Elegoo neptune 4 baskının tabladan çıkması

Asım Eren

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP OMEN/ Core i7-13700HX İşlemci/ RTX4080/ 32GB Ram/ 1TB SSD/ 16.1" Ekran
Yaklaşık 4 ay önce Elegoo neptune 4 almıştım ilk başlarda çok iyi baskılar vermesine rağmen son zamanlarda baskı tablaya hiç yapışmıyor filamentimide yazıcı ile beraber almıştım acaba filamentim nemlendiğinden mi baskı tablaya yapışmıyor?

Bir de nozzle ne sıklıkla temizlenip ne sıklıkla nozzle değiştirilmeli? (nozzle temizliği yaparken garanti bozulur mu?)

Son düzenleyen: Moderatör:
Orta ve üstü kalitede bir PLA ise yoğun ışık ve neme maruz kalmadığı sürece birkaç yıl rahat gider.

Yapışmama sorunu için:
Tablayı sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkayıp temiz bir bez veya kağıt havlu ile sil ya da saç kurutma makinesiyle kurut. Yüzeye elini kesinlikle değdirme, İPA ya da kolonya ile de baskı öncesi silmen iyi olur.

Hareketli bir makine olduğu için belli aralıklarla somun, civata vb. bağlantı elemanlarının durumuna bakman, genel bir kontrol yapman gerekli. Tabla ayarını da ara ara tekrarla tabii.

Filament sürekli gün ışığı altında durmuyorsa sıkıntı olmayacaktır, ben yine de bimilyoncudan büyük saklama kabı alıp içine filamentlerin içinden çıkan silikajellerden attım filamentler onun içinde duruyor. Onun dışında her gün tablanı kolonya ya da IPA ile silmelisin, ben yıkamakla uğraşmıyorum. Nozzle ıda ortalama 3 ya da 5kg filament bastıkdan sonra DEĞİŞTİRMELİSİN (temizlemeden bahsetmiyorum çünkü nozzle zamanla aşınan bir şey)

Dediğiniz gibi yaptım baskı ilk başta sorunsuz ilerlerken birden bir kısmı çıktı bende tabla ayarında hata yapmışımdır diye onları değiştirdim ama bu sefer tabla ayarını Full bozdum 2 saat buna uğraştım ama olmadı.

Filamentin üzerine örtü örtüyorum filament gün ışığı görmüyor onda sıkıntı yok da biraz nemli bir ilde yaşadığım için nemlenebilir.

Taban alanı dar, basıyorsan yüksek hızlarda tutunması daha zor olur, hızları o tip parçalarda düşürmek gerekli. Yükseklik de bu tip parçalarda ek sorun oluşturur. Benzer durum yukarı doğru çok genişleyen parçalarda da geçerli, nozül baskı sırasında bir miktar parçaya baskı yapacağı için tutunma yüzeyinden uzaklaştıkça kalkması daha kolay olur. Özetle, farklı durumlarda duruma göre ayarlarla oynaman gerekli.

Tabla ayarıyla 2 saat uğraşıyorsan o konuda biraz daha pişmen gerekli gibi. Elin alışık değilse screw tilt adjust yöntemi ile tabla ayarı yapmak belki işini kolaylaştırabilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabla ayarının seni yormasının bir başka sebebi de vida başlarının yataktaki havşa yuvalarında dönüyor olması olabilir, belli bir seviyenin altında sıkılmış olarak ayara başlarsan siyah tekerleri çevirirken vidanın kendisi de dönüyor olabilir. PEI sheeti kaldırıp durumu kontrol edebilirsin.

Hocam teşekkürler hallettim son bir sorum olacak görselde 4'lü fan in üstünde açma kapama tuşu var o açık mı olmalı kapalı mı?

Hocam şu an baskı denemeleri yapıyorum çıt çıt sesler geliyor normal mi?

Dosya Ekleri

• 17111850846768368911555657315619.jpg
    75,3 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
PLA basıyorsan ne kadar iyi soğutulursa o kadar iyi olur. Geniş parçalarda katman baskı süresi dar parçalara göre daha uzun olacağı için o tip durumlarda kapatmanda sakınca olmayabilir. Bendeki soğutma fanları laptop fanı olduğu için kafa şişirmiyorlar, bu nedenle PLA baskıda her durumda tüm fanları açık kullanıyorum.

Sesin nereden geldiğini bilmeden bir şey diyemem, filamentten geliyorsa nemlidir. Extruderdan geliyorsa itmekte zorlanıyordur, tıkanıklıktan da olabilir, hız, sıcaklık, tabla vb. ayarlardan da.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…