Elektrik faturanızdaki yıllık KW harcamasının örneğin atıyorum, günlükteki tüketim değeri 4.5 - 5 kW gibi bir değerse ve siz bu gücün tamamını (sadece aydınlatmayı değil, tüm ev cihazlarını) solar sistemle ve sadece panellerle (şebeke desteksiz) karşılamak istiyorsanız, bu solar panel gücü, seçilecek akülerin amper * saat kapasitesi ve sayısı, yüksek amper güçlü regülatör seçimi, saf sinüs inverter seçimi (Aydınlatmalar dışında AC akımla çalışan cihaz, makinelerde modifiye sinüslü inverter sıkıntılı olur) oldukça yüksek bir kuruluş maliyetini mutlaka size çıkaracaktır. Ama örneğin 5 kW yerine 1.5 - 2 kW gibi daha düşük gücü elektrik satan elektrik şirketlerine rekabet ederek siz kendiniz günlük olarak üretmek isterseniz bu maliyet daha aşağıya düşecektir. Yani en başta bu güç kurulum planınızı (Projenizi) veya bu kurulumda asıl kullanacağınız solar gücü açık olarak (Yıllık X kW tüketimli elektrik faturanızdaki günlük ortalama X kW değerini) buradan bizlere net olarak belirtirseniz size daha kolay yardımcı olabiliriz. Kolay gelsin.
KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde evinin çatısına kurduğu güneş panelleri ile elektrik üreten Kerem Çilli doğal enerji kaynakları ile hem evinin elektriğini üretiyor hem de elektrik dağıtım şirketine satarak gelir elde ediyor.
Kocaeli'nde elektrik-elektronik müh. bir arkadaş, 22 adet panelle (paneller yüksek güç için 12 değil mutlaka 24 volt olmalıdır) ayda 600 kW elektrik üretip, bunun fazlasını satarak ayda 300 tl. ekstra para kazanıyor, örneğin. Sizin ise ayda 300 kW günde 10 kW üretmek istediğinizde çatıya monte edilenin en az yarısını koymanız gerekiyor, bir düz mantığa göre. Aküler, şokti diyot, regülatör, saf sinüs inverterler, solar kablo tesisatı parçaları, yıldım koruması güvenlik iç tesisat malzmeşeri (parçaları) (olmazsa olmazıdır) bu maliyet hesaplarıyla epeyce yüksek olacaktır. Kocaeli'li müh. arkadaşımız da zaten bunu vurgulamıştır, yani aslında herkesin bu ilk kuruluş maliyetini görüp ürktüğünden, verdiği bu çarpıcı röportajda direk bundan bahsetmiştir.. Kolay gelsin.
Bir de 12/24/48 voltluk sistemlerde kullanılan 12 ve 24 voltluk panellerin voltaj çıkışı 12 olanında 17-19 24 volt olanında 36-39 volt aralığında olabilir, regülatörden önce bu voltajın yüksek olması, örneğin siz solar kabloyu uzattığınızda düşen voltaj kaybına rağmmen regülatöre yine istenen voltaj ve amperle elektrik girişini sağlamış olur, yani 12 ve 24'den daha yüksek olabilmesi regülatörlerden önce önemli bir avantajdır, dezavantaj değildir.
Bundan bahsetmemin asıl nedeni de ; örneğin çatıya çok yakın değil de daha uzak dairelerde siz ikamet edip oturduğunuzda, bu solar paneller ve regülatör - inverter- akülerin konuşlanacağı yer epey uzaksa, nomalden biraz daha kalın kesitli solar kablolar ile çatıya genel aprt. yönetiminden de aldığınız bir izinle bu solar kabloları eve indirirken, volt kaybı panel voltaj çıkışı yüksek olanlarında fazla volt kayıp olmadan eve alma/getirme imkanınız vardır. 9 katlı dairede, örneğin 4. dairede ise gerekli çatı izni alındıktan sonra ve daha kalın kesitli solar kablo çifti (Dış etkenlerden etkilenmeyecek şekilde izole edilerek) ve mutlaka 48 volt elektrik sistemini (2 adet seri bağlı 24 volt solar panellerden müteşekkil) kurma şartıyla, bu kayıpları daha da azaltarak bu uzak eve, çatıda solar enerjiyle kazanılan bu gücü alabilme imkanınız vardır. Eğer böyle çok sıra dışı ve uzak kablo iletimli bir uygulamaya seçerseniz bu konuda size bir yol gösterebilmek amaçlı olarak tüm bunları yazdım. Kolay gelsin.