Fan uzun süreli durma sorunu

Murat Döner

Megapat
Yer
Amasya
Daha fazla  
Meslek
Bilişim Teknolojileri
İşlemci fanı bilgisayar ilk açıldığında bazen 2 saniye çalışıp 2 saniye duruyor, 10 dakika bu şekilde devam ediyor. Bazen de hiç çalışmıyor "CPU Fan Error - F1 Resume" ekranı geldikten sonra F1'e basınca çalışmaya başlıyor. Harddisk'te aynı şeyi yapıyor, bilgisayar açık normal oyun oynarken, video izlerken veya Premier, Photoshop gibi programları kullanırken bir anda duruyor, 1-2 saniye bekliyor tekrar dönmeye başlıyor. 2 saniye çalışıyor tekrar duruyor. Sonra zaten donuyor bilgisayar restart atana kadar böyle devam ediyor. Şimdi ben ikisi de aynı sorunu verince anakarttan şüphelendim ama size sorayım dedim. Bilgisayar bölümü okuyorum çözemedim bir türlü, terzi kendi söküğünü dikemez misali.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Kendimce de bu durum çok teorik bilgilerle pek kolay olarak çözülemez, kolay çözememekte aslında çok da haklısınız, çünkü ağırlıklı olarak yaşanılan bazı tecrübelerle kendi kanaatimce daha kolay çözülebilir veya daha kesin sonuçlara belki varılabilir. Ben bu konularda sadece iyi bir gözlemciyim, çok iyi gözlem yaparım, örneğin PSU fanının başlarken ilk anlarda kısa bir ara hiç dönmeyip sonra dönebilmesi çok normaldir, benim toplattığım bir maüstüde de ayni şekilde ilk anda kısa süreliğine durup sonra sürekli olarak çalışıyordu, hiç çalışmaması ise kesin bir arızaya (NTC'nin fana start vermeyp ona bir anahtarlama (açma) yaptırmaması gibi) işaret ediyor demektir, buradan ve benim kendi tecrübelerime göre çıkan mantıksal bir varımıma göre.

HDD'in ara sıra durması ise güç tasarruflu amaçlı veya o serideki HDD'lerde çok gelişmiş bir güç tasarrufu özelliği şeklinde belki olabilir, ama sistem tam boşta ve hiç kullanılmadığı zamanlarda bunun olmaması, yani siz tam bir dosyayla uğraşırken (oyunlardaki gibi) bu duraklamanın kesinlikle olmaması beklenir. Olması HDD içindeki okuyucu/yazıcı kafa ile disk arasındaki kuvvetle muhtemel sert zemine yüksekten düşmeler gibi mekanik şoklarla oluşabilmiş mekanik bir sıkıntıdan olabilir. Yazılımsal sıkıntı belki bildiğiniz gibi bad sektörlerle oluşmuş olup tam bu sektöre gelindiğinde fare imleciyle birlikte ekran (görüntü) sisteminde bir duraksamanın olabilmesi durumudur. Yani bu duraksamayı yazılımsal ve mekanik şokla oluşan mekanik (olarak) nedenli olarak daha ayrı düşünmek gereklidir. Kolay gelsin.

Merhaba, cpu fan konusunda hala bilgim yok fakat hdd konusunda sanırım haklıydın, tarattım ve 1 adet bad sektör bulundu. Bir program aracılığıyla işlem yaparak o bad sektörü görmezden gelmesini sağladım. Temiz bir windows kurulumu yaptım ve kaç gündür hiçbir şekilde donmuyor ve hdd durmuyor. Şu an bilgisayarın tek sıkıntısı cpu fan'ın arada durup durup çalışması. Ne yapacağım ona bilmiyorum. Yardımın için teşekkürler eğer fan hakkında bilgisi olan varsa yazarlarsa sevinirim.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı