Eleştiri nedir?

Makaleler
3
Tenkit ya da kritik olarak da ifade edilen; herhangi bir eser, kişi, olay veya durumun iyi ve kötü yanlarının, konu hakkında bilgili kişilerce tarafsız şekilde incelenip değerlendirilmesidir ve gelişim, farkındalık, hataların ve eksiklerin giderilmesi ya da yenilik için ihtiyaç duyulan bir olgudur. Eleştiriye tabi tutulanın iyi yanlarının da değerlendirmesini barındırması sebebi ile yergi veya hicivden ayrılır. Galat-ı meşhur hali ile herkesin her şey hakkında fikrini beyan etmesi ile pek bir bağlantısı yoktur.

Son düzenleme:
Felsefenin bir bölümü de kavramların ayrıştırılması olması sebebi ile yazılmış bir girdiydi. Faydalı olur ya da olmaz, dursun bir kenarda.

Bence cok makul bir tanim olsa da, akademik elestirinin tanimina yakin bir sey olmus.

Ornegin hic omlet yapmayi bilmeseniz bile yediginiz omletin tadindan omleti yapani elestirebilirsiniz. " Usta bu omlet pek olmamis " demek de bir elestiridir ve elestirdigin konu hakkinda bilgili olman gerekmez. ( Omleti begenmemek de omletin yapilisina dair bir elestiridir )

Akademik elestiride bu soz konusu degil cunku konuyu bilmeyenlerin elestirisi zaten dikkate alinmaz. ( bkz Turkiye'deki evrim teorisi cokertenlerin bilgisizligi )

Ote yandan negatif ve pozitif elestiri de farkli kavramlar, bir seyin yalnizca kotu taraflarini da elestirebilirsin. O da valid bir elestiri. Bir seyi elestirirken daha iyi nasil yapilabilecegi konusunda bilgi verebilirsin, yapici elestiriye donusturursun.

Ben genel olarak tanimlama odakli felsefeyi seviyorum. Var mi bunun adi bilmiyorum ama X nedir diye tartismak keyifli geliyor.

Bu yaklaşımı eleştiri olarak kabul ettiğimizde kendini gurme zanneden ve insanları yönlendiren bir zümre peyda olabiliyor. Oluşabilecek sonuçları önleme gayesi ile akademik tanıma yakın hareket etmek daha yararlı gibi.

Ben genel olarak tanimlama odakli felsefeyi seviyorum. Var mi bunun adi bilmiyorum ama X nedir diye tartismak keyifli geliyor.

Aslında herhangi bir felsefe düsturunun ana noktalarından biri kavramlardır. İnsan zihninde kavramın netligini sağlamak ve ondan sonra hayatın varliğın dert edindiği kısmına göre düşünceler, çözümler aramak ya da her ne ise ona odaklanmak. Lakin bu felsefenin bu yönü çoğunlukla göz ardı edilmekte.

Iste tam da bu sebepten "Cahille tartismak..." konulu vecizelerimiz var. Karsindakinin konustugu alanda bilgi sahibi olmadigini anladigin anda muhabbeti bitirmen gerekiyor. Yoksa sana yazar taksimetre. "Bilmiyorum" deme ozurlu bir millet oldugumuz icin bu cok onemli.

Bir filmi beğenmediğin zaman ve bunu dile getirdiğin zaman "sen daha iyisini çek de görelim" deniyor mesela. Eleştiriye karşı verilen en mide bulandırıcı tepkilerden birisi bu. Nerde görsem kusasım gelir.

Bir filmi beğenmediğin zaman ve bunu dile getirdiğin zaman "sen daha iyisini çek de görelim" deniyor mesela. Eleştiriye karşı verilen en mide bulandırıcı tepkilerden birisi bu. Nerde görsem kusasım gelir.

Bir filmi beğenip beğenmeme durumu kişisel bir olgu. Beğenmediğiniz bir filmi herhangi bir zemine oturtmadan direkt beğenmedim şeklinde verilen tepki, eleştiriden çok fikir beyanı olarak kabul edilebilir. Tabi bu koşulda da verilen karşı tepki filmine göre değişir ama "sen daha iyisini yap da görelim" her koşulda manasız. Filmin içeriği hakkinda açıklayıcı olmak daha yararlı olabilir. Unutmadan, bir de şu var ki herkes her şeyi beğenmeyebilir, bu da gayet doğaldır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…