Elektrik Elektronik Mühendisliği vs Bilgisayar Mühendisliği

Bende savunma sanayiye girme durumum olursa geç mezun olacağımıda düşünürsek 30 yaşlarıma yakın ya da 30 umdayken yurt dışına çıkabilme imkanım olabilir muhtemelen böyle bir durumda...

merhaba Görkem Bey yazılım öğrenmeye sıfırdan başlamakla ilgili bir konu açtım. sizi burada birkaç yerde gördüm, daha önce de bir konu başlığı altında bir araya gelmiştik Samsun şehri ile alakalı. bilgisayar mühendisi olduğunuzu fark etmiştim takibe almıştım. bu yüzden özellikle sizin fikirlerinizi merak ediyorum. vakit bulabilirseniz bir bakıp yorum yaparsanız çok sevinirim özellikle nasıl bir başlangıç yolu izlemeliyim, hangi sitelerden veya kurslardan ilerlemek mantıklı olur gibi konularda tavsiyelerinizi duymak isterim.

Hocam belki yazılım için dediğiniz doğrudur ama siber güvenlik konusunda bilgisayar mühendisliği gibi bir kısıtlama yok hatta elektrik elektroniğin kolu olan elektronik haberleşme mühendisliği siber güvenlikle bağlantılı özellikle haberleşme kısmı aranan elemanlardada bilgisayar, EEM mezunu, elektronik haberleşme mezunu olanlar alınıyor sizce siber güvenlik sektörü nasıldır?

Siber Güvenlik ile Elektronik ve Haberleşme’nin pek bir bağlantısı yok. Siber Güvenlik dediğimiz alan Bilgisayar Bilimleri’nin alt dalıdır. “Elektronik” tarafı ile alakası olmayan bir alan. Zaten elektronik ve haberleşme, elektrik-elektronik gibi mühendisliklerden mezun olanlardan siber güvenlik alanında çalışan LinkedIn üzerinden çok az kişiye rastladım. Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Haberleşme gibi bölümlerin müfredatını incelerseniz Siber Güvenlik, Bilgi Güvenliği vs. hiçbir dersi içermediğini göreceksiniz, bu bölümlerin amacı da siber güvenlik uzmanı yetiştirmek değil.

Genel ağırlık diplomada Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ve bunun gibi Bilgisayar Bilimleri temelli mühendisliklerden oluşur, işveren de ağırlıklı olarak bu bölüm mezunlarını ister.

Tabiki bu Elektronik Mühendisliği mezunu birisi siber güvenlik uzmanı olmaz demek değil, sadece “Bilişim” temelli bölüm mezunlarına kıyasla şansı çok daha düşük, bunu da bilmekte fayda var.

Siber Güvenlik alanında çok bilinen bir firma var ülkemizde, o şirkette LinkedIn üzerinden araştırdığım kadarıyla çok az “Elektronik Mühendisliği” mezununa denk geldim. Bu oran neredeyse “İşletme” mezunu olup siber güvenlik uzmanı olan sayısına eşit. “Bilgisayar Öğretmenliği” mezunu olup Siber Güvenlik uzmanı olan sayısı bile çok daha fazla.

Siber Güvenlik sektörü için belli başlı kurumsal firmalar var direkt alanı siber güvenlik olan (yukarıda da belirttiğim gibi) ancak bir de asıl işi direkt siber güvenlik olmayıp yine de siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olan firmalar var (bankalar, e-ticaret siteleri vs.) bu açıdan istihdamı var ancak elbette bir web yazılımı geliştirme gibi alanlara kıyasla çok daha küçük bir istihdamı var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…