Epomaker HE75 tri için keycaps önerisi

opium

Zeptopat
Daha fazla  
Tuşların rengi hoşuma gitmediği için değiştirmek istiyorum, keycapsleri için ne aratacağımı da bilmiyorum. PBT doubleshot falan mı bununki de?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam PBT ve ABS malzemenin cinsidir. PBT ısı ve aşınmaya daha dayanıklıdır ve kolay kolay parlamaya başlamaz yüzeyi. ABS ise ısıya yine dayanıklı olsa da aşınmaya çok dayanıklı değildir ve nispeden daha hafif ve dayanıksız bir malzemedir. ABS üzerindeki boya veya materyalin kendisi zamanla aşınarak parlamaya başlar yüzey.

Doubleshot kavramı da şu şekilde açıklayabilirim, ABS malzemelerde şeffaf olan bir materyal üzeri boyayla kaplandıktan sonra lazer ile boya çizilerek harfler oluituruluyor. Yani aslında siz de sert bir cisimle çizip oradan ışık çıkmasına neden olabilirsiniz. Bu genelde uygun fiyatlı klavyelerde kullanılan bir malzeme çünkü standart bir tuş kapağını boyayarak lazer kazıma yapmak çok daha basit ve az maliyetli bir işle. Doubleshot'ta ise önce tuş takımında harflerin içi oyun olarak hazırlanıyor. Sonra tekrar yapılan enjeksiyonla o harflerin içi ayrıca bir materyalle dolduruluyor. BU şeffaf da olabilir başka renklerde de. Yani ABS'ye nazaran daha maliyetli bir işlem ama çizilmeyle falan tuşa zarar verebileceğiniz bir durum değil. PBT malzeme daha tok kalınlıklarda yapılabiliyor ve tuşların materyal ve kalınlıkları tuşa bastığınızda çıkan sesi dahi değiştiriyor.

Genelde Türkçe klavyelerde yabancı markalar Türkçe karakterleri doubleshot PBT şeklinde üretmenin maliyetinden kaçınmak için ABS malzemeyle üretiyorlar ya da PBT malzeme üzerine Süblimasyon BOyama denilen sırlanmış ve kolay kolay çıkmayan bir boyamayla harfleri basıyorlar.

20251109_224922.jpg

Mesele bu logitech klavyedeki tuşlar ABS ve özel bir boyamayla şeffaf keycaps boyandıktan sonra harfler lazerle kazınıyor ve içinden ışık geçmiş oluyor.

20251109_224629.jpg

Bu da kalın bir PBT malzeme üzeri Süblimasyon baskılı keycaps. Baskı bir çok şekli ve deseni yapmaya olanak tanıyor ve kolay kolay solarak silinip çıkmıyorlar eğer kalitlei üretildilerse.

20251109_224938.jpg

BUrada üstteki de kısmen Double-shot AKKO ABS keycaps takılı. Ortadakiler de Ouddind dediğimiz yine üst kısmının yarısı siyah boyamayla kaplanıp lazerle harflerin oyulduğu ABS materyalden. Fakat PBT olmasına rağmen siyah renk olduğu için çok çabuk parlama belirginleşme başlıyor. Belki de üretilirken keycaps dokusu da buna neden olmuş olabilir. Yani PBT asla parlama yapmaz diyemeyiz.

Alttaki de yine süblimasyon yöntemiyle desenli ve renkli boyanmış bir PBT keycaps örneği.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Bu tür şeyleri biraz detaylı anlatmayı seviyorum çünkü ilerde bu tür konuları aratanlar detaylı bilgi sahibi olsunlar istiyorum. Benim de eksik veya yanlış bildiklerim varsa arkadaşlarım düzeltirler.

1764226112442.png

Bir de buradaki gibi farklı keycaps bağlantı türleri var ama günümüzde mekanik klavyeler ARTI şeklinde olan standardı kullanıyorlar.

@KafadanKontak Sağ ol bilgiler için, bu klavyenin de keycapsleri ARTI o zaman?

Wraith'in çift enjeksiyonlu pbt türkçe tuş takımını alırsam takabilirim değil mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı