Factorio'da nasıl daha iyi olunur?

Daha fazla  
Factorio yükledim daha yeni. 1-2 saat oynadım ama her şey spaghetti oldu. Çok sistem ve plan gerektiren bir oyun. Nasıl daha düzenli ve verimli sistemler kurup, oyundan keyif alacağım?

@bitwise hocam siz çok seviyorsunuz sanırım.

Oyun bir başyapıt. Mantığını kavradıysanız oynamaya devam edin. Zamanla zihninizde daha iyi oturacaktır. Daha çok tüketilen ürünlerin üretimini belli merkezlere toplayıp gitgide büyümeniz gerekiyor. Bir arkadaşınızla vs. oynarsanız iş paylaşımı yapabilirsiniz ama tek başına da oldukça keyifli bir oyun.

Evet hastasiyim

Spagetti olmasindan kacmak zor ilk baslarda zamanla ogreniyorsun, unlu dusunur Berat Albayrak'in da dedigi gibi 2. base 1.'den; 3. base 2.'den iyi olacak Her yeni base de eskisinden ogrendiklerinle iyilestirme yapiyorsun.

Genel olarak bottleneck analizi yapman gerekiyor, oyun basinda iron cok onemli, sonlara dogru oil ve copper bottleneck olusturmaya basliyor. Ayrica circuit network ile cok guzel programlayabiliyorsun.

Ben hep "Main BUS" stratejisi yapiyorum. Base'in tamami boyunca ilerleyen ve neredeyse her production'in ihtiyaci olan kaynaklari barindiran bir BUS ilerliyor. 4 serit iron, 2 serit copper, 2 serit green circuit vs seklinde. Ihtiyaci olan buradan alip uretecegini uretiyor ve gerekirse yeniden main bus'a ekliyor. Ayrica balancer kullanarak kaynaklari da dengeliyorum. Uzaktan baktiginda Base 'in sag tarafinda islenmemis kaynaklar girisyor ve base in solunda islenmis kaynaklar cikiyor. Fabrikanin tamami input -> output alan bir fonksiyon gibi calisiyor.

Ayrica hesap kitap da yapmak gerekiyor dogal olarak, calculate eden bir addon kullaniyorum. Ornegin base'de surekli uretim yapman icin saniyede 18 tane green circuit uretmen gerekiyorsa ( bunu hesaplayacaksin ) o halde 18 green circuit icin gerekli copper olup olmadigini kontrol etmen de gerek. Yoksa gidip yeni copper baglamalisin. Diyelim ki var; ancak ilk oyuna basladiginda kullandigin yellow belt ( en ezik belt ) saniyede 15 item tasiyabiliyor. Demek ki 2 tane paralel yellow belt yapacaksin ya da red belt'e upgrade edeceksin ki throughput sorunu olusmasin.

Community'de cok guzel blueprintler var ama ben kendim dizayn etmeyi seviyorum. Kendi yaptiklarimi kullanarak daha cok keyif aliyorum ama suboptimal cozumler oluyor muhtemelen. Ayrica oyun basinda insa etmek amelelik gibi geldigi icin nano bots kullaniyorum. ( Oyun basinda otomatik insa etmeni saglayan mod ). Achievements falan hic umrumda degil, kendi kafama gore oynuyorum.

Efektif calisan base yapmak cok zor, zaten oyunun hic bitmemesinin sebebi de bu. Surekli bir seyleri optimize etmeye calisarak zaman geciyor ama yeterince zaman harcayarak gurur duyabilecegin bir fabrikan oluyor. Kiz arkadasin da bakiyor sana "Bu salak saatlerdir ne ile ugrasiyor" diye

Hocam benim üssü canavarlar patlattı yine nerede yanlış yapıyorum bir türlü çözemiyorum. Sistemlerim muhtemelen çok verimsiz ve en büyük sorunu yol yapılarımda yaşıyorum. Sizde ilk başladığınızda yol olaylarınız sıkıntı mıydı? En basit haliyle ben smelterlara ore ve Coal'ı aynı hattan splitterlar ile getiriyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Ben oyun basinda en yakinda 2-3 tane biter nestini direkt yok ediyorum. 10 tane turret ve 300-400 tane mermi ile yapabiliyorsun. O bana zaman kazandiriyor, sonrasinda zaten tum base turret coverage ile cevrelenmis oluyor.

Belt icin de cok fazla iron gerekiyor, ona gore plan yapiyorum. ~20 civari miner, 48 tane smelter ile yellow belt 'i %100 dolduracak seviyede iron uretebiliyorsun, ondan sonra belt uretim sorunu hic yasamiyorsun. Oyun basindaki ilk amacim zaten kesintisiz mermi, belt ve turret uretimi oluyor. Guvenlik saglandiktan sonra science uretmeye basliyorum.

Bir de military science uretimine erken baslamak gerek. Upgrade edilmemis tower'lar cok basarisiz oluyorlar.

Red ve Green science + military science combosuyla geciyor oyundaki ilk 3-5 saatim acikcasi. Sonra petrol uretimine ve mid game e hazirlaniyorum.

Bu arada ben oyuna baslarken oyun ayarlarindan resource richness ve size i full'e getiriyorum; ancak aralarindaki mesafeyi de sona getiriyorum.

Hocam ben trenleri çözemedim ve petrolün kullanım alanını. Onun dışında oyun tam anlamıyla harika bayıldım diyebilirim. Ama kendi kurduğum sistemler çok karışık. Mesela bir şey lazım oluyor onu ana hattan getirmem çok zor oluyor. Her fırsatta splitter kullanıp yapıyı bozmamak için hattı bölüyorum. Splitterı yanlış kullanıyorum muhtemelen.

