Arkadaşlar merhaba,
TN paneller konusunda deneyimi olan kişilerden destek istiyorum. Özellikle çok fazla panel deneme şansı bulunan Technopat ekibinden destek istiyorum.
Ben engelliyim ekrana 3 5 cm uzaktan bakıyorum ve şu an nec 22wv model monitör kullanıyorum. Bu monitörün parlaklık ayarı 0 olarak rahatlıkla kullanıyorum.
Cihaz biraz eski sorun yaşayacağımı bildiğim için çalışırken değiştirmek istedim ve şu ana kadar 4 farklı cihaz aldım. Oldukça da yoruldum diyebilirim.
Benim durumum maalesef farklı olduğundan olumsuz bir izlenim vermek istemem. Cihazları alırken arama ile geldiyseniz yanlış anlaşılma olmasın.
İş yerinde aşırı aydınlık ortamda IPS panel kullandığımdan olsa gerek sorun yaşamadım ve ilk tercihim IPS oldu. BenQ GW2480t cihazı satın aldım. Ancak ciddi baş ağrısı yaptı karanlık ortamda hiç kullanamadım.
Daha sona VA paneli denedim. ASUS, VG24VQ modelini aldım. Ancak yine memnun kalamadım. Ama IPS'den biraz daha rahat olduğu için belki teknoloji farkıdır diye Philips 241e1sca aldım. Maalesef yine sonuç alamadım.
TN panele geri dönerim sorun ortadan kalkar dedim ve HP 6ML40aa model monitör aldım. Bu cihaz beni daha çok memnun etti ancak maalesef yine eskisi gibi rahat değilim. Gözlerimi alıyor ve ekranın başında kalkma istiyor insan. Ki saatlerce oturun bir insanım.
Gözlemime göre beni rahatsız eden ekranın yüzeyi gibi geliyor bana. Eski cihaz kesinlikle parlamazken bu cihazlarda hafif parlaklık mevcut. Anti-glare özellikli cihaz aldım en son ama yine işimi görmüyor gibi.
Buna bir çözüm önerebilecek biri var mıdır? Ben şu monitörü kullanıyorum ve ekrana yaklaştığımda kesinlikle yüzey parlamıyor bu model de diyebilen var mı?
IPS + VA + TN i deneyen biri olarak yorum yapmak gerekirse;
IPS: Oyunlarda fekalet kötü. Fotoğraf izleme editleme gibi işlerde muhteşem güzel diyebilirim.
VA: Bu teknolojinin niye üretildiğini anlamadım. IPS kadar iyi değil TN kadar iyi değil...kullandığım monitör 5 ms gecikme var ama ben bunu hiç hissetmem. VA panellerde bu gecikme o kadar çok göze batıyor ki. Anlamadım. IPS'ya da TN de de buna rastlamadım.
TN: Özellikle insan sağlığı, yakından bakan çocuklar, yaşlılar için en iyi panel türü diyebilirim. Renkler IPS kadar canlı olmasa bile oyun oynarken 144 Hz ve freesnyc teknolojisi harika diyebilirim. Eğer 60 Hz kullanıyorsanız hala değiştirin derim.