Eskiler gerçekten güzel miydi?

BADİ_1

Centipat
Makaleler
2
Öncelikle herkese iyi akşamlar diliyorum. Bazı insanlar geçmişi konuşup hep "bizim eskiden bir ekip vardı, LoL oynardık" falan diye. Tabii benim o zamanlar bilgisayarım olmadığı için o zamanların o ekiplerin, eskiden arkadaşlar ile oyuna girmenin tadını bilmiyorum daha yeni yeni alışıyorum ve bazen düşünüyorum, "ben çok şey mi kaçırdım yoksa eskiler ile şimdiler aynı sadece bize mi değişik geliyor" diye sorguluyorum. Sizce eskiler nasıldı? Eskiden ekiple LoL, CS vs. girmek nasıl bir histi? 2020 korona zamanında doğru düzgün bilgisayarım bile yoktu çok mu şey kaçırdım? Bir an duygusallaştım özür dilerim sadece dertleşmek istedim. İyi günler.

Hayır, eskiler güzel falan değildi, insanlar genelde geriye baktıklarında hep iyi anıları ya da travmatik anıları hatırlar, eski güzel geliyor çünkü sadece iyileri hatırlıyorlar, korona zamanında ekibimde vardı cartımda vardı curtumda vardı fakat o zamanları gerçekten iyi hatırlıyorum, güzel değillerdi, şimdi nasılsak o zamanda öyleydi, sadece gün içindeki saran anıları hatırladıkları için eski güzel geliyor, eski güzel falan değil, şuan neyse o zaman da o.

Eskiler değil eskiden güzeldik.

Herkesın buyudukce derdi ve sorumlulugu artıyor. Ve gençlerin genelindede buyuk sorun egitim. O zamanlarda eğitim daha rahat durumdaydı ve herkesin işine geliyordu. Insanların her zaman uzucu olan, travmatık olayları vardır. Eskiye baktıklarında ise hep güzel olan şeyleri hatırlarlar. Aynı durum bende de var. Eskı gunler herkesın daha rahat ve eglencelı gectıgı ıcın hep o eskı gunlerı hatırlar.

Bence eskiler her zaman daha iyi bu yılda bile dizüstü cihazımın 15 yıllık olmasından mı kaynaklı bilmiyorum ama Half-Life Half-Life 2 Far Cry Far Cry 2 CS 1.6 diğer oyunlara kıyasla daha zevkli gibi

Eskiler gerçekten güzel olabiliyor o oyunlarla tanıştığımız ve yaş geçtikçe arkadaş çevresi edindikçe anılar gelişiyor ve hatırlanıyor ama kötü yanı da var o alıştığın yerler zaman geçtikçe anı olmasın hep bizimle kalsın istememizden dolayı kötü hissediyoruz eskilerden ama eskiden yaşadığımız şeyler en azından bugünün kasvetli karanlık günlerinden daha canlı ve mutluluk içeriyordu.

Her şey yerinde ve zamanında güzeldir. 5 sene sonra da bu günlerinizi hatırlayıp aynı şeyleri söyleyeceksiniz belki de. Anın tadını çıkarmak gerek.

