Elektrogitar için başlangıç amfi mi ses kartı mı?

Makaleler
8
Yer
Adana
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5500, B450M-K, RTX 3050, 8+8 3000Mhz 16GB RAM, Corsair K60 RGB Pro Low Profile klavye, Redmi Note 13 Pro telefon.
Merhaba zuhal müzikten uygun fiyatlı elektrogitar almayı düşünüyorum ancak bu konular hakkında pek bir fikrim yok. Amfi nedir ses kartı nedir? Ne işe yarar? Bu ikisi olmadan elektrogitar çalınır mı? Sesi bilgisayara aktarmam için amfi mi lazım ses kartı mı? Siz ne önerirsiniz? Ayrıca bana uygun fiyatlı amfi ve ses kartları önerirseniz sevinirim. Kısacası bu işin mantığını öğrenmek istiyorum neyin ne işe yaradığı hakkında fikrim yok.

Bunu almayı düşünüyorum.

Gitara yeni başlayacaklar için amfi önerilir. Ses kartı ve beraberinde kullanacağınız VST, plugin ler için ise amfi ve ekipman kullanmış olma tecrübesi gereklidir.

Küçük bir amfi ile başlayın, çalımınız geliştikçe (2-3 yıl sonra) sonraki aşamada daha iyi bir amfiye geçersiniz ya da ses kartı / prossesör almayı düşünebilirsiniz.

Gitara yeni başlayacaklar için amfi önerilir. Ses kartı ve beraberinde kullanacağınız VST, plugin ler için ise amfi ve ekipman kullanmış olma tecrübesi gereklidir.

Küçük bir amfi ile başlayın, çalımınız geliştikçe (2-3 yıl sonra) sonraki aşamada daha iyi bir amfiye geçersiniz ya da ses kartı / prossesör almayı düşünebilirsiniz.
Katılmıyorum hele ki internette bu kadar çok kaynak varken ki eklentileri öğrendikçe kişi müzikal olarak aklı evvel(geliştirilebilir) yada bilgisiz değilse biraz kurcaladıktan sonra kendi tonlarını da rahatça oluşturabilir. Ev kullanıcısı biri rahatlıkla ses kartı ile başlangıç yapabilir alım gücünün nispeten iyi olduğu bir ülkede olsaydık analog seven biri olarak bu görüşe büyük ölçüde saygı duyabilirdim. :)
Ayrıca konu sahibi bütçe belirtirse daha iyi bir ürün seçmesinde yardımcı olmayı çok isterim.

Katılmıyorum hele ki internette bu kadar çok kaynak varken ki eklentileri öğrendikçe kişi müzikal olarak aklı evvel(geliştirilebilir) :)
30 yıldır gitaristim. "Eklenti" tanımını ilk defa duyuyorum ve cümleyi de anlamakta zorluk çekiyorum :)

biraz kurcaladıktan sonra kendi tonlarını da rahatça oluşturabilir.
Çalamadığınız şeyin tonundan da bahsedilmez.
Önce gitar çalmayı ve belli bir seviyeye erişmeyi, sonra tonlamayı öğrenirsiniz.
Gitar öğrenirken de, efektli, drivelı, modellemeli, dijital ekipmanlar kullanılmaz. Bunlar kullanılacaksa; yeri -zamanı başlangıç aşaması sonrasıdır. (2 -3 yıl)

Ev kullanıcısı biri rahatlıkla ses kartı ile başlangıç yapabilir alım gücünün nispeten iyi olduğu bir ülkede olsaydık analog seven biri olarak bu görüşe büyük ölçüde saygı duyabilirdim.
Başlangıç seviyesinde bir amfiyi, 3-4 bin tl ye alabilirsiniz. Ses kartı ve monitörüne vereceğiniz bütçe bundan ucuz mu?

