Eşit Ağırlıktan Sayısala Geçiş

Grus

Decapat
Merhaba arkadaşlar,
Şu anda sosyal bilimler lisesinde 11. sınıf öğrencisiyim. İki farklı sosyal bilimler lisesinde okudum ve şu anki okulumda bir yıldır öğrenim görmekteyim. Okulumuzda alan seçimi yapılmıyor. Okula girdiğiniz anda eşit ağırlık öğrencisi oluyorsunuz. 9. ve 10. sınıf dersleri diğer Anadolu liseleri ile aynı, birkaç küçük farklılık var (Osmanlı Türkçe'si vb. )
TEOG puanım 440 idi. Ne ilkokulda ne de ortaokulda ders çalışma kültürüm yoktu. Ders çalışmayı bilmiyordum kısacası. Ancak akademik anlamda tek yol olarak okulu gören birisi değildim. Pek çok kitap okudum. Okuma yazmayı öğrendiğimden beri bilgi içerikli olmayan kitapları sevmem. İlk okuduğum kitaplar TÜBİTAK'ın bilimi sevdirmeye yönelik kitapları idi. Dolayısıyla şu ana genellikle okuduğum kitaplar popüler bilim kitapları oldu. Bu bana doğa bilimlerini çok sevdirdi.
Çok sık şehir, dolayısıyla okul değiştirdim. Şehirlerin yapısı da ilgilendiğim alanları etkiledi. Zaman zaman tarih, coğrafya kitapları da okudum. Hala da okumaktayım.
Ancak bu ortam değiştirmeler, sebebi nedendir bilinmez, kitap okuma alışkanlığımı sekteye uğrattı. Bu da temel bilgi birikimimi sarstı ve hangi alanla ilgilenmek istediğime karar veremedim. O zamanlarda meslek tercihim için erken olduğunu düşündüm (bunu anlatıyorum çünkü okul seçmemdeki kafa karışıklığını buna bağlıyorum).
O yaşlarda iken kitap okuma gayretimi ders çalışmaya da verebilseydim şu anki alan seçimim benim için çok daha kolay olacaktı. Ancak lise tercihi döneminde bir şekilde sosyal bilimlerin bir şekilde ağır basması ve puanımın da tam olması ile sosyal bilimler lisesini tercih ettim.
Okulumuzda genellikle hukuk tercih ediliyor. Eşit ağırlıktan girersem ben de muhtemelen hukuk tercih edeceğim. Ama şu sıralar kafam çok karışık. Hayatım boyunca eşit ağırlık mesleklerini yapabilir miyim bilmiyorum. Sıkılabileceğimden korkuyorum.
Öte yandan fen derslerini her ne kadar sevsem de lise de bulunduğum süre boyunca uzak kalmak durumunda kaldım. Bulunduğum okul türünde fen dersine pek önem verilmiyor.
Önümde iki yılım var ve eğer okul değiştirirsem lisede dört yılda üç okul değiştirmiş olacağım.
Fenden hayatım boyunca sıkılacağımı sanmıyorum. Hukukta ise emin değilim. İçinde bulunduğum durumun sebebi ilk defa fenden bu denli uzaklaşmak da olabilir. Eşit ağırlık seçersem artık ömrüm boyunca fen ile ilgilenemeyeceğim. Kitaplar bir yere kadar, tarihle hobi olarak ilgilenebilirim ancak fenle ne kadar hobi olarak ilgilenebilirim bilmiyorum.
Rehberlik servisine danışacağım ancak deneyimlerinizden ve fikirlerinizden faydalanmak istedim.
Kafamın karışıklığından ötürü anlatma biçimimde ya da kullandığım dilde sorunlar olabilir, kusura bakmayın.
Mesajlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Bence sayısal bölüm meslek seçenekleri açısından biraz daha geniş. Ben şahsen ezberi sevmediğim ve teknik bilgiye daha fazla ilgili olduğum için sayısal tercih ettim.

Sen de ileride ezber yapıp onlar üzerinden bir şeyler çıkartacağın bir meslek yerine, olayı teknik anlsmda inceleyen farklı çözüm yolları üretmeye çalışan bir meslek sahibi olmak istiyorsan sayısala geçebilirsin.

Burada sözel bölümleri aşağılamıyorum, sadece meslek alanı olarak ezbere dayalı olduğu için daha basit olduğunu düşünüyorum.

Meslek olarak ne düşünüyorsunuz?
Not: İlk mesajımdaki yazım hatalarını kim düzeltti bilmiyorum ancak yanlış düzeltilmiş. Otomatik klavyeden kaynaklı birkaç hata vardı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…