Güzeldi, şöyle ki bu jenerasyonla alakalı bir durum. Ben kendim 90 lı yılların çocuğuyum. Biz çocukluğumuzu evlere yumurta atarak, saklanbaç, muçi, meşe , sekiz taş, uzun eşşek, mahalle maçları, simit oynayarak geçirdik. Arta kalan vaktimizide bilgisayarda geçirdik. Şuan ki nesil ise Bilgisayardan arta kalan vaktini dışarda geçiriyor ki onda da yaptığı şeyler sayılı ve kısıtlıdır. Sokakta yetişen bir nesil ile evde yetişen bir nesil aynı olamaz. Biz mahallemize çıktığımızda bırakın kendi oturduğumuz apartmanı 2-3 sokak arkadaki binalarda bile kimlerin oturduğunu bilir herkesi tanırdık, şimdi ki arkadaşlar kendileri cevaplasın oturdukları mahalleyi geçtim kendi binalarındaki insanları bile tamamen tanıyorlar mı ? Teknoloji her ne kadar velinimet olsada bir yandan tüm sosyalliği yıkan birşey. Bunu daha net anlamanız için şöyle örnekleyeyim,
2 tane köpek düşünün biri sokakta yaşıyor diğeri ise evcil. Evcil olan yatmaya, daha sakin olmaya ve sadece evde öğretileni öğrenmeye programlıdır. Sokakta yaşayan ise kendi işini kendi görmek zorundadır, başka hayvanlarla sürekli iç içedir ve ne yapacağını kendi öğrenir.
Bilgisayar oyunu bakımından düşünürsek yine herşey daha zevkliydi. Şöyle ki teknoloji çok üst düzey olmadığından bilgisayarım şu oyunu açar mı bu oyunu açar mı şu oyundan şu fps yi alırmıyım gibi şeyler yoktu. Oynanılan oyunlar belliydi ve tek yapmanız gereken osuna busuna bakmadan bir bilgisayar alıp oyunu yüklemeniz ve açmanızdı. Alternatifler fazla olmadığından tüm oyun oynayanların buluşma noktası kısıtlı olduğundan kitle daha çoktu. Oyun oynadığınız Türkiyenin dört bir yanından kişiler yine sizle aynı nesildeydi ve aşşağı yukarı aynı kafalardaydınız, bu çoçukmuş bu bebeymiş gibi muhabbetler dönmezdi. Çünkü çocuk yaşta olanlar bilgisayarda değil bizim geçtiğimiz yollardan gelirdi, yani sokakta büyürdü. Ne zaman ki belli bir yaşa erer olgunluğa erer sonra bilgisayar ile tanışırdı. Öyle 10-15 yaşında çocukların evinde bilgisayar olmazdı çok. Öyle birbirini dolandırmaya çalışmak falan gibi şeyler yoktu. Diyelim Counter oynuyordunuz o oyunda haşır neşir olduğunuz herkes az çok belliydi, bu kadar yaygın olmadığından en iyi oynayanları herkes tanırdı. Saygı olurdu. Sosyal mecralar kıvamındaydı. Sayı azdı ama özdü. Hani belki bir kaç yerde denk gelmişsinizdir, en iyi videolar 480p olur diye. Onun olayıda odur. Eskiden o piksel piksel görüntülerle tuşu telefonlar ile çekilen videolar her zaman kalitelidir, çünkü içtendir, doğrudur, anlıktır. Valla bu konuda içimi dökesim varmış galiba, daha belki sabaha kadar yazarımda, işin özeti eski hiç bir şeyin tadı yok. Malesef kültür, toplum değiştikçe bu günden günede sıfırlanacak.

Bu kadar uzun yanıt geleceğini hiç beklemiyordum. Ellerinize sağlık size sonuna kadar hak veriyorum eskiler artık şimdi değil. Uzun uzun tek tek emek verip yazmışsınız çok teşekkür ederim.

Kişiden kişiye göre değişir ama genel olarak pek bir farkı yoktur. Mesela benim berbat bir geçmişim var. Eskiden çok kötü arkadaşlıklar ettim vs. gram da özlemiyorum. Şurada son 1-2 senedir gerçekten yaşadığımı hissediyorum. İnsan iyi anılarını her zaman özler. Şuan sizin için önemsiz gelen vakit ilerde çok değerli gelecek. O yüzden her zaman yaşadığınız anın değerini bilin. En önemlisi sevdiğiniz insanların değerini bilin. Kimse sonsuza kadar yanınızda olmayacak, sizde olmayacaksınız. Onlarla mutlu vakit geçirin, gereksiz küsmeleri bırakıp barışın insanlarla. Zaman çok değerli, hiçbir zaman geri gelmeyecek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…