Güzel sahneymiş hocam. Biraz uçak merakım vardır. Falcon 4.0 , FSX ile ara ara uçarım. Sahneler epey heyecanlı evet. Pilot falan değilim çok bilmişlik de yapmak istemem ama bazı sahneler biraz abartı geldi bana. Mesela ısı veya radar güdümlü olsun, füzeler ilk fırlatma anında uçaklara göre çok çok hızlıdır. Normalde bu bir avantaj ve uçağı yakalayacağına göre olması gereken bir şey tabii ama bazı durumlarda dezavantajdır çünkü hız arttıkça manevra kabiliyeti azalır. Yakıtı bitip de kendi momentumuyla hareket etmeye başladı mı manevrası da artar fakat ani manevra yaptıkça daha da yavaşlayacaktır. Dolayısıyla bence füzenin roket gücü devam ettiği sürece ani manevralar yapması uçağa göre daha zordur. Mesela bence 1:11'deki gibi bir manevra biraz zor. O füze orada flare'lara gider. Çünkü gördüğüm kadarıyla normalde rotası flare'ların arasından geçiyor. Aşağı eğileyim de uçağa devam edeyim diyemez. O mühimmat akıllı ama o kadar da değil
Ya flare'ların arasından geçerken bir şekilde uçağın ısı farkını anlayıp patlamadan devam edecek (belki daha hassas sensörleri varsa öyle, bilemiyorum) ya da orada imha olacak.
Zaten bu tarz füzeler eğer uçağın arkasından ya da tam altından atılmadıysa, daha çok uçağın gidiş yoluna bir rota çizip oraya ulaşmaya çalışıyor. Yani maç yaparken arkadaşınızın koşu yoluna pas attığınızı düşünün. Benzer bir mantık. Zaten uçağın defansif manevraları da daha bu "pas" ayaktan çıkınca başlıyor. Amaç flare ve chaff denilen yanıltıcılar ve savunma dönüşleriyle füzenin hesapladığı rotayı şaşırtmak.
Yine bu tip füzeler öyle çok uzun süre uçacak kadar yakıt taşımıyorlar. İlk fırlatmada yüksek hızla belli bir mesafeye gidecek kadar yakıtı var, daha sonrasında kazandığı momentumu kullanıyor. O yakıtın miktarı, gücü vb. de zaten mühimmatın menzilini belirliyor. Yukarıda bahsettiğim koşu yoluna pas olayı da bu yüzden biraz. En kısa mesafeden uçağa yaklaşmak. Filmde uçağı vurana kadar roket itişli olarak devam etmiş. Gerçi kardan havaya füzeler böyle de olabilir, sonuçta tırmanması lazım. Bilemedim şimdi.
Dediğim gibi uzman falan değilim. Sadece merakımdan araştırıp anladığım kadarıyla söylüyorum. Belki de çok yanlış biliyorumdur. Olay tamamen filmdeki gibi gelişiyor da olabilir.
Bu arada youtube'da 1991 Körfez savaşında bir uçağın 6 hava savunma füzesinden kaçışını gösteren bir kayıt var. Uçağın HUD kamerasıyla çekilmiş gerçek görüntüler. İngilizceniz varsa pilotun paniğini ve çabasını da dinleyebilirsiniz. Tavsiye ederim. Irak'ta muhtemelen bir bombardıman görevine giderken SAM'lere yakalanıyorlar.
3:05'ten itibaren radar uyarısını duyabilirsiniz. Biraz sonrasında da "Defending SA-2" (SA-2'ye karşı savunmadayım) diyor sanırım.
Bu da izlediğin filme muhtemelen ilham olmuş gerçek olay:
1999'da düşürülen Amerikan F-16'sı ses ve HUD kaydı. Yalnız sadece HUD var, görüntü yok. Ya karanlık ya da kaydetmemiş.