Ekran kartına ekstra fan takmak

creativebaris

Hectopat
Yer
Mars
Daha fazla  
Arkadaşlar benim ekran kartımda 2 tane fan var. 1 tanesi bozuk 1 tane fanla 55 derecede falan duruyor ama benim aklımda çok garip deney fikirleri var. Şimdi ben bu karta 2-3 tane kasa fanı takarsam sıcaklık nasıl olur ve güzel gözükür mü? İsteyene paint ile projemi gösterebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartiyla oynamak yerine eger mevcutsa ebayden falan fan siparis edebilirsiniz. Hic olmadi anakarttaki fan cikislarindan kasa fani yerlestirin backplate kismina yine is gorur.

Arkadaşlar benim ekran kartımda 2 tane fan var. 1 tanesi bozuk 1 tane fanla 55 derecede falan duruyor ama benim aklımda çok garip deney fikirleri var. Şimdi ben bu karta 2-3 tane kasa fanı takarsam sıcaklık nasıl olur ve güzel gözükür mü? İsteyene paint ile projemi gösterebilirim.
Anladığım kadarıyla ekstra fan alıp bantla ekran kartına yapıştırıp randımanlı olmasını bekliceksiniz.

Anakarttaki fan çıkışına yeni fan yerleştir. En azından sıcaklık bir nebze azalır.Yada japon yapıştırıcısı varsa takmayı deneyebilirsin.

Ben denedim işe yaramıyor 😁. Önermem. Kendi orijinal fanlarını bulup taksan daha iyi.
Niye yaramadı ki mantıken yaraması lazım ?

Ekran kartının fanlarının bulunduğunuz büyük yüze sığmaz büyük ihtimalle çünkü anakarta bağlı. Yan yüzüne bağlasan da pek işe yaramaz bence.

Kasada bir fana bakıyorum bir karta bakıyorum sığar gibi gözüküyor yatay olarak bağlamayı düşünüyorum arkayüzeye zaten orada fana delikleri var bir sürü GPU'nun da çipleri var minik minik.

Anakarttaki fan çıkışına yeni fan yerleştir. En azından sıcaklık bir nebze azalır. Ya da Japon yapıştırıcısı varsa takmayı deneyebilirsin.

Japon yapıştırıcısı ile fanı ekran kartının arkayüzeyine yapıştırmayı düşünüyorum Molex kablosu uzun hallederim arkadan, he bir de fanlar RGB'ya güzelde görünür bence.

Niye yaramadı ki mantıken yaraması lazım ?

Mantıkene bakarsak o zaman kasa fanının ekran kartı için üretilmediğini de düşünmemiz gerekli değil mi? Ekran kartının kendi fanıyla 70-78 derece civarı alırken kasa fanıyla (ki güzel fanlar) 85-91 derece civarı aldım. Muhtemelen havayı dağıttığı için, ekran kartının kendi fanları kadar yüksek devirli dönmediği için de olabilir. Belki de ekran kartını taştığı için de olabilir. Farklı bir örnek olarak Asus'un ürettiği Noctua fanlı ekran kartının normal modelden daha yüksek sıcaklıkta çalıştığını incelemelerden araştırabilirsin. Beğenilmedi de zaten.

Ama buraya not düşeyim; Kullandığım fanlar EK marka, 3000 veya 3500rpm olması gerekiyor. Basıncı, cfm değeri yüksek fanlardan. Bayağı da sesliydi.

Mantıkene bakarsak o zaman kasa fanının ekran kartı için üretilmediğini de düşünmemiz gerekli değil mi? Ekran kartının kendi fanıyla 70-78 derece civarı alırken kasa fanıyla (ki güzel fanlar) 85-91 derece civarı aldım. Muhtemelen havayı dağıttığı için, ekran kartının kendi fanları kadar yüksek devirli dönmediği için de olabilir. Belki de ekran kartını taştığı için de olabilir. Farklı bir örnek olarak ASUS'un ürettiği Noctua fanlı ekran kartının normal modelden daha yüksek sıcaklıkta çalıştığını incelemelerden araştırabilirsin. Beğenilmedi de zaten.

Ama buraya not düşeyim; kullandığım fanlar ek marka, 3000 veya 3500RPM olması gerekiyor. Basıncı, CFM değeri yüksek fanlardan. Bayağı da sesliydi.

Fanların yönü ile alakalı olabilir mi çünkü fan karta dönükse o zaman deliklerden yukarı çıkan sıcak havayı geri karta itmiş olursun ama tam tersine karttan çıkan sıcak havayı fan çekeceğinden dolayı daha kolay bir atım yapılır ve ekran kartı fanından karta ve oradanda üste çok daha hızlı hava akımı oluşturulabilir.

Fanların yönü ile alakalı olabilir mi çünkü fan karta dönükse o zaman deliklerden yukarı çıkan sıcak havayı geri karta itmiş olursun ama tam tersine karttan çıkan sıcak havayı fan çekeceğinden dolayı daha kolay bir atım yapılır ve ekran kartı fanından karta ve oradanda üste çok daha hızlı hava akımı oluşturulabilir.

Yani GPU'dan çıkan sıcak havayı geri GPU'ya itersen ısı tabii artar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı