Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Merhaba. 4 kişilik bir tatile çıktık. Ödemeleri 2 kişi yapıyor iki elden çıksın tüm ödemeler diye. Tatil sonunda hesaplar 4'e bölünecek. Kim ne kadar ödemeli Excel formülüyle yardımcı olur musunuz?
Yukarıda Ahmet'in toplam ödediği her miktar sırasıyla yazdım ve altına toplam yazdım aynı şekilde Mehmet'in yani 2. arkadaşın ödediklerini yazdım ve altında toplam formülüyle ne kadar ödediklerini yazdım.
1) Son satırda yer alan miktar Ahmet'in ödediği miktarın 4'e bölünmesi demektir. Yani 1.kişiye herkes 11.75 verirse herkes eşit şekilde ödemiş olacak.
2) Mehmet'in toplam ödediği 10 TL ise 4 bölersek kişi başı 2.5 TL yapıyor ve herkes yani 3 kişi Mehmet'e 2.5 TL verirse herkes eşit ödeme yapmış olacak.
Böylelikle toplam 57 hesap tuttu. 4'e bölünce kişi başı 14.25 TL ödedi kime ne kadar para vermesi gerekiyor o da son satırda (11.75 1.adama ve 2.5 ise 2. adama verirse ödemeyenler totalde herkesin cebinden eşit miktar para çıkıyor)
Hocam çok teşekkür ederim. Yalnız iki ayrı kişiye ödeme yerine en fazla ödeme yapan kişiye geri kalan 3 kişinin ödeme yapmasını istiyoruz. Onu nasıl formulize ederiz?
Başta 2 kişi ödeme yapacak dediğiniz için böyle bir çizelge çıkarttım. Eğer tek kişi ödeme yapıyor ve kalan 3 kişi bu kişiye ödeme yapacaksa işler daha basit.
O da şu şekilde olacak
Ahmetin Ödemeleri
1
3
3
4
6
6
7
8
9
Ahmetin Ödediği Toplam Miktar
47
Kişi Başına Düşen Miktar
11,75
Ahmet'in (1 kişinin) ödediği tüm hesaplar kalem kalem yazılır toplam formülüyle toplanır (Ahmet'in Ödediği Toplam Miktar kısmında görünüyor)
Daha sonra kişi başına düşen ve Ahmet'e yani 1.kişiye ödemeniz gereken tutar ise toplamı 4'e bölerek bulabilirsiniz, böylelikle her kişinin cebinden çıkması gereken miktar 11.75 TL olmuş oluyor ve bu ödeme yapmayan 3 kişi arkadaşınıza kişi başı 11.75 TL ödeyerek eşit miktarda ödemiş olursunuz.
Formüller:
Toplam formülü =SUM(B2:B10)
Kişi başına düşen miktar formülü: =B11/4 (=Toplam miktar neredeyse o bölüm/4)