Fan hızı nasıl ayarlanır?

Baro78

Decapat
Daha fazla  
Mafia 3 oynarken GPU bayağı biri ısınıyordu 85 87 derece falan internetten bakarken fan hızı diye bir şey gördüm denedim ama olmamış gibiydi. Hem derece düşmedi hem de yapanlarda fandan ses geldiğini gördüm bende gelmedi nasıl fan hızını ayarlayabilirim?

Sistemim RX 570 i5 5500 16 GB RAM.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eger destekliyorsa AMD yazilimindan fan ayarlari bölümü var.
Onun disinda MSI Afterburner'dan yapabilirsin fakat her ekran kartina yapilir mi bilmiyorum.

MSI Afterburner'dan ayarlayabilirsin mesela ama zaten GPU o sıcaklığa geliyorsa fanların fullenmiş olması gerekir.

Bazi kartlarda 85 derece olsa bile kendini %50'ye falan sabitliyor yani Full donmuyor.

Eger destekliyorsa AMD yazilimindan fan ayarlari bölümü var.
Onun disinda MSI Afterburner'dan yapabilirsin fakat her ekran kartina yapilir mi bilmiyorum.

Bazi kartlarda 85 derece olsa bile kendini %50'ye falan sabitliyor yani Full donmuyor.
deniyim

İmkan varsa termal macun değiş ve bakımlarını yapmanı öneriyorum yoksa UV yapıp sıcaklıkları düşür daha iyi olacaktır.
UV nedir bilmiyorum da

Bir şey daha söylemek istiyorum biraz daha internette araştırdım bios tan deniyim dedim ve orda system fan 0 rmp yazıyor rmp ne diye baktım galiba dönüş hiziymis 0 yaziyo yani fan donmuyo mu

PC fan hızını ayarlamanın birkaç farklı yolu var:

BIOS kullanarak:

1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  2. BIOS ekranına girmek için F2, del veya ESC tuşuna basın (girebileceğiniz tuş, bilgisayarınızın modeline göre değişebilir).
  3. BIOS menüsünde fan kontrol veya hardware monitor gibi bir sekme bulun.
  4. Bu sekmede, her bir fan için ayrı ayrı hız ayarlarını görebilirsiniz.
  5. Fan hızını artırmak veya azaltmak için ok tuşlarını kullanın.
  6. Değişiklikleri kaydetmek ve BIOS'tan çıkmak için F10 tuşuna basın.
yazılım kullanarak:

• anakartınızın üreticisinin web sitesinden fan kontrol yazılımını indirebilirsiniz. bu yazılım, fan hızını ve diğer sistem ayarlarını ayrıntılı bir şekilde kontrol etmenizi sağlar.
  • SpeedFan veya argus monitor gibi üçüncü taraf fan kontrol yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar, farklı markalardan gelen fanlar da dahil olmak üzere, birçok fanı kontrol etmenizi sağlar.
manuel olarak:

• bazı anakartlarda, fan hızını manuel olarak ayarlamak için fanlarda veya anakartta bulunan anahtarlar veya düğmeler bulunur. bu anahtarlar veya düğmeler genellikle "fan Speed" veya "RPM Control" olarak etiketlenir.
  • fanın arkasında bulunan bir kablo bağlantısını kullanarak fan hızını da manuel olarak ayarlayabilirsiniz. bu kablo genellikle "fan hızı" veya "PWM" olarak etiketlenir.
fan hızını ayarlarken dikkat edilmesi gerekenler:

• fan hızını çok fazla artırmak, fanın gürültü seviyesini artırabilir ve ömrünü kısaltabilir.
  • fan hızını çok fazla düşürmek, bilgisayarınızın aşırı ısınmasına neden olabilir?
  • fan hızını ayarlamadan önce, bilgisayarınızın kullanım kılavuzuna veya anakartınızın üreticisinin web sitesine bakarak fanınızın minimum ve maksimum hız değerlerini öğrenin.
  • fan hızını ayarlarken, bilgisayarınızın sıcaklığını izleyin ve gerekirse ayarlarınızı buna göre yapın.
Umarım bu bilgiler PC fan hızını ayarlamanıza yardımcı olmuştur.

ek bilgiler:

• farklı fan türleri farklı şekillerde kontrol edilebilir. PWM fanlar, DC fanlara göre daha fazla kontrol imkanı sunar.
  • bazı anakartlarda, fan hızını otomatik olarak ayarlamak için "fan hızı eğrisi" veya "fan profili" gibi özellikler bulunur.
  • bilgisayarınızın aşırı ısınmasını önlemek için, fanlarınızı düzenli olarak temizlemeniz ve hava sirkülasyonunu engelleyecek toz birikmesini önlemeniz önemlidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı