En iyi soğutma performansı için fanlar nasıl olmalı?

basganmemduh

Hectopat
En iyi soğutma performansı için arka ve üst, egzoz; ön, giriş görevi yapmalı, bunu biliyorum fakat alta ve yana hangi yönde hava üfleyecek şekilde takılmalıdır?

Okudum hocam. Tavsiyem üst tarafa 3 adet daha fan almanız. Öndeki fanlar hava girişini sağlıyor, arkada 1 adet egzoz fanınız var sanırım. Üst tarafa üç adet 12 veya 14 santimetrelik fan takarsanız egzoz fan görevini görür ve sıcak havayı dışarı doğru atar. Alt tarafa fan takmanıza gerek yok diye düşünüyorum.

Öncelikle okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Aynen dediğiniz gibi üste 3 tane garanti egzoz takmayı düşünüyorum da zaten. Alta da 2 tane kasanın içine üfleyen fan taksam iyi olmaz mı hava akışı için? Alttan soğuk hava verecek üstteki egzozlar da atıcak. Hem alta takmam üstteki fanların performansını da arttırmış olmaz mı aynı yönde olduğu için?
Son olarak yan slotta da bölme var. Kasam masanın üstünde açık durcak olsaydı yanlara belki takabilirdim fakat kasayı ortaladığım zaman sağdan ve soldan sadece 3 cm açıklık kalıyor ve üstteki egzoz fanların masa bölmesi ile arasında 58-44 = 14 cm bir boşluk olacak. Yani ben yanlara havayı içeri çeken fanlar takarsam egzoz fanlarının sıcağını içeri üfleyebilir. Diyeceksiniz alta koycakların da o zaman sıcak hava üfler, ama bölmedeki alt tarafın sıcak olcağını pek zannetmiyorum. Sizce o sıcaklık altlara kadar iner mi ve ben alta içeri hava emcek fan takarsam sıkıntı yaratır mı?
Verdiğim kasa ve masa bölmesi ölçülerinden hayal edebiliyor musunuz durumu?

Hocam önceden deneyimlemiş biri olarak alta takacağınız 2 fanın kasa dışındaki hava ile doğrudan bir ilişkisi olmayacağı için sıcaklığa etki edeceğini düşünmüyorum. Genelde görsel olarak alta fan takılır, hava akışına pek etki etmez dediğim gibi. Sıkıntı yaratmaz, isterseniz takabilirsiniz. Kasa dediğiniz gibi dar bir alandaysa sıcaklıklar alta iner fakat 14 santimetrelik bir boşluk var ise üstteki 3 fan bu havayı rahat bir şekilde atar. Seçtiğiniz model de çok önemli tabii bunun için. Yanda sadece üç santimetrelik bir boşluk varsa oraya fan takmayın hocam, performanslı olarak çalışmaz çünkü. Durumu gayet iyi anladım. Dediğim gibi üste 3 fan ve isterseniz alt tarafa da fan takın fakat 3 santimetrelik boşluk fanın performanslı olarak çalışmasına engel olur, görsel amaçlı takabilirsiniz.

Anladım sizi hocam, doğru söylüyorsunuz alttaki fanların havayı emdiği yer zaten yine kasa içerisinde kalacak. Alt taraftan havayı çektiği yer sadece kasanın altında bulunan tozluk kısmı olacak.
Benim endişem şu aslında dediğim gibi yukarıdaki egzoz fanlarının verdiği hava masa bölmesinin üst tabanına çarpıp geri aşağı inecek ve buyüzden bölmede genel bir ısınma olacak. Eğer ben yanlara içeri hava veren bir fan takarsam içeri verilecek hava büyük ihtimal sıcak hava olacak. Alt kısma kadar o sıcak havanın fazla inceğini düşünmüyorum ama yine de belli olmaz alt kısımda kararsız kaldım. Yanlara kesinlikle koymayacağım. Bir de sizce üst kısma koyacağım 3 egzoz fanının ön kısma yakın olanı biraz saçma olmayacak mı? Çünkü önden havayı alır almaz, öne yakın olan üstteki egzoz fanı havayı dışarı atacak. Acaba üstte öne yakın olanı boş bırakarak sadece 2 tane mi taksam?
Bir de alacağım fanın RGB olmayıp yüksek RPM ve CFM'li ucuz fanlar olmasını istiyorum çünkü kasa zaten alt bölmede olacağı için görselliğe çok ihtiyacım yok aslında ama tavsiye edebileceğiniz var mı öyle?
Çok soru sordum hakkınızı helal edin

Helal olsun hocam yardımcı olmak için buradayız, estağfurullah. Egzoz fanının attığı sıcak hava masaya çarpıp geri dönmez hocam. Arada 14 santimetre olduğu ve ısınan havanın yükseleceği için böyle bir durum mümkün değil içiniz rahat olsun. Aynen öyle, yan tarafa fan takmaya gerek yok bu yüzden. Alt tarafa fan takabilirsiniz, sıcaklığa etki etmez fakat görsel olarak güzel durabilir. İlerde kasayı ferah bir yere koyarsanız işinize de yarayabilir. Üstteki olan ön tarafa yakın fan direk olarak öndeki havayı çekip almaz, biraz kayıp olur fakat büyük etkisi olmaz. Tavsiyem halen üst tarafa 3 fan takmanız yönünde. Fan isteklerinize göre yeni konu açarsanız daha temiz olur diğer arkadaşlar da görür bu sayede.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…