Çözüldü EU 4 ordu ve savaş mantığı nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Arkadaşlar EU 4'teki savaş mantığı nedir? Yani kısaca kalabalık olan kazanır mı? Mesela 6K'lıkır bir ordu 20K'lık veya 40K'lık bir orduyu yenebilir mi general veya savaş taktiği ile?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar EU 4'teki savaş mantığı nedir? Yani kısaca kalabalık olan kazanır mı? Mesela 6K'lıkır bir ordu 20K'lık veya 40K'lık bir orduyu yenebilir mi general veya savaş taktiği ile?

Kalabalık bir ordu oyunun başlarında avantajlıyken, oyunda teknoloji açısından ilerlediğinizde ordunuzda da çok büyük reformlar ve gelişimler oluyor. 3-4 teknoloji puanı önde olduğunuz bir devleti 10 bin kişilik orduyla, 50-60 bin kişilik ordusunu yenebilecek düzeye bile gelebiliyorsunuz.

Yani kısaca sayının oyun ilerledikçe pek bir önemi kalmıyor. Teknolojide önde olmak, başarılı bir general atamak ve avantajlı olacağınız yerlerde savaşmak savaş mantığının temelini oluşturuyor.

Avantajlı olacağınız yer ise şöyle, mesela bir nehir var oyun içerisinde, o nehrin karşısındaki düşman birliğine saldırırken, nehirden geçmeniz size dezavantaj olacaktır. Bu tarz gerçekçi mekanikler var. Bunlara dikkat edin, karşı tarafa saldırdığınız coğrafi bölge bile çok önemli. Oyundaki dağlar, nehirler, göller falan hepsinin bir işlevi var yani. :)

Başka sormak istediğiniz bir soru olursa sorabilirsiniz Mr. Soprano. İyi Sosyaller.

Kalabalık bir ordu oyunun başlarında avantajlıyken, oyunda teknoloji açısından ilerlediğinizde ordunuzda da çok büyük reformlar ve gelişimler oluyor. 3-4 teknoloji puanı önde olduğunuz bir devleti 10 bin kişilik orduyla, 50-60 bin kişilik ordusunu yenebilecek düzeye bile gelebiliyorsunuz.

Yani kısaca sayının oyun ilerledikçe pek bir önemi kalmıyor. Teknolojide önde olmak, başarılı bir general atamak ve avantajlı olacağınız yerlerde savaşmak savaş mantığının temelini oluşturuyor.

Avantajlı olacağınız yer ise şöyle, mesela bir nehir var oyun içerisinde, o nehrin karşısındaki düşman birliğine saldırırken, nehirden geçmeniz size dezavantaj olacaktır. Bu tarz gerçekçi mekanikler var. Bunlara dikkat edin, karşı tarafa saldırdığınız coğrafi bölge bile çok önemli. Oyundaki dağlar, nehirler, göller falan hepsinin bir işlevi var yani. :)

Başka sormak istediğiniz bir soru olursa sorabilirsiniz Mr. Soprano. İyi Sosyaller.

Çözüm

Başka sormak istediğiniz bir soru olursa sorabilirsiniz mr. Soprano. İyi sosyaller.

Peki farz edelim ki teknolojimin aynı olduğu bir devlet ile savaşacağım benim 10k onunsa 30k askeri var bu şekilde nasıl bir zafer elde etme ihtimalim var? Yine yalnızca iyi bir general ve jeolojik konumumu lehime çevirme seçeneklerim mi var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki farz edelim ki teknolojimin aynı olduğu bir devlet ile savaşacağım benim 10k onunsa 30k askeri var bu şekilde nasıl bir zafer elde etme ihtimalim var? Yine yalnızca iyi bir general ve jeolojik konumumu lehime çevirme seçeneklerim mi var.

Devlet seçme ekranında görmüşsünüzdür. Bazı devletler askeri olarak bufflar alıyorlar. Bu o devleti daha avantajlı kılabiliyor. Onun haricinde ben Türkçe oynadığım için pek hatırlayamıyorum ancak odak ağacı veya idea seçme gibi bir kısım var. Oradaki askeri idealardan birini seçmeniz de size avantaj sağlar.

Ayrıca Cradle of Civilizations DLC'sine sahipseniz army drill yapabilirsiniz ordunuzu seçip, ordunuzun savaşa hazır olmasındaki en önemli etkenlerden biri oluyor ve karşı tarafa çok üstünlük kurabiliyorsunuz. Ordu profesyonelliği var görmüşsünüzdür, ordu profesyonelliğini artırmak da sizi üstün kılar. Bunun haricinde iyi general, savaşılan konum gibi avantajlarla üstünlük kurabilirsiniz.

Generalleri doğru ordulara atamak çok önemli bu noktada. Süvariler için iyi olan bir generali piyade ordusuna atarsanız hiçbir etkisi kalmaz. Ayrıca kale olan bir bölge fethederken 1-2k topçu birliği de ordunuzda barındırırsanız %50-%100 daha hızlı fethetmiş olursunuz o kaleyi.

Peki farz edelim ki teknolojimin aynı olduğu bir devlet ile savaşacağım benim 10k onunsa 30k askeri var bu şekilde nasıl bir zafer elde etme ihtimalim var? Yine yalnızca iyi bir general ve jeolojik konumumu lehime çevirme seçeneklerim mi var.

Senin 10k Ordun'un kaç birimi suvari, top ve piyade onun 30k ordusunun kaçı suvari top ve piyade? Askerler kale olan bir şehirde mi? Piyadelerin savaş stili nedir? Generalin iyi mi? Osmanlı gibi piyade stili güçlü olan bir ülkeyle mi oynuyorsun ya da savaştasın? Askeri bakanın disiplin sağlıyor mu? Kralın benimsenmesi kaçta? Gibi olasılıklar ile yenme gibi bir imkanın olabilir ama çok zordur her şey hakkında bilgi sahibi olman ve iyi ayarlaman gerekiyor.

Senin 10k Ordun'un kaç birimi suvari, top ve piyade onun 30k ordusunun kaçı suvari top ve piyade? Askerler kale olan bir şehirde mi? Piyadelerin savaş stili nedir? Generalin iyi mi? Osmanlı gibi piyade stili güçlü olan bir ülkeyle mi oynuyorsun ya da savaştasın? Askeri bakanın disiplin sağlıyor mu? Kralın benimsenmesi kaçta? Gibi olasılıklar ile yenme gibi bir imkanın olabilir ama çok zordur her şey hakkında bilgi sahibi olman ve iyi ayarlaman gerekiyor.

Herkese teşekkür ederim amacım sadece ordunun sayıdan veya generalden mi ibaret olduğuydu.

Ve tüm bunlara istinaden EU4 oynarken çok fazla şey öğreneceğiniz, her gün yeni bir bilgi öğreneceğiniz bir oyun. Kralın benimsenmesinden kastı @ozerturkerr hocanın dediği legitimacy kavramı herhalde. Ben bunun savaşı kazanmakta etkisi olduğunu bilmiyordum mesela. 100+ saat gömmeme rağmen yeni öğrendim. :)

Savaştıkça war exhaustion artıyor ve askerler artık savaşmak istemiyor dolayısıyla disiplin ve moral düşüyor; disiplinin yüksek olması savaşta daha fazla hasar vermeye ve daha az hasar almaya, moralin yüksek olması ise askerlerin savaşta ne kadar kalabileceğine ve daha etkili savaşmalarına yardım ediyor. Overextension yüksekliği, stability düşüklüğü, Corraption'ın yüksek olması ve legiticimacy düşüklüğü ülkenin mutsuzluğunu düşürüyor dolayısıyla State'lerden aldığınız tax ve manpower düşüyor bunun sonucunda da askerlerin morali düşüyor ve manpower savaşta aşırı hızlı biterken yeri doldurulamıyor dolayısıyla ülke yönetimiyle ilgili şeylerde askeriyeye etki ediyor dolaydı yoldan ayrıca son olarak din kısmında gidebileceğiniz 2 yerden gidiceğiniz yer de askeriyenize etki ediyor, Mysticism'e giderseniz %10 morale of army %20 fort defence, legalizm giderseniz %20 man Power ve tax Coming'de %20 bir artış sağlayabiliyorsunuz aslına çoğu şey birbiriyle bağlantılı oyunda. Yaklaşık 500 saatim vardır oyunda ve 350-400. saatlerde trade routate belirmeleyi öğrenmiştim bence trade ve trade routation oyundaki en zor sistem hala tam hakim değilim.

Ve tüm bunlara istinaden EU4 oynarken çok fazla şey öğreneceğiniz, her gün yeni bir bilgi öğreneceğiniz bir oyun. Kralın benimsenmesinden kastı @ozerturkerr hocanın dediği legitimacy kavramı herhalde. Ben bunun savaşı kazanmakta etkisi olduğunu bilmiyordum mesela. 100+ saat gömmeme rağmen yeni öğrendim. :)

Kendi adıma daha bilmediğim neler vardır kim bilir :)
Özellikle Japonya'da hane birleştirme olayı vs. 1-2 kere bir şeyler denedim ama tam ayıkamamıştım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı