Evde hosting servisi kurulabilir mi?

DtEray

Hectopat
Arkadaşlar hosting firmalarına bakıyorum hep 1-2 CPU veya 1-2 GB RAM veriyorlar. 4 GB'lar filan zaten uçuk fiyatlar. Evde kendi hosting servisimi kursam internet hızımın kaç olması lazım ki siteye 1000-2000 kişi girdiği zaman yavaşlama olmasın?

Ryzen 3 işlemci, 8 GB RAM ve 128 SSD yeterli mi mesela?

Tecrübeli arkadaşlardan kıymetli yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Günde 1000-2000 kişi girdiğinde yavaşlama olmaz oldukça hafif bir yük.

Yasal olarak hizmet verebilmeniz için yer sağlayıcı faaliyet belgesi almanız gerekebilir.

1GB ram ile anlık saniyede yüzlerce istek gelen nodejs/expresss uygulaması çalıştırıyorum bir sorun olmuyor. Günlük 1000-2000 kişilik bir trafiği paylaşımlı sunucuda bile çalıştırabilirsiniz. VPS almanıza gerek yok.

Ticaretini yapmak için değil kendim için istiyorum. 100 mb download 4 mb upload hızım var. Günlük 1000-2000 kişi değilde anlık 2000 istek gelirse yavaşlama olur mu? Birde sunucu bilgisayarı ayrı olacak. Güvenlik açığı olursa evdeki diğer bilgisayarlara girme şansları var mı? Yoksa sadece sunucu bilgisayarına mı erişebilirler?

Saniyede 2000 istek yüksek bir sayı. Web sitesi için düşünüyorsanız saniyede 2000 kişinin girmesi toplam istek sayısını da arttıracaktır. Anlık bağlantısı sayısı da çok yüksek olacaktır. Tüketici tipi modemler bunu kaldırır mı bilmiyorum.

Güvenlik temelde şöyle düşünebilirsiniz. Sunucu yaptığınız bilgisayarın başına biri tüm yetkiler ile oturursa ne yapabilirse olası bir güvenlik açığında da onu yapabilir. Eğer o bilgisayarı ağdan soyutlarsanız kısmen güvenli bir ağ elde edebilirsiniz.

Web sitesi barındıracaksanız upload'ın yetmeme ihtimali çok yüksek. Bunu hesaplayabilirsiniz. Tek bir sayfa kaç kb tutuyor. Onu 2000 ile çarpıp anlık hat gereksinimizi çıkarabilirsiniz. İstek başı kullanılacak hat 10kb olsa bile 2000 kişi için saniyelik 20 megabyte hatta ihtiyacınız var demektir bu da 100mbit'ten fazla yapar. Evden barındırmaya çok uygun değil gibi.

Kullanım alanı ne olacak. Optimize edilmiş bir web sitesi hetzner'in en düşük paketinde barındırılabilir. Büyük firmalardan en uygunu bu olabilir:

2gb €4.51, 4gb € 6.37. Burada da aylık 20TB hat limiti var. Üstü ek ücretlendirmeye giriyor. Hat gigabit oradan bir sorun olacağını sanmıyorum.

Aylık hat kullanım limit olmayan Scaleway var. Hetzner'e göre çok önerilmiyor ama ben uzun süre kullandım bir sorun yaşamadım. Fiyatları bir tık daha pahalı oluyor tabi hat sınırsız olunca:

3 core CPU, 4RAM, 300mbit hat 12.96€ gibi bir fiyat var.

Sizin için en büyük sorun hat gibi. Anlık 2000 kişinin web sitesi için harcayağı hat çok yüksek olur.

Son düzenleme:
Anladım bilgi için çok teşekkürler. Aslında web sitesi için değilde veritabanından veri çekmek ve göndermek için istiyorum. Json gibi bir sistem yaptım. Sadece veri tabanındaki veriyi ekrana yazdırıyor. Çok mb harcamaz ama 2000 istek olursa dediğiniz gibi yetmeyebilir.

Firebase realtime database kullanmak istiyorum ama tam fiyat vermemişler.

Firebase Realtime bildiğim kadarıyla hat kullanımına göre ücret alıyor. GB başı 1$ gibi yüksek bir fiyatı vardı. Şurada da yazıyor:

Veritabanını sadece siz mi güncelleyeceksiniz yoksa kullanıcı katılımlı mı olacak? Çok sık güncelleme yapılacak mı? Nadir güncellenen, JSON bazlı bir sistem ise Cloudflare Pages gibi statik dosya hizmetleri ile tamamen bedavaya getirmek bile mümkün olabilir :D.

Eğer aktif güncellenen bir veri tabanı ise Firebase gibi JSON temelli olan MongoDB'ye de bakabilirsiniz. Test için kendi resmi Cloud sistemi olan MongoDB Atlas da deneme veri tabanı açabiliyorsunuz. Sonrasında kendi sunucunuza kurup kullanabilirsiniz ek bir lisans ücreti ödemeden, DigitalOcean gibi firmalarda hizmet olarak da sunuluyor. Firebase'e göre daha ucuza geliyor.

Son düzenleme:
Firebase Realtime bildiğim kadarıyla hat kullanımına göre ücret alıyor. GB başı 1$ gibi yüksek bir fiyatı vardı. Şurada da yazıyor:

Veritabanını sadece siz mi güncelleyeceksiniz yoksa kullanıcı katılımlı mı olacak? Çok sık güncelleme yapılacak mı? Nadir güncellenen, JSON bazlı bir sistem ise Cloudflare Pages gibi statik dosya hizmetleri ile tamamen bedavaya getirmek bile mümkün olabilir :D.

Eğer aktif güncellenen bir veri tabanı ise Firebase gibi JSON temelli olan MongoDB'ye de bakabilirsiniz. Test için kendi resmi Cloud sistemi olan MongoDB Atlas da deneme veri tabanı açabiliyorsunuz. Sonrasında kendi sunucunuza kurup kullanabilirsiniz ek bir lisans ücreti ödemeden, DigitalOcean gibi firmalarda hizmet olarak da sunuluyor. Firebase'e göre daha ucuza geliyor.
Oyundaki her hareketini kaydediyorum diyebilirim. Biri oyun oynarken 1 dk içinde en az 5-6 veri gönderiyor. Yani 4 kullanıcı olsa zaten anlık 2000 istek yapar. Tabi gönderdiğim veriler sadece text. Çekilen verilerde çok küçük textler. Unity, C# ve Php hepsini birlikte kullanıyorum. MongoDB'ye bakacağım tavsiye için teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı