nesilde önceki nesilde yaptığı hataları yapmamak ve geliştirmek için çalışır. O nesile üretici firma doğal olarak bir mimari ismi belirler. Gerçi genelde intel işlemcilerde mimari. Amd de daha çok ver elektriği ver çekirdeği çalıştır gitsin :D. Olay kısaca bundan ibaret.

Öncelikle önemli değil. Bilgimiz yettiğince yardımcı olmaya çalışacağız. Her ikisi birden dahil oluyor. Olayı basitleştirmek gerekirse şöyle bir örnek vereyim: 2000 de üretilen arabalar da otomatik cam lüks ve arabanın akıllı olduğunu simgelerdi. O kadar büyütülecek bir şey olmasa da o zamanlar öyleydi. Şimdi otomatik vites, abs, konforlu koltuklar, dokunmatik radyo- navigasyonlar, otomatik park sistemi vesaire... Sonuç olarak mimari denen bu olayda da işlemci üreticileri her yeni nesilde önceki nesilde yaptığı hataları yapmamak ve geliştirmek için çalışır. O nesile üretici firma doğal olarak bir mimari ismi belirler. Gerçi genelde intel işlemcilerde mimari. Amd de daha çok ver elektriği ver çekirdeği çalıştır gitsin :D. Olay kısaca bundan ibaret.
Anladım hocam yani yeni nesil yeni teknoloji,yeni teknoloji yeni yazılım ve fiziksel değişiklikler :) amd zaten bildiğim kadarı ile intelden bir hayli daha fazla enerji tüketiyor hocam bende amd işlemci kullanıyorum ve saolsun bana karşı hiç soğuk davranmıyor yani en azından 40 derecenin altına hiç düşmedi :D cevaplarınız için tekrar çok teşekkür ederim :)

İşlemcide 70 dereceye kadar sıkıntı etmeye pek gerek yok. 70 den sonra sıkıntılar başlıyor hafif hafif. Bakmayın ben de amd görmüyorum burada ama bende de amd x4 620 var :D. 2.6 dan 3.1 yaptım soğutucu alıp (akasa veom pico). Mevsime göre yükte 50-60 derece arası ısısı değişiyor. Gtx 950 kartım var. Elimde olan oyunlarda sadece gta 5 de darboğaz yaşattırıyor. Onun içinde popülasyon ayarlarını kıstım. 35-55 arası full ayar 720 p monitörde 4x mssa diğer alttaki mssa 8x de rahat kaliteli oynuyorum. Benimkine yakın bir sisteminiz varsa eğer steamimdeki oynadığım oyunlardan referans alabilirsiniz. Oynadığım oyunlar bu sistemde sıkıntı çıkarmıyor. Steam Community :: MATKAP RECEP

İşlemcide 70 dereceye kadar sıkıntı etmeye pek gerek yok. 70 den sonra sıkıntılar başlıyor hafif hafif. Bakmayın ben de amd görmüyorum burada ama bende de amd x4 620 var :D. 2.6 dan 3.1 yaptım soğutucu alıp (akasa veom pico). Mevsime göre yükte 50-60 derece arası ısısı değişiyor. Gtx 950 kartım var. Elimde olan oyunlarda sadece gta 5 de darboğaz yaşattırıyor. Onun içinde popülasyon ayarlarını kıstım. 35-55 arası full ayar 720 p monitörde 4x mssa diğer alttaki mssa 8x de rahat kaliteli oynuyorum. Benimkine yakın bir sisteminiz varsa eğer steamimdeki oynadığım oyunlardan referans alabilirsiniz. Oynadığım oyunlar bu sistemde sıkıntı çıkarmıyor. Steam Community :: MATKAP RECEP
hocam bir konu açmıştım ancak cevap alamadım arkadaşlardan sizin de samimiyetinize ve bilginize güvenerek bu soruyu size sormak istiyorum hocam benim sistem imza da mevcut ben bu sisteme psu değiştirmeden takabileceğim en güçlü ekran kartını takmak istiyorum bazı arkadaşlar 750 ti dedi ama o kartında performansı cazip gelmedi bana siz ne önerirsiniz :)

Direk yaşadığım tecrübeyi söyleyeyim. 750 ti ile yukarıda bahsini ettiğim işlemciyi kullanıyordum. GPU dan kaynaklı bir performans sorunu yaşadım ve ekran kartını götürdüm. 20 iş günü hakları vardı msi'ın. Ekran kartına dair hiçbir haber vermediler. 21. iş gününde yasal hak bana geçti ve şansıma gtx 950 yi indirimden 570 lira gibi bir fiyata aldım. Konumuzla alakası ne derseniz yani yalan yanlış konuşmuyorum iki kartı da test edebildim :D. Şuan kullandığım işlemci o.c ile sizin işlemcinize yakın %80-90 aynı performansı alıyoruz. GTA 5 gibi anormal oyunlarda (CPU öldüren) bahsettiğim gibi darboğaz yaşıyordum. Konu açtım ve popülasyonları kapatmamı önerdiler yaptım ve gtx 950 ile 720 p monitörümde 35-55 arası fps very high da alıyorum. Shadow play 500 mb 1 gb videolar çekmese size video da atardım. İşlemci videoda dahi 30 un altına düşmedi. 750 ti da aynı işlemci ile very high dan ziyade high da oynuyordum. Ve video çekme olayında biraz 950 ye göre kendini belli ediyordu (olumsuz yönde). Diyeceksiniz 350 w PSU ya 950 önerilir mi? gtx 950 nin ekstra güç istemeyen modelleri çıkmadığı için öneriyorum. Siz yine de power'ınızın yanındaki tablo-görselin resmini bir atın ben ve başka arkadaşlar ona göre başka ekran kartı da tavsiye edebiliriz.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı