Zevkler ve renkler. Birinin kulağına bas gitar güzel gelir öbürünün kulağına elektrogitar. Bana soracak olursan, ben ikisini de çalıyorum ama bas gitar daha çok hoşuma gidiyor. Sana verebileceğim tavsiye şu, müzik dükkanına git ikisini de dene ve kararını ona göre ver.
Hangisini çalmak daha kolay sorusuna gelince dinlediğin müzik türüne göre değişir. Ben Black metal çalıyorum ve neredeyse hep 0-0-0-1 gidiyordu ve bu yüzden sıkıldım. Fakat technical death metal çalıyorsan deli hızlı ve melodik çalmanın gerçekten ustalık gerektirdiği şeyler çalarsın ve sesi de çok güzel çıkar. Örnek olarak necrophagist - only ash remains.
Blues ve Jazz'da sanırım bas gitar daha ön planda ama bu türleri hiç dinlemediğim için yorum yapamayacağım.
Velhasıl, karar verirken şunu aklında bulundur: Bas gitar düşük frekansları kontrol eder ve kök notaları çalar. Örnek olarak gitarist em akoru basıyorsa basçı da em notası basar (bas gitarda normal gitar gibi akor basılmaz, tek tek notalara basılır fakat bazı istisnalar vardır) ve bateri ile gitar arasında köprü görevi görür, şarkının daha dolgun hissetmesine yarar. Destek rolü gibi düşün. Tabii ki ileri seviye basçılar bu bas rifflerini daha da yaratıcı hale getirir ve arpej çalar hatta solo ekler vs...