Elektrik Bilimi İle İlgili Tüm Konuları Kapsayan Bir Kitap veya Kitap Serisi

mum ışığı

Hectopat
Katılım
8 Temmuz 2015
Mesajlar
50
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herhangi bir elektriksel sistemin (kumandadan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'na kadar) elektrik şeması nasıl hazırlanır (güvenlik önlemi için alınan devre ve şema tasarımları da buna dahil)? Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) nasıl çalışır? Neden belirli aralıklarla bakımının yapılması gerekir? Basit bir elektronik alet olan kumandaya takılan bir pil bile neden yanar ve nasıl engellenir? Geri besleme ise nedeni bu nasıl anlaşılır ve önlemi nasıl alınır? Regülatör nasıl çalışır? Priz veya herhangi bir makine üzerinde yer alan elektriksel giriş-çıkış gibi aralık değerleri neye göre belirleniyor ve bu değerler nasıl hesaplanıyor? Akım koruyucu priz nasıl çalışır? Akım koruyucu prizde kaçak ve yangın ihtimali var ise kimseye zarar vermeden bu nasıl anlaşılır? Evde, elektrik kurumlarında vs. çıkan elektrik sorunları nasıl tahmin edilir ve düzeltilir? Bu sorunlar nasıl anlaşılır? Elektriksel olan herhangi bir sistem ile temas kurmadan önce ne tür önlemler almamız gerekiyor ve nasıl/neden?

Kısacası elektrik bilimi ve mühendisliği ile ilgili aklımıza gelebilecek tüm soruları cevaplayan ve elektrik biliminin temellerini anlatıp teorik bilgiler edinmemizi sağlayan bir kitap serisi (popüler bilim kitabı da olur akademik bir kitap da) var mı merak ediyorum. Çünkü dünya üzerinde var olan herhangi bir elektriksel sistemin (en küçüğünden en büyüğüne kadar) nasıl çalıştığını çok merak ediyorum; özellikle elektriksel donanımının. Mesela akü ile çalışan bir ışıldağa Lityum İyon pil takarsam o pil patlayabilir. Ya da bir gün aklıma yazılımsal bir fikir gelir ve ben bunun için çeşitli donanımları birleştirerek teknolojik bir nesne inşa edeceğimdir. Bu durumda var olan elektrik bilgim ile ortaya çıkabilecek olan tehlikeleri bilmeliyim ve o sorunları düzeltebilmeliyim: kendi evimde çıkacak olan sorunları da...

Yani her ölçekte bu ve buna benzer tahminler yapmamızı sağlayan elektriksel bilgileri öğrenmek istiyorum çünkü matematiksel bilgilerin bu devreler üzerinde işlenerek bize bir görüntü sunması olağanüstü geliyor bana; beynimde süpernova patlamalarına yol açıyor :) Merak ettiğim bu konu ve sorular salakça olabilir ama yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

Sevgiler.
 
Son düzenleme:
Serway Fizik'in 2. cilti yardımcı olabilir. Ancak matematik bilmen gerekiyor biraz. Elektromanyetik teorisi ağır ve anlaşılması zor bir konudur. Serway Fizik dışında Griffiths'in Elektromagnetik Teori adında bir kitabı var onu da alabilirsin. Popüler bilim kitaplarını çok önermem çünkü ayrıntılı bilgi vermezler o yüzden üniversitelerin yayınlarını takip etmen daha faydalı olur. Elektrik günümüzde kullanılan ve çoğu kişinin nasıl çalıştığını bilmediği bir konudur. Ancak anlaşılması da bir o kadar zordur. Şimdi bu kitaplarda verilen problemlerde günümüzdeki sistemleri göremezsiniz. Çünkü içinde yaşadığımız binalardaki elektrik devresi daha karışıktır. Çünkü daha çok devre elemanı vardır.

Ancak şunu da belirteyim bunu bir ayda filan öğrenemezsiniz. İyice keşfetmek isterseniz - bellerseniz aklınızda bir şey kalmaz- 1-2 yılda filan iyice öğrenirsiniz ancak tabi ki elektromanyetizmayla alakalı her şeyi öğrenemezsiniz. Bu arada matematiğinizin de lise düzeyinde olması işinize yarar. Türev, integral gibi konuları bilmeniz gerekir. Çünkü kitapları bunları bilmeniz gerekiyor matematiksel bağıntıların nasıl ortaya çıktığını anlayabilmek için.
 
Yardımınız için çok teşekkür ederim, önerdiğiniz iki kitabı da inceleyeceğim. Programlama konusuna o kadar merak saldım ki matematiksel temele sahip olan bu makine dillerinin elektriksel bir sistem üzerinde çalışıp bize bir görüntü sunması beni çok etkiledi. Bu sayede tekrar matematiğe merak saldım hem programlamayı hem de elektrik bilimini kendi çapımda da olsa öğrenebilmek için. Emekleriniz için çok sağolun.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı