Elektrik Elektronik Mühendisliği vs Bilgisayar Mühendisliği

dragonflame35

Centipat
Daha fazla  
İki mühendisliğinde arasında kaldım. Yazılıma ilgim var ama bir yandan mikroişlemciler, işlemci tasarımı gibi şeylerde ilgimi çekiyor. Elektronikle de ilgileniyorum. İkisine de bir yakınlığım var. Hangisini hedeflemek daha iyi olur diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Saçma bir bakış açısı. Her bölümün çok fazla mezunu ve çok fazla işsizi var. Aklını kullanan ve biraz şansı olan neredeyse her bölümde başarılı olabilir.

Bilgisayar muhendisi olarak cevaplayayim kismen dogru ama kismen de yanlis. ODTU - ITU vs. gibi prestijli universitelerden mezun olmuyorsan su an bilgisayar muhendisi icin is bulmak cok daha zor. Hem sektorde is oldukca az hem de mezun cok fazla. Staja girmek bile zorlasti maalesef. EE'de durum oyle degil, baslangic maaslari belki dusuk oluyor veya masa basi is olmayabiliyor ama bulabiliyorsun. Ustelik bilgisayardaki gibi Istanbul - Ankara - Izmir zorunlulugun da yok.

Yazılım sektörü elektronik sektöründen çok daha büyük. Elektronikçiler bile yazılım sektörüne girmeye çalışıyor, elbette ben bilgisayar mühendisliği diyorum çünkü iş piyasası elektroniğe kıyasla çok daha büyük.

Elektronikçi bilgisayarcının işini yapabilir, bilgisayarcı elektronikçinin işini yapamaz. Cevap EE.

Son düzenleyen: Moderatör:

Uretilen deger olarak belki ama Turkiye icin is alaninda cok daha buyuk diyemeyiz. EE'cilerin girme nedeni pandemi doneminde gelisen uzaktan calisma + kurumsal yerlerin daha cok olmasi gibi nedenler. Simdi uzaktan calisma donemi bitti zaten. Kurumsal sirketler yazilim tarafinda daha fazla ama eskisi kadar is yok. EE'ci her yerde ise girebilir fabrikalar, insaatlar, o kadar da kurumsal olmayan sirketler vs. derken ama bilgisayar muhendisi icin bu kadar genis bir havuz yok maalesef. Alaninin en iyilerinden olan ee'ciler icin de cok iyi kurumsal sirketler var tabi Siemens, TOGG, Toyota, Ford Otosan, Mercedes, Borusan vs. bunlar bir kaci.

Hocam dünyanın her yerinde yazılım için istihdam piyasası elektroniğe kıyasla çok daha büyük. Yani elektronikte sektörün daha geniş olması daha iyi istihdam oranına sahip olduğu anlamına gelmez. Saydığınız firmalarda bir o kadar yazılımcı çalışıyor. Trendyol, Sahibinden, Dolap, Dream Games vs. birçok direkt olarak sadece yazılımcı istihdam eden şirket var ve aynı şekilde Bankalar da ciddi oranda yazılımcı istihdam ediyor.

Kaldı ki yazılım sektöründe girişim yapmak da çok daha kolay. Tecrübeli yazılım mühendislerinin çoğunun kendi girişimleri oluyor, bunu ek gelir için yapan kadar kendi öncelikli işi olarak yapan da var. Aynısı elektrik veya elektronik gibi sektörlerde yapabilmek için büyük bir sermayen olması lazım.

Her yerde işe girebilmek demek her yerde talep gördüğü anlamına gelmez. Eğer böyle olsaydı en çok istihdam İşletme bölümünün olurdu.

Elektronikçi bilgisayarcının işini yapabilir, bilgisayarcı elektronikçinin işini yapamaz. Cevap EE.

Geçti o devir başvur bakalım yazılım geliştirici iş ilanlarına kaçı dönüyor. Tecrübeli bir yazılımcı değilsen çok zor. Junior ilanlarda Bilgisayar-Yazılım gibi mühendisliklerden mezun değilsen bu alanda iş bulman çok zor, ancak tanıdığın vs. olacak.

Saçma bir bakış açısı. Her bölümün çok fazla mezunu ve çok fazla işsizi var. Aklını kullanan ve biraz şansı olan neredeyse her bölümde başarılı olabilir.
Yoo değil, şu an sıfırdan başlayacak bir adam için EEM her türlü daha iyidir. Sana Bilgisayar mühendisliğinin mutlak olarak daha iyi olduğunu düşündüren nedir?
Yazılım sektörü elektronik sektöründen çok daha büyük.
Etrafındaki her yapının, kullandığın her elektronik eşyanın projesi bir EEM tarafından çizildi. Bir EEM'nin sektöre girmesi çok daha kolay, ister inşaatta girer ister bir fabrikada, ister sanayi sitesindeki bir dükkanda. Sektör önemli değil, Türkiye'de iş bulmaya çalışacak olan sen önemlisin.

Dostum gerçekten sektörde çalışarak mı yapıyorsun bu yorumu yoksa elektronik mühendisliğine sempatin olduğu için mi? Ben Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum birçok Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu arkadaşım da oldu, çoğu kendi alanlarında çalışıyorlar ancak iş arama süreçleri oldukça sancılı geçti. Yani üstte de açıkladım, her sektörde çalışabilmek çok talep olduğu, istihdamın bol olduğu anlamına gelmiyor. Eğer durum böyle olsaydı Endüstri Mühendisliği, İşletme gibi bölümler her sektörde çalışabiliyor, o zaman Elektrik-Elektronik’ten daha iyi mi oluyor? Veya tam tersi, Uçak Mühendisliği bölümünün sektör olarak savunma sanayi ve havacılık şirketleri dışında istihdamı oldukça az, bu Uçak Mühendisliği bölümünü kötü mü yapıyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…