Evdeki PC de esxi hata mesajı

TosunPASA

Megapat
Makaleler
1
Yer
İSTANBUL
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Meslek
Emekli
Merhaba,

Xeon 2670 V1 CPU; 16 GB DDR3 RAM; 780 Ti VGA; GB X79-UD3 main board & 480GB SSD'li sistemim var.

Esxi 6.7'yi eğitim amaçlı kurmak istediğimde bana ekteki hata mesajını boot aşamasından sonra gösteriyor. Boot işlemini ise USB'deki Ventoy UEFI ile yapıyorum.

Normal şartda bu aşamadan önce neler yaptığımı da anlatayım.
Aktif kullandığım PC'deki workstation 17.5 üzerine esxi 6.7'yi kurup içinde sorunsuz olarak Web'den erişim sağladım. İş esxi içinde Win 2016 server kurmak istediğimde 5600X işlemcim açısından hata mesajı veriyor olması idi. Hatta o hata mesajını da paylaşayım.

Esxi'yi workstation 17.5 ile W11 work-Pro üzerinde ve de B450M MB; 16 GB DDR4; 1660 Ti; SSD disk ile çalıştırdım. OS kurulum ve settings kısmında ekteki hata mesajları dışında sistem çalışmasına engel hata mesajı vermedi. Sanal Win-server'ı çalıştırmak istediğimde ise çalışmadığı için kenarda duran Xeon 2670 sistemimde denemeleri yapmak istediğimde ise OS install aşamasında hata aldım.

Evet Esxi'nin gerçek server hardware için yapıldığını biliyorum. DL 380-385 ve Blade yapılarda "san" ile kurulum yapmıştım fiii tarihinde. Ama güncel versiyonları kısıtlı da olsa denemek için evde ihtiyaç duydum.

Her iki anakartın BIOS'un da sanallaştırma ayarları açıktır.
Workstation üzerinde CPU ayarlarını değiştirdiğimde sanal OS hiç çalışmıyor

Konu hakkında tecrübesi olan yardımcı olabilir mi?

Son durum bilgisi;
VMware sitesinde maalesef bu tür bir UEFI desteği olmadığını belirtiyordu zaten önceki yazımda biliyordum. 6.7'nin Update 3'ünü kurmamı söylüyorlardı ama sonraki denememde maalesef 6.7U3 de aynı hatayı verdi.
Ben de 7.0.3 ile yola devam etmek zorunda kaldım.
6.7 ile inat etmemin sebebi ise; 8'e kadar olan tüm ara versiyonları manuel olarak Update etmeyi yapmak idi. Ama kısmet 7'den 8'e Update'i yapacağım.
Şu an SSD diskimde 7.0.3 versiyon kuruldu. Kurulum aşamasında yakalayamadığım bir hata mesajı vermiş olsa bile sistem kuruldu ve web ara yüzünden sisteme ulaşıp ilk sanal sistemime Win SRV2016 kurulumu yapmaktayım.
Sonraki adımları artık deneyebileceğim.
Bu arada VMware konusunda şunu açıklamak istiyorum.
Şirketinizde 5-6 PC server veya gerçek server Hardware'i bulunuyor diye bunları VMware'de sanallaştırayım hayalini kurmayın. Maalesef birçok BT sorumlusu arkadaşlar bu hataya düşmüş gördüğüm kadarı ile.
VMware üzerinde sanallaştırmanın amacı vmotion dediğimiz sanal göç yapabilmektir. Sanal göç işlemini yapabilmeniz için enaz 2 adet ESX/ESXi kurulu serverınız ve de san disk kümesine sahip olmanız gerekiyor.
1 esx ile yola devam etseniz ne olur?
Çok basit o esx sistem durduğunda içindeki tüm sanal sistemler duracaktır.
2 Esx'iniz var ama san disk kümeniz yok ise ne olur?
1 esx makineniz durduğunda onun içindeki sanal sistemler sadece duracak ve o sistemleri diğer esx e taşımanız için yeniden çalışır duruma getirmeniz veya o makine içindeki diskleri bir şekilde RAID yapısı bozulmadan dosyalarına erişip taşımanız gerekiyor ki bu oldukça meşakkatli ve riskli bir durum.
Sanal sistem yapısına geçmek için enaz 1 UPS ve 1 adet de jeneratörr'e ihtiyacınız var. Aksi halde uzun süreli elektrik kesintilerinde sisteminiz çalışamayacaktır.
Buna benzer birçok durum yapısı sizin çalışma şekliniz ve altyapınız ile değişkenler barındırıyor.

Saygılarımla.

Yazmayı unuttuğum kısmı eklemek istedim.
2 esx server'ınız sorunsuz çalışırken 1 tanesine bakım yapmak istediniz. Ve bakım yapacağınız makinedeki sanal sistemleri diğerine taşıma süresi?
Taşımak istediğiniz esx sunucu hardware olarak yeterli durumda ise; taşıma süreniz,
(Vcenter ile veya manuel dosya dizinlerini taşıma şeklinde)
A) network hızınıza.
B) taşıyacağınız Server'ın disk okuma yazma hızına bağlı olarak değişkendir.

SAN destekli bir yapıda esx 2.5 da, vcenter ile manuel taşımak istediğimiz 2-3 saniye bir sürede ve ping düşmeden taşıma işlemi yapmış idik. Çünkü burada taşınan dosya yok sadece Server'lar arasında sistem taşınması olduğu için.

Dosya Ekleri

• IMG_20231119_182335.jpg
    114,2 KB · Görüntüleme: 36
  • esxi on work-1.jpg
    23,6 KB · Görüntüleme: 43
  • esxi on work-2.jpg
    53,4 KB · Görüntüleme: 43
  • esxi on work-3.jpg
    62 KB · Görüntüleme: 44
  • esxi on work-4.jpg
    69,8 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…