O konuda Boeing'in 787 projesinden beri regülasyonları göz ardı edip FAA'e yaptığı baskıyı, uyarılara rağmen yanlışlarına inatla devam edip kendi fabrikasını 2 defa yakmış bataryayı 787'de kullanmasını ve kararsız bir uçuş karakteristiği sergileyen MAX'i piyasaya inatla sürmesiyle ilgili gerçekleri yazdım. 787'nin motor sorunuyla ilgili bir şey demedim mesela çünkü bu Boeing'in değil motor üreticisinin sorunu. 777X'in sorunuyla ilgili de fazla bir şey demedim, zaten o testler uçaklar piyasaya çıkarıldığı zaman bu sorunlar can yakmasın diye yapılıyorlar ve Boeing'in tüm sorunları çözebileceği zaman daha var.
Eskiden daha çok uçak kazası oluyordu, her kazadan dersler çıkarılıp sonraki dönemlerde olmasın diye değişikliklere gidiliyordu. Boeing'in ilk nesil 737'lerindeki rudder problemi gibi, Comet'in köşeli pencereleri gibi pek çok teknik problem zaman içinde geliştirilerek günümüze geldi. 737 Max olayının bu kadar büyümesinin tek nedeni de Boeing'in suçunun sabit olması ve tüm gerçekleri gizleme yoluna giderek bu kumara girmiş olmasıydı. 787'de şanslılardı, MAX projesinde o şansları tutmadı.
Çoğunlukla askeri havacılıkla ilgili internet yaygın değilken her türlü teknik bilgiyi aylarca uğraşıp elde eden, o dönemde kullanımda olan tüm uçaklarla ilgili bütün bilinen teknik özellikleri defter haline getiren, hangi ülkede ya da hangi şirkette hangi uçak tipinden kaç tane olduğunu bile takip eden bir takıntım vardı. Boeing'in tek başına havacılık sektöründe olan ne varsa en az yarısını kattığını bilen biri olarak öyle bir tavır takınacağımı düşünmemeni rica ediyorum. Hakaret gibi geliyor bu bana.