Ben üssümü tüm her yeri taretlerle çevirip kırmızı mermi üretimine girdim ama taretlerime mermileri elle dolduruyorum mesela. Çünkü o yol yapıları bende öyle karışık öyle spagetti ki size anlatamam. (Ne nerde kullanılıyor bilmediğimden muhtemelen) Mesela ben işlenmiş demirimi 4-5 ayrı splitter ile paramparça ediyorum bu da sorun yarattı bana baya bi. Çelik üretimim zayıfladı vs vs. Bir sürü problem çıktı.

Circuit Network olayı da kafamı çok karıştırdı.

Onun dışında AutoMobile ile dışarı çıkıp nestleri patlatıyorum ara sıra. Yeni save’imde durum böyle siz başlarken bir rehber takip ettiniz mi?

Bu ustteki guide baya etken oldu. Sonrasini kendim gelistirdim. Spagetti olmamasi icin cok ugrasman gerekiyor ama ana 2 ana kural su:

1) Herhangi bir seyi uretebilmen icin gerekli her sey main BUS uzerinde olmali. ( Istisnalar var, uranyum, concrete vs )

2) Cogunlukla gerek duyulan seyler main BUS uzerinde birden fazal belt ile gitmeli.

Dagilim da su sekile olacak, yatay cizgiler main bus, dikey cizgiler processing bus.

|
-----|---<split>
----------|----<split>
|
|

Hem alirken, hem de aldiktan sonra balance etmek icin split etmelisin. Bu mantikla spagetti olmamis olur, her sey belirli bir kurala gore ihtiyacini almis olur.

Turret beslemesi icin de bir tane belt tum fabrikayi while loop icinde cevreliyor, hic elle birakmana gerek yok. Zaten bir sure sonra zaten surekli saldiri altinda oluyorsun, surekli turret beslemekten is yapamaz hale gelirsin, onun da otomatize olmasi gerekiyor. Elbette oyun basinda elle besliyorsun bir sure ama ilk yapilacak islerden birisi savunmayi otomatize etmek.

Ben kirmizi mermi olayina hic girmiyorum. Bir an once Laser + robot yapmaya calisiyorum, laser turret icin mermi vermene gerek yok, elektrik yeterli geliyor; cok daha rahat geliyor. Gun turret'in DPS i daha yuksek ama menzil az ve mermi vermek bas agrisi o yuzden laser + flame turret ile cevreliyorum base i,
Bir de mayin + sur tabi ki.( land mine + wall )

Hocam ben oyunun hastası oldum yok böyle bir şey. 70 saat oynamışım ve bayıldım. Tam anlamıyla mükemmel hele ki robotlara girdikten sonra harika oldu anlatamam. Space Age ksımını çözemedim birde bi sorum olacak size. Lojistik robotlarını tam nasıl kullanıyoruz ben araştırdım ama çözemedim. Normal chestler işe yaramıyor mu. En efektif kullanım nasıl oluyor?

Çok sağ olun.

Evet, benim de en sevdigim oyunlardan birisi oldu. Inanilmaz sariyor. Cok iyi optimize edilmis bir de, oyunu yapanlar cok seviyorlar eserlerini.

Oyunda bir yerden bir yere obje tasimanin uzun mesafede en efektif yolu tren. Orta mesafede belt'ler. Ancak yakin mesafede botlar. 2000 tane robotla 20 tren obje tasirsin A ile B noktasi arasi.

Yazilim gelistirmedeki producer ~ consumer mantigi ile calisiyor chestler.

Requester chest -> Bana bunu getir.
Passive provider chest -> Bunu isteyen olursa gotur ama buraya boslari birakmayin. ( Sadece inserter ile insert edebilirsin, botlar icine item birakmaz )
Storage Chest -> Elinizdeki boslari buraya birakabilirsiniz.
Buffer Chest -> Istenilenleri buraya getir ve gerekirse buradan gotur.
Active provider chest -> Buradaki itemleri bir an once baska yere gotur.

Ustteki mantik ile kendine logistic adina gerekli tum duzenegi kurabilirsin. Bir uretim merkezine requester chest ile istenilenleri toplarsin.

Baska uretim merkezlerine dagitim icin passive provider chest kullanirsin.

Surekli civarda bulunmasini istedigin seyleri depolamak icin buffer kullanirsin.

Yani aslinda en efektif kullanim su sekilde:

(P) -------------------------------> (B) ----------------------> (R)

P -> Passive
B -> Buffer
R -> Requester

P'de uretilenler B'de buffer edilmek uzere tasinirlar. R ihtiyac duyarsa B'den ya da P'den tedarik edilirler. Arada ihtiyaca gore roboport olmali, cunku bu is cok enerji istiyor.

Oyunda ilk basta sadece Passive provider ve storage chest aciyorsun. Bu sana fabrika icinde robotlarla insa etmeni ve tamir imkani sagliyor. Ayrica senin ihtiyacin olan item'lari da sana getiriyorlar.

Sanirim ismi 'Logistic System" olan bir ust seviye research ile tum logistic sisteme kavusuyorsun. Bu da hic belt kullanmadan sadece robotlarla her seyi halledebilmenin kapilarini araliyor. Cunku oyun sonunda belt seni cok limitliyor. Beacon ve module islerine girdiginde anlayacaksin ki Factorio'da ne kadar buyuyebileceginin cidden bir limiti yok. Bilgisayar kaldirmamaya basliyor, en azindan benim emektar oyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…