Fan Uğuldaması Önlenebilir Mi?

• Konuyu başlatan Cem Güney Demirel
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 13
  • Görüntüleme 2.191
C

Cem Güney Demirel

Ziyaretçi
Boşta duran 5 tane 12cm fan var, bilgisayara yaza girmeden bir bakım yapıp fanları takayım diyorum ama çalışırken uğulduyorlar. Bunu önlemenin bir yolu var m?

Uğuldayan fanların, genellikle yatakları aşınmış demektir. Yine de;
Fanlar açılıp yatakları uygun yağ ile yağlanırsa, (benim önerim el kremi.)
Fanların şaseye vidalandığı yerlere sarsıntı emici malzeme, (scott-brite cam bezi. Bir çeşit suni güderi.) konulursa,
Oldukça iyi netice vermektedir.

Bunun en temel sebebi fanın ta kendisinden kaynaklanır. Tahminen yüksek CFM değerilerine yüksek RPM'lerde ulaşan sıradan fanlardan kullanıyorsunuz.
Kaliteli fanlara baktığınızda aynı CFM oranını daha düşük RPM değerlerinde yakaladığını görürsünüz.

En kötü ihtimalle bir fan kontrolcüsü alıp daha düşük devirde çalıştırmayı deneyin veya biraz bütçe ayırıp kaliteli fanlara bakın.
Bunun dışında fanların tozunu alabilir ve arka tarafındaki etiketin altındaki, yuvarlak plastik parçayı kaldırıp yağlayabilirsiniz fanı, tabi uygun yağ ile.

Uğultu kelimesi biraz yetersiz kalabiliyor. Yinede bir video ile gösterebiliyorsan göster.

2 tanesi VATAN COMPUTER - XIGMATEK - CLF SER
2 tanesi Gelid Wing model
1 tanesi HAF 912 kendi egzost fanı Cooler Master marka. Fanlar alınalı bayağı oldu ama hiç kullanılmadı diyebilirim, tabi çok da kaliteli fanlar değiller orası ayrı. Normalin altında RPM ayarlayınca ses fazla yok da bu sefer o hızla hava çekmesi ne derece iyi orası muallak.

O fan kontrolcü aslında aklımdaydı ama kasa arkasında rahat kullanamam, düşündüm sağ kısmın kırıp kasa önüne monteleyebilir miyim diye ama o da bir işe yaramaz sanırsam.

Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı