Fan hızı nasıl düşürülür?

spam

Decapat
Katılım
3 Mayıs 2023
Mesajlar
391
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
G.skill Neo 600MHz CL30 DDR5 EXPO
Ekran kartı
RX 7900 XT
Anakart
MSI B650-P 6000MHz DDR5
İşlemci
Ryzen 7 7700x
Normal masaüstünde bile duruken Lian Li'nin kendi uygulamasında 4000RPM civarında gösteriyor.





Belki uygulama yanlıştır ama sanmıyorum. Görev Yöneticisi ile karşılaştırıldığında veriler şu şekilde;



BIOS'a gecince 1600-2000 RPM'ye düşüyor oradan bakıp yüksek değerlere çıktığı anı gösteremiyorum ama ses ve görünüşten de anormal derece hızlı olduğunu fark edebiliyorum. BIOS'ta System 1, 2, 3, 4, pump ve CPU fan hızlarında Smart fan açık. Bu hız anormal mi ve nasıl düzeltebilirim?
 
Eğer ek bir uygulama kullanmak istemiyorsanız AMD Radeon sürücüsü üzerinden sıcaklığa göre fan hızını bu şekilde düşürebilirsiniz. Eğer başka uygulama kullanacakanız MSI Afterburner ayarlarındaki fan ayarını öneririm.
 

Doğru mu şu anki yaptığım ayar?



Hocam şimdi fark ettim de ekran kartı fanları içinmiş bu ben kasa fanları için demiştim.
 
Son düzenleme:
Bende MHz ayarı yok ve doğru mu şu anki yaptığım ayar?

Eki Görüntüle 1997443
Bu şekilde yaparsanız ekran kartınız 69 derece olduğu zaman fanlar %25 olacak yani kötü. Ben 2 yıldır bu şekilde kullanıyorum ve termal macun değiştirmeme rağmen ekran kartım çoğu oyunda 67 dereceyi geçmiyor. Yine de karttan karta değişir bu yüzdentestler yaparak kartınıza göre bir fan ayarı bulmanız daha iyi olacaktır.

MHz ayarı ince ayar kontrolleri sekmesinin altında olması lazım. Muhtemelen yeri değişmiştir ben 23.9.2 sürümünü kullanıyorum. Ayrıca 40 derece altı 0 RPM yapabilirsiniz boşta fan çalıştırmasına gerek kalmaz.

Doğru mu şu anki yaptığım ayar?

Eki Görüntüle 1997443

Hocam şimdi fark ettim de ekran kartı fanları içinmiş bu ben kasa fanları için demiştim.

Kasa fanını ASRock anakart kullandığım için ASRock tuning Utility uygulamasından ayarlamıştım. MSI için nasıl oluyor bilmiyorum ancak Dragon Center üzerinden ayarlanıyor olabilir.
 

Dediğiniz gibi karta göre bir ayar cekmek gerek ama ileride yapılabilir o.



Şu an böyle, sizce yeterl veya değiştirilmesi gerken bir yer var mı?
 
Muhtemelen yeterli olur. Stres testi yaparak daha iyi bir ayar bulabilirsiniz.

Hocam AMD Radeon'dan ekran kartı MHz'sini W'sini vb herşeyini o ayar yerinden fulledim aniden dondu açamıyorum. Meraktan yaptım nasıl düzeltebilirim?
 
Hocam AMD Radeon'dan ekran kartı MHz'sini W'sini vb her şeyini o ayar yerinden fulledim aniden dondu açamıyorum. Meraktan yaptım nasıl düzeltebilirim?

Bilmiyorum hocam umarım karta zarar gelmemiştir. Hiç mi açılmıyor mu yani BIOS'a girebiliyor musunuz?
 
Bilmiyorum hocam umarım karta zarar gelmemiştir. Hiç mi açılmıyor mu yani BIOS'a girebiliyor musunuz?

Hocam birkaç denemenin ardından açtı, kendisi otomatik eski ayara çekmiş MHz vbsini. Ders almış olduk.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran görüntüsü 2023-10-31 223051.png
    17,3 KB · Görüntüleme: 59
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…