Son düzenleme:
30 yıldır gitaristim. "Eklenti" tanımını ilk defa duyuyorum ve cümleyi de anlamakta zorluk çekiyorum :)

Çalamadığınız şeyin tonundan da bahsedilmez.
Önce gitar çalmayı ve belli bir seviyeye erişmeyi, sonra tonlamayı öğrenirsiniz.
Gitar öğrenirken de, efektli, drivelı, modellemeli, dijital ekipmanlar kullanılmaz. Bunlar kullanılacaksa; yeri -zamanı başlangıç aşaması sonrasıdır. (2 -3 yıl)

Başlangıç seviyesinde bir amfiyi, 3-4 bin tl ye alabilirsiniz. Ses kartı ve monitörüne vereceğiniz bütçe bundan ucuz mu?
Yani bu VST'lere genelde plugin deriz sonradan DAW içine eklendiği için ve Türkçe karşılığı bunun eklentidir. Yani tabirim ne kadar yanlış? Ben şahsen teknik, müzik teorisi ve tonlama gibi şeylerin aynı anda dengeli bir şekilde gidilerek öğrenilmesi taraftarıyım. Dijital ekipmanlar kullanmak için bence çok da dediğin kadar kasmaya gerek yok hele ki başka bir konu da "Gitara yeni başlayan birinin gitar da kalite aramasında gerek yok." Gibi şeyler dedikten sonra. Üstüne üstlük benim fikrim doğrudur, en doğrusu benim fikrimdir gibi bir beyanda bulunmadığım halde bana iğneleme yapıp aşağılama çabasına giriyorsun hoş değil. Kızdırdıysam affola fakat sunduğum tez yanlışsa gerçekten düzgün bir şekilde antitez sunarsın konu sahibi de kendince bir sentez yapar. Ve evet daha ucuz, iyi bir referans kulaklığı ile.

Son düzenleme:
Kızdırdıysam affola fakat sunduğum tez yanlışsa gerçekten düzgün bir şekilde antitez sunarsın konu sahibi de kendince bir sentez yapar.
"Çöp"-"leş" gibi laflar mı tez? :)

Böyle büyük ve havalı laflar; seviye, birikim ve yetknlik içermekten yoksun olduğunda hiç bir anlam ifade etmezler. Tam olarak bu noktadasın.

Uzmanı olduğum alandaki tecrübelerimi aktarıyorum. Kısa bir değişle; "-sizin geçtiğiniz yollar..."
Ve evet daha ucuz, iyi bir referans kulaklığı ile.

Tez ve bilim mi konuşalım?
Diğer hatalı tavsiyeleriniz önerileriniz gibi. Amaçları kayıt ekipmanı olan; Referans kulaklıklar / monitörler gitar çalmakta kullanılmazlar, kullanılmasının da hiç bir anlamı, gerekliliği yoktur.

Flat EQ ya sahip olan "Referans" nitelikli araçların enstrüman sesleri güzelleştirme, iyi duyurma gibi bir görevleri yoktur.

En pahalı amfide bile kullanılan, esasında oldukça sınırlı celestion 12" gitar speakerları, ortalama 70hz-5khz frekansı üretirler. Kayıt sonrası etkin alanı 80Hz-12Khz aralığındaki gitar sesini 20Hz-20Khz multimedya kulaklık / monitörler fazlası ile verebilirler. Bu nedenle referans ekipmanı önermeniz; insanlara boşa para harcatmanıza neden olur.

"Gitara yeni başlayan birinin gitar da kalite aramasında gerek yok." Gibi şeyler dedikten sonra.
Kalite algılanır bir şey değildir yeni başlayanlar için. Söylediğimin garipsenecek bir yanı yok. Üstelik kalite, detay, fazlaca fonksiyon belli noktalarda gelişiminizi dahi etkileyebilir.
-"Şimdi en iyisini alalım, ilerdede kullanırız..." klişesi, bu alanda ters mantıkla çalışan bir faktördür.

Son düzenleme:
"Çöp"-"leş" gibi laflar mı tez? :)

Böyle büyük ve havalı laflar; seviye, birikim ve yetknlik içermekten yoksun olduğunda hiç bir anlam ifade etmezler. Tam olarak bu noktadasın.

Uzmanı olduğum alandaki tecrübelerimi aktarıyorum. Kısa bir değişle; "-sizin geçtiğiniz yollar..."

