Ekran kartlarında Bit ne anlama geliyor?

Otoban gibi düşün. 128 bit çift şerit, 256 bit dört şerit, benim kart 4096 bit kaç şerit olduğunu tahmin edemiyorum. İşlemci ve VRAM arasındaki trafiğin kaç şeritten aktığını gösteren bir olgu. Haha atmayın anlaması için böyle yazdım. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Bellek veriyolu genişliği. Misal 64 Bit veriyolunu 2 şeritli bir karayolu, 128 bit veriyolunu da 4 şeritli bir karayolu olarak düşünün. Tek seferde geçebilecek araç(veri) sayısı 128 Bit'te daha fazla olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
"İstatistik mini etek gibidir, çoğu şeyi gösterir ama asıl gösterilmesi gerekeni göstermez." -Sir Alex Ferguson

Bit rakamı da öyledir. Sözde yüksek Bit daha yüksek veri anlamına gelmelidir ama pratikte iş öyle değildir. Bunun sebebi modern ekran kartlarındaki sıkıştırma teknolojisidir. Kayıpsız veri sıkıştırma ile yeni ekran kartları daha dar veriyoluna rağmen daha yüksek veri aktarabilir.

İşte bu yüzden GPU ile VRAM (Ör. GDDR6) arasındaki veriyolu bant genişliği tek başına bir performans göstergesi değildir. Eğer öyle olsa idi AMD'nin 4096 Bit veriyoluna sahip HBM bellekli Fury ekran kartları inanılmaz bir performans sunardı...

"istatistik mini etek gibidir, çoğu şeyi gösterir ama asıl gösterilmesi gerekeni göstermez." -sir alex ferguson.

Bit rakamı da öyledir. Sözde yüksek bit daha yüksek veri anlamına gelmelidir ama pratikte iş öyle değildir. Bunun sebebi modern ekran kartlarındaki sıkıştırma teknolojisidir. Kayıpsız veri sıkıştırma ile yeni ekran kartları daha dar veriyoluna rağmen daha yüksek veri aktarabilir.

İşte bu yüzden GPU ile VRAM (ör. GDDR6) arasındaki veriyolu bant genişliği tek başına bir performans göstergesi değildir. Eğer öyle olsa idi AMD'nin 4096 bit veriyoluna sahip hbm bellekli Fury ekran kartları inanılmaz bir performans sunardı...

Aydınlandım hocam.😁

Bazen bit değerleri yüksek olsa da kullanılan diğer donanım parçaları iyi olmadıktan sonra hiçbir anlamı olmaz. Otoban gibi düşündürenlere selam olsun :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı