He eğitim olarak da. Bence box gibi sporlar fazla etki etmez. Yani genelde reflekse bakıyor. Boxta sadece yumruk atmayı öğreniyon? Onu 5 yaşındaki çocukta biliyor zaten. Sen boksör olsan bile dışarıdan geçen hiç eğitim almayıp dövüşmemiş olan biri bile senden daha yetenekli ve çevikse seni dövebilir? He boxa gitsen daha tecrübeli olursun ve kendine göre kendini daha geliştirirsin ama dövüş sadece tecrübe ile değil yetenek ve çevikliklede olur. Yumruk atmayı herkes biliyor ve dövüş tekniklerini herkes biliyor zaten? He ama tekme konusunda eğitim almamış biri iyi tekme atamayabilir zaten, tekme yetenek ister. Eğitim almış biri daha iyi tekme atar, tekme açısından daha iyi olabilirsin ama dövüşte zaten tekme atılmaz çünkü rakip bacağını tutabilir, yani belki de hemen döveceğin kişilere yenilirsin. Yani bence eğitim bir tekme atmayı ciddi açıdan geliştirir ama dövüştede tekme atılmaz. Dövüşteki teknikleri neredeyse herkes bilir, eğitim alarak sadece tecrübe kazanırsın. Çevik olan biri gene alır. El tekniklerini herkes bilir ayak teknikleri için çalışma ister ama dövüşte zaten tekme atılmaz yani. Ve MMA dövüş tekniği değil anlamı serbest dövüş demek yani kurallı bir dövüş sahası gibi bir şey. Serbest dövüş, teknik değildir sadece kuralı olmayan bir dövüştür, peki o dövüşte hangi hareketleri kullanacaksın işte onlar tekniktir mesela kung fu, box, muhay thai, bunlar tekniktir. MMA teknik değil zaten, kuralsız bir arena. İkisi aynı şey değil yani. He serbest dövüş teknik değildir birden fazla tekniği kullanmaktır peki en iyi teknik hangisi işte?