En güvenli bilgisayar yedekleme sistemi nedir?

AnonimBayek

Femtopat
Daha fazla  
Bilgisayarım virüslü ve dosyalarımı yedekleyip format atmak istiyorum. Ancak içindeki dosyalarımı yedeklemek için USB bellek taktığımda virüsün USB'ye de bulaşmasından endişe ediyorum (daha önce bilgisayarıma taktığım tüm USB'lere virüs bulaştı). Bilgisayarımdaki dosyaların kalitesini düşürdüğü için bulut depolama kullanmak istemiyorum.

Peki, bilgisayarımdaki dosyaları nasıl güvenli bir şekilde yedekleyebilirim?
Ücretli veya ücretsiz bir antivirüs öneriniz veya dosyaların kalitesini kesinlikle düşürmediğini bildiğiniz bir bulut servisi öneriniz var mıdır?

Arkadaşınızda veya başka bir yerde bulabiliyorsanız bir bilgisayar bulun ve minimum 16 GB boyutunda USB'ye Ventoy yazılımını kurun (Bu işlem bütün USB verilerinin silinmesine neden olacaktır, o yüzden dikkatli olun.)

Ardından bu USB'nin içine Fedora indirip ISO dosyasını kopyalayın, ayrıca kuracağınız Windows sürümünü de USB'ye kopyalayın.

Fedora ile sistemi başlatıp dosyalarınızı Windows'tan alıp kopyalayın. Yedekleme işleminizi bitirdiğinizde sistemi kapatıp USB'deki Windows ile sistemi başlatın ve temiz kurulum yapın.

Bulduğum yeni bilgisayarda da virüs bulunuyor ise sorun olur mu?

Hocam peki Fedora'nın hangi sürümünü indireyim?

Virüs USB'yi ve kullanacağımız dosyaları etkilemediği sürece sorun yok.
Hocam ben .iso dosyasini attim, boot manager'dan çalıştırdım. Ancak hiçbir dosya gözükmedi. Dosyalarım silinmiṣ mi diye Windows'dan normal baṣlatarak baktığımda ise dosyalarımın silinmiṣ olmadığını gördüm. [Seçtiğim .iso dosyası: Fedora KDE Plasma Desktop 42.iso (live iso) - Intel and AMD x86_64 systems] Acaba yanlıṣ ".iso"
dosyasını mı indirdim, eğer ".iso" dosyası doğru ise sizce hangi konuda hata yaptım?

Son düzenleme:
Hocam peki Fedora'nın hangi sürümünü indireyim?

Soldaki AMD x86_64 olan ISO dosyası.

Boot Manager'dan çalıştırmaktan kastınız USB'yi boot menüde açtınız mı?

Ana bilgisayarda sizma varsa dosya yedekleyecegin herhangi bir ortamda da sizma olabilir. Bu durumda yedekli dosyalari korumanin en guvenli yolu sifreleme ve read-only yedeklemedir.

Dosyalari hicbir yerde ulasilamayacak bir anahtarla guvenli sekilde sifrelersen icerigini okunamaz hale getirirsin ama birileri hala kopyalayabilir ya da silebilir. Bunu da read only diskler kullanarak ( usb- CD vs ) yedeklersen degistirilmesini de engellersin.

Eger bir sistemde malware varsa o sistemin dokundugu her sey ( dosya sistemi, network ) potansiyel sizilmistir.

Boot girdisinde Fedora gözüküyor. Fedora kurulumu mu yaptınız sisteme?
Kurulumunu yapmadan live halinde açtım hocam. Sorunu çözdüm yedeklemeyi yaptım. Teṣekkür ederim.
Anladım hocam, ancak sorum olacaktı, ṣimdi be read-only disk'lere yazarken nasil bir yazma yapip da yazabilirken virüs ya da sızıntı yazma yapamıyor? (Bu arada hocam zaten sızıntı pc'ye bir USB bellek takıldığından beri olmakta, ve son paragrafta dediğiniz durumu anlayabildim, yine de teṣekkür ederim.)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…