Bad Sectorlü HDD'nin oyun performansına nasıl bir etki yaptığını net olarak bilmiyorum. Ancak HDD depolama aracı olduğu için ana performans bileşenleri kadar etkili değil performans konusunda. İşi zaten sadece depolamak, tahminimce bad sectorlü bilgisayarlarda oyun ya açılmaz ya da performansa etki etmeden oyun ortasında hata verir. FPS'e etki etmez. Değinmek istediğim nokta burası.
Dostum, depolama bileşeninin nasıl çalıştığını sanırım bilmiyorsun. Öncelikle şunu söylemeliyim ki eğer HDD bozuk değilse senin söylediğin gibi performansa etki etmesi değişkenlik gösteriyor ama bu olay kaliteleri benzer HDD, SSD'ler için geçerli. Eğer SSD daha yeni teknoloji kullanıyorsa haliyle etki eder.
HDD'ler sadece oyunları depolamaz aynı zamanda oyunu çalıştırırken okuma ve yazma yaparlar çünkü oyunun dosyaları tarafından biz o görüntüleri görürüz. Eğer CS:GO veya herhangi bir oyunun dosyalarına bakarsan orada çeşitli resimler, müzikler vb. görebilirsin. Bu olay sadece oyunlar için değil tüm uygulamalar ve hatta işletim sistemin için bile geçerlidir. Hatta bu resimler, müzikler bilgisayara binary şeklinde gönderilir ve bilgisayar o şekilde anlar. Yani aslında sen bilgisayarı kullanırken okuma yazma işlemi yapıyorsun.
Genel anlamıyla SSD'ye yeni geçen kişilerin aldığı performans da bu yüzden çok belli olur. SSD'nin rastgele okuma hızı iyi ise hem bilgisayar hızlı açılır hem de programlar. Oyunlarda da durum sadece oyunu açmaktan ibaret değildir.
Ha şöyle bir şey de var ki bu okuma yazma işini de sürekli yapmıyorlar ama bad sector olan bir HDD de az yapılan bu okuma işlemi çok fazla performansa etki eder. Hatta bunu kendi deneyimlerimden bile biliyorum. Daha yeni HDD ile son derece yavaş çalışan bir laptopu SSD ile hayata döndürdüm.
HDD sadece oyunu başlatmak için olsaydı oyunu oynayamazdın ya da oyunları tüm dosyalarını RAM'e falan yazmak gerekirdi ama o da teknolojik olarak çok pahalı olacağı için HDD, SSD yapmışlar
. Zaten HDD gibi bir depolama alanı olmadan bilgisayarı kullanamaman gibi.
Hocam hazır termal macun, SSD ve temizlik yaptırmışken formatta attırayim mi? Etkisi olur mu hızlanmaya ve oyunlara?
Eğer virüs varsa bir nebze işe yarar ama tekrar korsan yazılım kullanacaksan pek bir şey değişmez. Sisteminden yüksek performans almak istersen hiçbir korsan program kullanma ve antivirüs programını güncel tut. Ayrıca Windows'u da orijinal kullanman lazım.