Tez ve bilim mi konuşalım?
Diğer hatalı tavsiyeleriniz önerileriniz gibi. Amaçları kayıt ekipmanı olan; Referans kulaklıklar / monitörler gitar çalmakta kullanılmazlar, kullanılmasının da hiç bir anlamı, gerekliliği yoktur.

Flat EQ ya sahip olan "Referans" nitelikli araçların enstrüman sesleri güzelleştirme, iyi duyurma gibi bir görevleri yoktur.

En pahalı amfide bile kullanılan, esasında oldukça sınırlı celestion 12" gitar speakerları, ortalama 70hz-5khz frekansı üretirler. Kayıt sonrası etkin alanı 80Hz-12Khz aralığındaki gitar sesini 20Hz-20Khz multimedya kulaklık / monitörler fazlası ile verebilirler. Bu nedenle referans ekipmanı önermeniz; insanlara boşa para harcatmanıza neden olur.

Kalite algılanır bir şey değildir yeni başlayanlar için. Söylediğimin garipsenecek bir yanı yok. Üstelik kalite, detay, fazlaca fonksiyon belli noktalarda gelişiminizi dahi etkileyebilir.
-"Şimdi en iyisini alalım, ilerdede kullanırız..." klişesi, bu alanda ters mantıkla çalışan bir faktördür.
Yani okurken çok fazla tebessüm ettim, 30 senede eminim ki sunduğunuz bilgilerin yanlışlığından daha doğru işler yapmışsınızdır. Ancak keza yukarıdaki arkadaş ile zıt görüşleri savunuyorsanız da tecrübe kozu, yaş haddi vesaire bunlar bilgi paylaşımınıza iticilik katan hareketler olmuş. Yanlış bilgi konusuna gelirsek 8-9 kHz'de davulun simballeriyle fundamental sesler sona eriyor oradan sonrası harmonikler burada herhangi bir enstrümanın-vokalin fundamental ses olarak bulunması söz konusu değil. Öte yandan 80hz gibi düşük değerler de teorik değerler, 7 telli elektrik gitarlarda falan bellllki, onun haricinde "pratikte" genelde bas gitarın range'idir oralar. 16 senelik gitar geçmişim, 10 senelik müzik teknolojileri + Dokuz Eylül Üni. GSF Müzik Teknolojileri geçmişim ve sayısız stüdyo-gitar partisyonu-take-sahne deneyimlerimden sonra söyleyebileceğim şey, diğer bütün enstrümanlarda olduğu gibi gitar çalımı için de gayet closed-back referans kulaklıklar sektörde başı çeker ve dinleme yaptığınız aletin size neyi nasıl duyurduğu en az ton kadar önemlidir. Siz sırf gitarın ses range'ini aktarabiliyor diye gidip de samsung a30 kulaklıkla falan gitar çalarsanız/kaydederseniz duyduğunuz ton aslında o ton değil ki? Zaten bu ekipmanların kalitesi de 20hz-20khz aralığını verebiliyor olmasıyla falan değil o aralıktaki frekans davranışı ve karakteristiği, total harmonik bozulma yüzdesi, ses sahnesi/stereo imajinasyonu gibi parametrelerle belirlenir. Başlangıç seviyesi referans ekipmanları da vardır. Hatta bazıları gitar nezdinde o kadar şaşırtıcıdır ki -bkz; Behringer Bh470- (İlter Kurcala'nın yıllardan beri yol arkadaşıdır) fiyatına göre vazgeçilmezler listesine üstten giriş yapabilir.

Ancak son paragrafınıza da saygıyla katılıyorum, en iyisiyle başlamak çok kısa bir süre sonra dezavantaja dönüşebiliyor müzik olayında. Örneğin çok kötü, tuşesi sert, telleri yüksek, çalımı zor bir gitarla başlayıp o çileyi çekip iyi bir icra seviyesine ulaştığınızda yarın öbür gün çok iyi gitarlara geçince anında ikiye falan katlanmış oluyorsunuz çalım kalitesi-nüans-beceri olarak.

Konuya cevap olarak sesi bilgisayara (line'dan) aktarabilmeniz için bir di-box arabirimine ya da ses kartına ihtiyacınız var. Bu işin mantığını da öğrenmek istiyorsanız artık analog imitasyon çok fazla amfi modellemesi bir kaç klavye mouse tuşuna bakıyor. Ve öğrenilecek konu başlığının da daha fazla olduğu bir nokta bilgisayar destekli müzik teknolojileri. Bence 3-4bin tlye amfi almaktansa ses kartı almanız çok mantıklı bir hamle olacaktır. Daha fazla seçeneğiniz, kurcalayacak daha fazla parametreniz alternatifiniz olur. Sanılanın aksine ton-tecrübe-yaşanmışlık vesaire sahibi olmanıza da gerek yok keza tonla hazır pedalboard preseti var dijital ortamda. İlk başta kulağınıza hoş gelenle hareket etmek gayet yeterli olacaktır, tam olarak zevkler renkler meselesi bu ton olayı. İşin içine çok fazla dinleme, müzikte enstrümanda çok mesai harcama da girince ileride kendi tonlarınızı oluşturmaya başlarsınız o çok sonraki mevzu.

Bir ses kartı edinin, ufak çaplı google'lamayla arayüzü size hoş gelen bir DAW indirin, veya standalone çalışan (örn Guitar Rig) gibi vst pluginler de kullanabilirsiniz, ancak bu vst pluginleri DAW içerisinde de çalıştırabileceğiniz için DAW'la hareket etmek benim tercihim olurdu.

Ses kartı önerim; Behringer UMC 202HD/204HD - Gecikme süreleri hem kağıt üstünde hem pratikte çok tatmin edici, başlangıçtan orta seviyelere hatta daha ilerisine kadar rahatlıkla götürür, 192Khz destekliyor, 2 girişi olduğu için isteğinize bağlı mikrofonlama yapma imkanınız da var.

DAW önerim; Studio One, veya daha kolay bir arayüze sahip olması itibariyle FL Studio, ancak müzik teknolojilerinden diğerlerine nazaran uzak bir DAW'dır, zorluğa göğüs gerebileceğinizi düşünüyorsanız Studio One'ı tercih etmenizi tavsiye ederim.

VST Plugin/Gitar Amfi Modelleme Plugin önerim; Guitar Rig, Overloud TH-U, Kuassa Amplifikation

Böyle bir komboyla çok geniş bir ton yelpazeniz var artık, üstelik sanılanın aksine herhangi bir deneyime de ihtiyacınız yok çünkü halihazırda kayda değer presetler mevcut bahsettiğim pluginlerin içerisinde.

Sunduğunuz linkteki seti alıp üstüne bir de ses kartına bütçe ayırabilme şansınız varsa sizin için en şahanesi o olur, hem alacağınız gitar setiyle gelen naçizane bir amfiniz olur, işin bu deneyiminden de mahrum kalmazsınız, hem de ses kartı ve dijital setup sayesinde belki de gerçekte hiç deneyimleme şansınız olmayacak amfi modellemeleri (gerçeğini asla tamamen yansıtmasa da) hakkında fikir sahibi de olursunuz.

Son olarak amfi meselesi biraz daha psiko-akustik bir durum. Her zaman analogdan ve doğal olandan yanayım elbette, ancak şu aşamada isteklerinize uzanan yolculuğa 3 4 bin liralık bir amfiyle başlamaktansa, dijital bir setupla başlamak daha çok eğlenceli/hevesli ve seçenekli ve uğraşmaya değer olacaktır. İmkanınız varsa linkteki sette bulunan tarzda ucuz bir amfi + ses kartı, iki dünyayı da deneyimleyin keşfedin.

Sevgiler, iyi çalışmalar.

Son düzenleme:
Eminim ki bir süre sonra doğru sandığınız bir çok şeyin hatalı olduğunu tecrübe edebileceksiniz. Belli ki bunun için biraz daha zamana ihtiyacınız var...

8-9 kHz'de davulun simballeriyle fundamental sesler sona eriyor oradan sonrası harmonikler burada herhangi bir enstrümanın-vokalin fundamental ses olarak bulunması söz konusu değil.
Davulla işimiz nedir? Konuyla ilgisi nedir? Sanırım bu konu dışındaki başka bir mesaj ile ilgili yazacaklarınızı karıştırdınız...
burada herhangi bir enstrümanın-vokalin fundamental ses olarak bulunması söz konusu değil.
Dediklerimi desteklediğiniz için teşekkürler. :)
20hz-20Khz kulaklık fazlası ile yeterli.
gitar çalımı için de gayet closed-back referans kulaklıklar sektörde başı çeker ve dinleme yaptığınız aletin size neyi nasıl duyurduğu en az ton kadar önemlidir.
Bir tarlayı ferrai ile de sürebilirsiniz, traktörle de. Refens kulaklığının gitar sesinize katacağı hiç birşey yoktur. Flat EQ, kayıt için kullanmayacaksanız gereksizdir.
Bassları fazla duyuyorsanız kısarsınız. Tizler fazla ise açarsınız. Uzay mekiği stabilitesine ihtiyacımız yok. Hele ki yeni başlayan biri sözkonusu... Ama çok mu heves ettiniz? Para sizin keyif sizin :) Alın ve kullanın Closedback referans kulaklığı.
Siz sırf gitarın ses range'ini aktarabiliyor diye gidip de samsung a30 kulaklıkla falan gitar çalarsanız/kaydederseniz duyduğunuz ton aslında o ton değil ki?
Biz gitar kaydetmekten değil; Yeni başlayana gitar ve amfi önerisinden bahsediyoruz. Karşıt görüş savunacaksınız diye fazlaca uçtunuz. Neyin, nasıl kaydedileceğini konuşacaksak; başka bir konu açın ve orada görüşlerinizi dile getirin.

Ancak son paragrafınıza da saygıyla katılıyorum, en iyisiyle başlamak çok kısa bir süre sonra dezavantaja dönüşebiliyor müzik olayında. Örneğin çok kötü, tuşesi sert, telleri yüksek, çalımı zor bir gitarla başlayıp o çileyi çekip iyi bir icra seviyesine ulaştığınızda yarın öbür gün çok iyi gitarlara geçince anında ikiye falan katlanmış oluyorsunuz çalım kalitesi-nüans-beceri olarak.
"Kötü ayarlı gitar ile başlayın" dediğim kısım neresiydi? Sanırım kalite diyince ayar algılıyorsunuz. :)

Konuya cevap olarak sesi bilgisayara (line'dan) aktarabilmeniz için bir di-box arabirimine ya da ses kartına ihtiyacınız var. Bu işin mantığını da öğrenmek istiyorsanız artık analog imitasyon çok fazla amfi modellemesi bir kaç klavye mouse tuşuna bakıyor. Ve öğrenilecek konu başlığının da daha fazla olduğu bir nokta bilgisayar destekli müzik teknolojileri. Bence 3-4bin tlye amfi almaktansa ses kartı almanız çok mantıklı bir hamle olacaktır. Daha fazla seçeneğiniz, kurcalayacak daha fazla parametreniz alternatifiniz olur. Sanılanın aksine ton-tecrübe-yaşanmışlık vesaire sahibi olmanıza da gerek yok keza tonla hazır pedalboard preseti var dijital ortamda. İlk başta kulağınıza hoş gelenle hareket etmek gayet yeterli olacaktır, tam olarak zevkler renkler meselesi bu ton olayı. İşin içine çok fazla dinleme, müzikte enstrümanda çok mesai harcama da girince ileride kendi tonlarınızı oluşturmaya başlarsınız o çok sonraki mevzu.
Gitar tellerinin ismini henüz öğrenecek seviyedeki kişilere Di-box, ton efekt bodozlama giriş yaptınız, tebrikler. Çalamadığınız şeyin tonu da olmaz. Eline yeni gitar alan birine Bizzat Kirk HAMMET in kullandığı amfi ve ekipmanı verseniz; traş makinası sesi çıkarabilir. O yüzden daha iyisi daha kalitelisi bol alternatif, buranın şu anki konusu değildir.

Söylediklerinizin bir yeri ve zamanı var. Bunlar başlangıçta değil.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı