Ext4 formatlı diskten veri kurtarma

qweqw3q

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Potansiyel Oyun Geliştiricisi
Abimin bilgisayarına Prime OS işletim sistemi kurmak istiyordum. USB Bellek ile Boot edip başlattım. Otomatik kurulum kısmı vardı onun ile uğraşmadan yapayım dedim. HDD seçmemi istedi, daha önce Phoenix OS kurduğum için tek diskten Dual Boot yapabiliyordum. HDD seçtikten sonra bir yazı geldi emin misiniz tarzı bir şeydir diye tamama bastım. Disk sıfırlanıyor ekranı geldi. Bende sıfırlama başlamadan bilgisayarı kapatayım dedim ancak kapatıp açtığımda çoktan sıfırlamış ve dosya sistemini değiştirmiş. Bilgisayar da ( İSG ) staj dosyaları, Word & Excel kayıtları, fotoğrafları gibi bir sürü dosyası kaldı.

Asıl soruna gelirsek, Windows 7 bilgisayarda dosya sistemi RAW olarak gözüküyor ancak HDD boyutu 100 MB gözüküyor ve dosyaları görüntüleyebilmek için Biçimlendirme yapmamı istiyor. Kendi Windows 10 bilgisayarımda ise EXT dosya sisteminde (Disk Yönetiminde Dosya sistemi kısmı boş gözüküyor, Recovery programlarda EXT4) olduğunu ve boyutunun 31MB olduğu gözüküyor. Çeşitli RAW & EXT & NTFS dosya kurtarma programlarını (R-Studio, DiskInternals, Power Data Recovery) indirip kurtarmaya çalıştığımda, 31MB yerin bulunduğunu gösteriyor. Ya dosyaları kurtaramıyor, ya da 2-3 tane resim Excel dosyasını çıkartabiliyor. Onlarda açılmıyor zaten. Bu harddiski kurtarmanın herhangi bir yolu var mıdır? Çoğu kişi bu işlemi format sonrası yapıyor. Acaba diski biçimlendirsem daha önceden bulunan NTFS dosya sistemindeki dosyalarımı bana geri getirebilir mi onu düşünmeye başladım. Biçimlendirilen diskteki veriler tamamen silinmiyor orasını biliyorum ancak değerli veriler olduğu için belki bu işlemleri yapmadan bir başka yolu daha olabilir diye düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim, iyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows ext4 dosya sistemini desteklemediği için Windows üzerinden o verilere ulaşamazsınız. Canlı USB yöntemiyle herhangi bir Linux dağıtımını çalıştırıp kalan verilere (sıfırlama işleminden önceki tüm verilere ulaşamazsınız) ulaşabilirsiniz.
Acaba diski biçimlendirsem daha önceden bulunan NTFS dosya sistemindeki dosyalarımı bana geri getirebilir mi onu düşünmeye başladım.
Maalesef öyle bir şey mümkün değil.

Windows ext4 dosya sistemini desteklemediği için Windows üzerinden o verilere ulaşamazsınız. Canlı USB yöntemiyle herhangi bir Linux dağıtımını çalıştırıp kalan verilere (sıfırlama işleminden önceki tüm verilere ulaşamazsınız) ulaşabilirsiniz.
Maalesef öyle bir şey mümkün değil.
Bilgisayar Linux değil hocam, Dual Boot ile Android OS kuracaktım. Ayrıca Linux kursam bile NTFS verileri kurtarmam gerekiyor. Linux ile eski, formatlamadan önceki dosyaları kurtarmam mümkün mü?

Hocam ben sorununuzu tam anlayamadım ya 😅
Ben bilgisayara Pubg Mobile oynamak için Prime OS diye bir şey kuracaktım. Kurulum yaparken disk seçmemi istedi. Seçtikten sonra onay mesajıdır diyerek okumadan kabul ettim. Disk sıfırlanıyor tarzında bir şey görünce direk bilgisayarı işlem başlamadan kapamaya çalıştım. Bilgisayarı açtığımda disk tamamen sıfırlanmıştı. Başka bir bilgisayardan içerisindeki dosyaları alıp sıfırlayayım dedim. Yukarıda bahsettiğim gibi Windows 7 de harddisk dosya formatı RAW olarak gözüküyordu. Recovery programlarında da EXT şeklinde gözüküyor. Linux olayı içinde demek istediğim şu tam anlatamıyorum açıkçası buradan da, benim dosyalarım tamamen silinmemiş olduğunu düşünüyorum. Millet çatır çatır 5-10 yıllık harddiskteki verileri kurtarıyor. Bende şuan kurtarma işlemi yapabiliyorum ancak harddiskin boyutu 1TB olması gerekirken 30MB - 100MB gözüküyor. İçerisinden ya dosya çıkartamıyor. Ya da bozuk dosya çıkartabiliyorum. Acaba hiç bu EXT işini umursamadan normal yanlışlıkla diski sıfırlamış gibi biçimlendirsem Recovery programları ile milletin yaptığı gibi dosyaları çıkartabilir miyim diyorum. Çıkartamazsam biçimlendirdiğim ile kalmış olurum. Yanlış bir işlemde tüm dosyaları belki de yok edeceğim için buraya bir danışmak istedim. Şuan bir çaresi var mı dosyaları kurtarmanın yoksa böyle bir durumu yaşamış birisi olup biçimlendirip kurtarma yapabilen var mı onu da merak ediyorum açıkçası.. Umarım kurtarabilirim. Çoğu şeyi yedek almış aslında ama bazı firmaların analizleri felan yapılıymış onları kurtarmak amacımız.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı