Çözüldü Fan çoklayıcının düzgün çalıştığı nasıl anlaşılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

pmetheus

Hectopat
Yer
41°18'14.1"N 81°54'06.1"W
Daha fazla  
Sistemin normal şartlarda boşta bile 90-95 dereceleri görüyordu. Anakartımda sadece tek bir fan çıkışı vardı ve onu da kasa arkasındaki, çıkış fanına takmıştım. Öndeki iki fan çalışmıyordu. Dün işlemci fanımı temizledim, termal macun yeniledim, fan çoklayıcı takarak kasadaki üç fanı da çalıştırdım. Şu an işlemci sıcaklığım fanlar %20'de iken 60 derecelerde. Tek pinden, üç fan bağlamak, fan hızı ayarını etkiler mi? Yani kasa içi sıcaklık arttığında fan hızları artar mı? Yoksa manuel olarak bir yerden ayarlamam mı gerekiyor?

Çözüm
Hocam çoğaltıcılarda 4 kafanın da 4 pinli olması mümkün değil maalesef. Çünkü anakartınızdaki bir slot sadece aynı anda bir fan ile haberleşebilir. Yani 4 pinli kısma taktığınız fan master, diğer üçüne taktığınız da slave fanlar olur. Kasanızın karkasındaki fanlar öndekinden ayrı bir modelse eğer anakart arka fana endeksli çalışacaktır, diğer fanlar farklı modelse tabii ki daha farklı hızlarla tepki verecektir. O nedenle eğer kasanızın önündeki üç fan da aynı marka ve model ise onlardan birini 4 pinli kafaya takın bence.

Gigabyte Control Center içerisinde fanla ilgili bir menü var mı bilmiyorum. Ama eğer varsa bende Asus Fanxpert uygulamasında fanları optimize etme seçeneği var. Her anakart slotuna takılan fanları tek tek test edip hangi RPM'de dönmeye başlıyor, maks kaça çıkıyor falan hepsini kaydediyor, ona uygun şekilde hazır hız profilleriyle birlikte sizin de manuel ayar yapabilme imanı sunuyor. Gigabyte yazılımında durum ne bilmiyorum. Sistemimde işlemci 50'nin üzerine çıkmadıkça fanlar hiç dönmüyor mesela.
Hocam çoğaltıcılar 4 fana kadar rahatlıkla destekler. 4 Fandan sonra Sata güç beslemeli çoğaltıcılar kullanmak daha sağlıklı oluyor.

Anakart modeliniz nedir?

Ayrıca fanların sistem ısınıza göre hareket etmesi için PWM yani 4 pinli fanlardan olması gerekli. O zaman anakart ile iletişim kurarak ısıya göre hızını değiştirir. Eğer fanlarınız 3 pinli ise genelde hep son hızda çalışır ama bazı anakart yazılımlarında fan hızlarını manuel olarak voltajı değiştirerek yapıyor.

Hocam çoğaltıcılar 4 fana kadar rahatlıkla destekler. 4 Fandan sonra SATA güç beslemeli çoğaltıcılar kullanmak daha sağlıklı oluyor.

Anakart modeliniz nedir?

Ayrıca fanların sistem ısınıza göre hareket etmesi için PWM yani 4 pinli fanlardan olması gerekli. O zaman anakart ile iletişim kurarak ısıya göre hızını değiştirir. Eğer fanlarınız 3 pinli ise genelde hep son hızda çalışır ama bazı anakart yazılımlarında fan hızlarını manuel olarak voltajı değiştirerek yapıyor.

Gigabyte B450M S2H V2 kullanıyorum. Fanlarımın üçü de 4 pinli ancak aldığım çoklayıcı (Alfais 4303) 3 portundan biri 4 pinli diğer portlar 3 pinli. 3 pinli olanları kasanın ön fanlarına, 4 pinli olanı kasanın çıkış fanına bağladım. Konrol etme konusunda bir sıkıntı yaşatır mı? Çünkü fan hızımı iki gündür kontrol ediyorum %22'nin üstüne ve altına inmedi.

Hocam çoğaltıcılarda 4 kafanın da 4 pinli olması mümkün değil maalesef. Çünkü anakartınızdaki bir slot sadece aynı anda bir fan ile haberleşebilir. Yani 4 pinli kısma taktığınız fan master, diğer üçüne taktığınız da slave fanlar olur. Kasanızın karkasındaki fanlar öndekinden ayrı bir modelse eğer anakart arka fana endeksli çalışacaktır, diğer fanlar farklı modelse tabii ki daha farklı hızlarla tepki verecektir. O nedenle eğer kasanızın önündeki üç fan da aynı marka ve model ise onlardan birini 4 pinli kafaya takın bence.

Gigabyte Control Center içerisinde fanla ilgili bir menü var mı bilmiyorum. Ama eğer varsa bende Asus Fanxpert uygulamasında fanları optimize etme seçeneği var. Her anakart slotuna takılan fanları tek tek test edip hangi RPM'de dönmeye başlıyor, maks kaça çıkıyor falan hepsini kaydediyor, ona uygun şekilde hazır hız profilleriyle birlikte sizin de manuel ayar yapabilme imanı sunuyor. Gigabyte yazılımında durum ne bilmiyorum. Sistemimde işlemci 50'nin üzerine çıkmadıkça fanlar hiç dönmüyor mesela.

Çözüm
Hocam çoğaltıcılarda 4 kafanın da 4 pinli olması mümkün değil maalesef. Çünkü anakartınızdaki bir slot sadece aynı anda bir fan ile haberleşebilir. Yani 4 pinli kısma taktığınız fan Master, diğer üçüne taktığınız da slave fanlar olur. Kasanızın karkasındaki fanlar öndekinden ayrı bir modelse eğer anakart arka fana endeksli çalışacaktır, diğer fanlar farklı modelse tabii ki daha farklı hızlarla tepki verecektir. O nedenle eğer kasanızın önündeki üç fan da aynı marka ve model ise onlardan birini 4 pinli kafaya takın bence.

Gigabyte Control Center içerisinde fanla ilgili bir menü var mı bilmiyorum. Ama eğer varsa bende ASUS Fan Xpert uygulamasında fanları optimize etme seçeneği var. Her anakart slotuna takılan fanları tek tek test edip hangi RPM'de dönmeye başlıyor, maksimum kaça çıkıyor falan hepsini kaydediyor, ona uygun şekilde hazır hız profilleriyle birlikte sizin de manuel ayar yapabilme imanı sunuyor. Gigabyte yazılımında durum ne bilmiyorum. Sistemimde işlemci 50'nin üzerine çıkmadıkça fanlar hiç dönmüyor mesela.

Yardımınız için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı