Çözüldü EndeavourOS sitesinde yazan GnuPG nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
5
EndeavourOS sitesinde yazan GnuPG nedir? Doğrulama işlemi nasıl yapılır?

08.png

Çözüm
GNU PG yani daha da açarsak GNU Privacy Guard. Özgür, açık kaynaklı yazılımları güvenlik amaçlı imzalama yöntemi diyebiliriz. İndirdiğiniz ISO doğru mu diye sitede gördüğünüz komutlarla ISO doğrulaması yapabilir ve ISO'nun düzgün inip inmediğini, orijinal imzayla aynı olup olmadığını görebilirsiniz. Bu da farklı bir site değiştirip ISO yayınlarsa orijinal ISO mu yoksa kendileri bir işler karıştırmış mı diye görmeniz için güzel bir çözüm.
GNU PG yani daha da açarsak GNU Privacy Guard. Özgür, açık kaynaklı yazılımları güvenlik amaçlı imzalama yöntemi diyebiliriz. İndirdiğiniz ISO doğru mu diye sitede gördüğünüz komutlarla ISO doğrulaması yapabilir ve ISO'nun düzgün inip inmediğini, orijinal imzayla aynı olup olmadığını görebilirsiniz. Bu da farklı bir site değiştirip ISO yayınlarsa orijinal ISO mu yoksa kendileri bir işler karıştırmış mı diye görmeniz için güzel bir çözüm.

Çözüm
Doğrulama işlemi nasıl yapılır peki?
Sitedeki indirme kısmından GPG imza dosyasını indirin hocam.

Kod:
gpg --recv CDF595A1
gpg --verify EndeavourOS_Gemini-2024.04.20.iso.sig

komutlarını girin. Zaten sitede ve attığınız ss'te de bu görünüyor yani doğrulama gibi bir sorunuz olmamalı çünkü nasıl doğrulamanız gerektiğini siz kendiniz paylaşmışsınız zaten.

Sitedeki indirme kısmından GPG imza dosyasını indirin hocam.

Kod:
gpg --recv CDF595A1
gpg --verify EndeavourOS_Gemini-2024.04.20.iso.sig

komutlarını girin. Zaten sitede ve attığınız ss'te de bu görünüyor yani doğrulama gibi bir sorunuz olmamalı çünkü nasıl doğrulamanız gerektiğini siz kendiniz paylaşmışsınız zaten.
Nasıl yapabileceğimi bilmiyordum gerçekten. Şimdi biraz deneme yaptım ve sizin de yardımınızla nasıl yapıldığını anladım. EndeavourOS sitesindeki indirme kısmından GPG imza dosyasını indirmek ve indirdiğimiz EndeavourOS ISO'su ile aynı klasöre koymak gerekiyormuş. (Ya da masaüstünde ikisi birlikte dursa da oluyor.) Sonra da iki dosyanın bulunduğu yer neresiyse orada uçbirim açıp komutları girmek gerekiyormuş. Ben böyle yaptım ve oldu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı