Ev için alabileceğiniz 3 çeşit espresso makinesi var, tam otomatik, yarı otomatik bir de kapsüllü olanlar.
Yarı otomatik makinelere kahve çekirdeğini ve suyu siz eklersiniz, makine de size espresso verir. Makinenin yanındaki buhar çubuğu ve makineden aldığınız espresso ile neredeyse bütün espresso bazlı içecekleri (latte, cappucino, flat white, americano vs.) yapabilirsiniz. Tabi yarı otomatik makinelerde yapmak istediğiniz içeceğe göre espressonuzu kendiniz ayarlamnız, sütünüzü kendiniz köpürtmeniz gerekiyor. Fotoğraftakine benzer olan makineler yarı otomatiktir.
Tam otomatik makinelerde ise, yine kahveyi ve suyu siz ekliyorsunuz, ayrıca makinenin kendi süt köpürtücüsü varsa sütü de siz ekliyorsunuz. Makinenin üzerindeki arayüzden istediğiniz içeceği seçiyorsunuz. Seçtiğiniz içeceğe göre makine espressoyu kendisi demliyor, sütü de kendisi köpürtüyor.
Kapsüllü makinelerde makineye sadece su eklemeniz gerekiyor. Kapsülü haznesine koyduğunuz zaman makine espressoyu kendisi demliyor. Çoğu kapsüllü makinede süt köpürtücü olmadığı için sütü de kendiniz köpürtmeniz gerekiyor. Nespresso'nun bazı makinelerinde süt köpürtücü var ama fiyatlarının gereksiz pahalı olduğunu düşünüyorum. Kapsülde satılan kahveler, yarı otomatik veya tam otomatik kahve makinesine koyabileceğiniz çekirdek kahvelerle kıyaslayınca çok kalitesiz kalıyor. Tam veya yarı otomatik makinelerde istediniz çekirdeği alıp farklı tatlar deneme imkanınız var.
Benim tavsiyem, eğer kahve ile haşır neşir olup farklı reçeteler, farklı tarifler denemek istiyorsanız yarı otomatik makine almanız. Yok ben tuşa basayım makinem bana güzel bir kahve yapsın, her şeyi kendi halletsin diyorsanız tam otomatik makine almanız. Kapsüllü makine önermem.