Elektro-Akustik gitar için ses kartı mı amfi mi alınmalı?

denizyagizyayla

Centipat
Daha fazla  
Elektro-akustik gitarda efektlerle çalmak falan istiyorum. Ses kartı ile bilgisayara bağlamak mı daha iyi olur yoksa amfi almak mı? Benim kendi araştırdığım kadarıyla ses kartı daha cazip geldi ama emin olamadım, çok bilgim yok. Bir de sanırım amfi alırsam ekstra efekt pedalları almam gerekiyor ama ses kartı alırsam bilgisayarda halledebiliyorum. Ama dediğim gibi emin olamadım, sormakta fayda var.

Kayıt falan almak istiyorsanız ses kartının yanında amfi de şart, dümdüz elektro ile çalmak istiyorsanız iyi bir Marshall amfi işinizi görür.

Elektro-akustik gitarda efektlerle çalmak falan istiyorum. Ses kartı ile bilgisayara bağlamak mı daha iyi olur yoksa amfi almak mı?

Eğer ki sadece çalayım anın tadı çıksın diyorsanız amfi, 5 dakika kayıt alayım 1-2 saat kayıt üzerinde oynayayım diyorsan ses kartı.

Bir de sanırım amfi alırsam ekstra efekt pedalları almam gerekiyor ama ses kartı alırsam bilgisayarda halledebiliyorum. Ama dediğim gibi emin olamadım, sormakta fayda var.

Yani amfiden amfiye değişir kimilerinde reverb, chorus vb direkt olarak bulunur kimilerinde yanına pedal da almanız gerekir. Ayrıca ses kartında da bedava değil ya o programlar.

Kayıt falan almak istiyorsanız ses kartının yanında amfi de şart.

Neden kayıt almak için ses kartının yanına amfi de şart ?

Dümdüz elektro ile çalmak istiyorsanız iyi bir Marshall amfi işinizi görür.

Burada konu dümdüz elektro çalmak değil. Konu sahibi elektro akustik bir gitar çalmak istiyor dolayısı ile akustik gitar amfisine ihtiyacı var. Eğer mikrofon da girilecek sokakta çalınacak ise boss acoustic singer live önerebilirim.

Neden kayıt almak için ses kartının yanına amfi de şart?

Çünkü amatör kişiler amfiden duyduğu sesle kaydetmeyi daha pratik ve basit buluyorlar. Eğer deneyimli bir arkadaşsa sadece kayıt için amfiye zaten gerek yok.

Elektro-akustik gitarda efektlerle çalmak falan istiyorum. Benim kendi araştırdığım kadarıyla ses kartı daha cazip geldi ama emin olamadım,
"Elektro" yazdıkları için bunun elektro gitar gibi ses çıkartacağını üşünüyor olabilir misiniz? Çünkü bu bir Akustik gitar.

Akustik gitarlar ile ses kartı ya da amfi kullanmak mantıksızdır. Eğer cafe gibi bir yerde sesinizi yüksek duyurmaya ihtiyacınız varsa ses sistemine girersiniz gitarı.

Çünkü amatör kişiler amfiden duyduğu sesle kaydetmeyi daha pratik ve basit buluyorlar.
Mantıksız zaten gitarı bilgisayara girdiğiniz anda bir sürü plug in vb açabiliyorsunuz nasıl kullanılacağını anlamak yarım saat bile almaz. Zaten akustik gitar kaydı hakkında konuşuyoruz en fazla ne kullanacaksınız ki? Biraz reverb, delay belki de chorus bunları kullanmayı anlamak o kadar da zor değil.

Kayıt falan almak istiyorsanız ses kartının yanında amfi de şart, dümdüz elektro ile çalmak istiyorsanız iyi bir Marshall amfi işinizi görür.

Bahsedilen şeyin bir "akustik gitar" olduğuna, Elektrogitar olmadığına dikkat ederseniz;
Akustik gitarlar ve akustik enstrümanlar mikrofon ile kaydedilirler. Line, yani kablo ile ses kartına bağlanmazlar, çünkü çıkan ses vasat olur. Amfi zaten bu konu ile ilgisi olmayan bir şey.

Akustik gitarlar ve akustik enstrümanlar mikrofon ile kaydedilirler. Line, yani kablo ile ses kartına bağlanmazlar, çünkü çıkan ses vasat olur.

Elbette mesleğiniz bu iyi bilirsiniz fakat niçin elektro akustik gitarlar ses kartı ile kayıt edilmiyorlar bunu anlamış değilim. Elektro akustik gitarı ses kartına bağladıktan sonra üstüne biraz reverb vb ekleyerek kayıt alırım genelde ki şimdiye kadar bu tip kayıtlardan rahatsız olduğum olmadı. Bunda hatalı olan kısım ne ve tam olarak nasıl yapmak gerek anlatırsanız sevinirim.

Amfi zaten bu konu ile ilgisi olmayan bir şey.

Alsında benim orada kastettiğim Roland Cube benzeri hem mikrofon hem de gitar girilebilen ve sokak performanslarında kullanılan tipte amfilerdi.

Elbette mesleğiniz bu iyi bilirsiniz fakat niçin elektro akustik gitarlar ses kartı ile kayıt edilmiyorlar bunu anlamış değilim.
Size aktardığım kendi tecrübem değildir. Müzik ve kayıt teknolojileri alanında olanların / çalışanların gayet iyi bildiği üzere akustik estrümanlar akustik ortamlarda kaydedilirler.

Enstrümanın içindeki bir mikrofon size enstrümanın doğal tınısını değil; sadece titreşimleri ve abartılı frekansları iletir. Dışarıdan mikrofonla kaydedilmeleri gerekiyor.

Alsında benim orada kastettiğim Roland Cube benzeri hem mikrofon hem de gitar girilebilen ve sokak performanslarında kullanılan tipte amfilerdi.
Şimdi iki konu var.

Birincisi; Konuyu açanın kafasının karışık olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen/kuvvetle yüksek ihtimalle Pedallar falan dediğine de göre, gitardan elektro gitar gibi sesleri çıkartabileceğini düşünüyor. Konuyu anlamamışsa; sizin amfi önermeniz ona belki gereksiz bir masraf yaptırtacak.

İkincisi; Roland Cube ya da başka bir markanın "AKUSTIK" amfisi kullanılmalı. Normal gitar amfileri bu empedansta çalışmaz.
Akustik amfilerinde iki opsiyon olur. Bir line, diğeri ise mikrofon girişleri. Yine yukarıda açıkladığım gibi, bu amfilere gitarı mikrofon ile bağlarsanız daha doğal ses ile çalışır ve daha iyi duyurabilirsiniz. Elinizde 80 100 bin TL lik bir Takamine , Martin gibi yüksek kalitede elektroniğe sahip bir amfi yoksa (Bu arada yine o kalitedeki gitarlar mikrofonla kaydedilirler) Line seçeneği size sadece günü kurtarır. Giriş seviyesi amfilerin iç mikrofon mekanizmasından bir şey beklemeyin.

Son düzenleme:

Benim konuyu açarken aklımda olan aslında gitar çalarken delay efekti ve distortion efekti de kullanarak çalmaktı. Şu an birkaç ay içinde elektrogitar da almayı planlıyorum fakat amfi veya ses kartım yok. Soruyu elektro gitarın yanına amfi mi ses kartı mı diye değiştirirsem daha doğru olur. Akustik gitar hakkında verdiğiniz bilgi ve cevaplarınız için teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…