Ekran kartını beslemek için tekli mi çoklu çekirdek performansı mı daha önemlidir?

Ne amaçla kullanacağınıza bağlı; oyunlarda tekli, render gibi işlemler içinse çoklu çekirdek performansı daha önemlidir.

Bu konuya göz atabilirsiniz.

Bunun kesin bir cevabı yok. Çorba bir soru.

Tekli çekirdeğe yönelen bir oyunda, işlemcinizin tekli çekirdek performansı düşük olursa (Bknz. AMD FX serisi) o oyunlarda darboğaz yaşayabilirsiniz.

Çoklu çekirdekte aynı şekilde. Ona da ilk nesil Core i serisi işlemciler örnek verilebilir.

Ekran kartını beslemek için tekli mi çoklu çekirdek performansı mı daha önemlidir?
1/2/4 çekirdekli işlemcilerde çoklu çekirdek daha önemlidir çünkü darboğaz genelde işlemci güçsüz olduğu için olur. 6 veya daha fazla çekirdekli iyi işlemciler arasında ise tekil çekirdek önemlidir çünkü günümüz oyunları için bu işlemcilerin çoklu çekirdek performansı oldukça yeterlidir.

Mesela aynı mimarideki 6/12 (5GHz) işlemci 12/24 (4GHz) işlemciden iyi FPS verebilir.

Yalnız güncel oyunlarda 2/4 (5GHz) bir işlemci 4/8 (3GHz) bir modelden zayıf kalabilir.

Besleme derken?
Ona güç kaynağı bakar.
İşlemci ile yaptığın işlemde her ne kadar GPU ağırlıklı olsada,
İşlemci gerekli gerekeksiz habire GPU ya komut vermiyorsa...(ki bazen verse dahi)
Bu durum kullanacağın yazılımın desteklediği yönerge setleri ile oldukça alakalı olacaktır,
Bu yüzden böyle bir soruya kesin cevap pek mümkün değil gibi geldi bana.
İşlemci ve yazılım arasında kullanılacak yönerge seti bu hususta mühim bir etken olabilir.
Ama yönerge setleri verimlilikleri konusunda bir çalışmam yok.
Sadece kararsız bir soru(cevaplar zamana göre değişmeye meyyal) olduğunu belirtmek istedim.
AVX-512 çıktı çıkalı büyük bir atılım geliyor gibi.
Yazılımlar bunu kullanıyorsa (işlemciye göre değişebilir*)performansta büyük bir gelişim olabilir.

*Tabi her işlemci aynı yönerge setinde aynı performası verir mi bilmiyorum,
intel in AVX2 de AMD den iyi olması gibi bir durum olabilir.

Son düzenleme:
Hmmm, o zaman ben bir 1200W Platinum bir PSU + R3 1200 AF ve 3090 alayım.
Yalnız GPU öyle her gücü yemez!!!!
Hepsinin bir sınırı var!
350W lık GPU yu hız aşırtmayacaksan ona daha fazla güç vermene gerek yok.
Hız aşırtma destekliyorsa onun da sınırı var.
Anlayacağın ne kadar güç kullanabiliyorsan o kadarlık bir PSU alman gerek.
Benim kastım bu kelimeye latife yapmaktı hepsi bu.
Ve ayrıca RTX3090 ı kullanabilmek için onu kullanabilecek yazılım lazım sana.
Ve o yazılım sadece GPU talep etmez, elbette CPU isteyecek.
GPU ya ne kadar komut vericekse o kadar güçlü CPU gerekecek.
Ve senin kullanacağın yazılım ne kadar işlem gücü isteyeceği ve GPU ya nasıl komut vereceği desteklenen yönerge setiyle de etkilenecek,
Yönerge seti desteği önemli.
Eğer sen yazılımın talep ettiği en iyi yönerge setini sağlayamazsan, sağlayana kıyas performansça geriye düşebilir veya hiç çalıştırmayabilir(eğer alternatif olarak eski bir yönerge seti desteklemiyorsa). Ya da yeni yönerge setini desteklemeyen yazılım ondan çok daha yeni ve güçlü bilgisayarlarda zar zor çalışabilir(Eski Flash oyunlarının yeni ama ekonomik işlemciyi kasması,API burda yönerge setini desteklemesi gereken kısım, zaten API kodlayanın kodlarını çalıştırırken yönerge setini kullanmalı)
Yerinde olsam biraz daha beklerdim, intel AVX-512 kullanacaksa AMD de uğraşacaktır, bazı kullanımlarda çok iyi performans artışı sağlayabiliyormuş.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı