Aklıma bu sefer veri indirme olayı takıldı. Bulut sunucular ve torrent geldi aklıma.
Biliyorsunuzdur; oyun ve programları kıran Crackerlar var. Türkiye'den bir örnek vermek gerekirse korsan uygulama ve oyunlar bulut depolamaya(Google Drive, Yandex Disk, Dropbox, Box, MediaFire, pCloud vb.) konuluyor. Crackerlar oyun veya uygulamaları kırıyor fakat nereye yüklüyor? Mesela Metin2 PvP oynarken Dosya Co, Dosya Upload ve Google Drive gibi bulut depolama hizmetlerini kullanıyorlar.
Çoğu korsan yazılımlarını Google Drive'a veya başka bulut sunucuya atıyor. Ama ağır uygulama ve oyunları hiç bulut sunucuda görmedim. Bunlar genellikle Torrent'te bulunuyor. Sebebi nedir?
Mesela benim 30 GB verim olsun. Başkasıyla paylaşmak istiyorum ancak herkesin ayağına gidip USB bellek ile vermek saçma olur. Bu 30 GB veriyi nasıl paylaşacağım internet üzerinden? Bunun için kimse bulut depolama hizmetlerine para vereceğini sanmıyorum. Belki ayrı parçalara ayırabilir ancak o paylaşacağım veri ayrı parçalara bölünemez olsun diyelim. Torrent bu konuda iş yapar mı? 50+ GB oyunlar hep torrentte.
P2P bu kadar iyi mi yani çok ağır programlar ve oyunlar için? Kullanıcılar arası paylaşım bulut depolamadan daha iyi diyebilir miyiz? Şu anda 4 GB'lik video var. Bunları indirecek veya görüntüleyecek 75 kişi civarı olacak. Aslında 150 kişi var ancak diğerleri bakan çok olmadı diyelim. Bir de .rar yaparak atacağım. En iyisi hangisi?
Yani demek istediğim; veri paylaşmakta en iyi yer hangisidir? Torrent'te nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bulut depolamayı biliyorum. Aslında torrent'i YouTube'dan izleyerek de yapabilirim diye düşünüyorum. Ve bu arada sizden görüş almak istedim.