Çözüldü Fan yaprağı kırık ekran kartı sorun çıkarır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Leomord

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, elimde MSI GTX 1050 Ti ekran kartı var. Furmark’ı aşağıda. 2 fanlı, fakat bir fanındaki bir yaprak kırık ve biraz ses çıkarıyor. Fakat soğutmada sorun yok; zaten 70 TDP ekran kartı ve güç kablosu bile kullanmıyor. Uzun vadede bu kırık fan sıkıntı çıkarır mı? Sanki hafif titreme yaptırıyor gibi ekran kartına. Kırık yaprağın karşısındaki yaprağı da kırsam mı? Ya da komple soğutma bloğundaki fanları çıkarıp yerine iki tane fan taksam? (Orijinal fanları oldukça pahalı, bu kart için değmez gibi.)

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250906_204905_sahibinden.jpg
    74,7 KB · Görüntüleme: 27
Çözüm
Olabilir. Fanların olduğu iskelet soğutma bloğunda ayrılabiliyorsa iskeleti çıkartmanız daha iyi olur, böylece fan boyutu konusunda daha özgür olursunuz. Fanların güç beslemesini ekran kartından yapın, böylece hız ayarlama yetisini kaybetmemiş olursunuz. Gerekirse orijinal fanların kablosunu biraz pay bırakarak kesersiniz ve yeni 4 pinli fanlara bağlarsınız. Zaten genelde ekran kartlarının fanları birden fazla ise çoklamalı oluyor.

Eğer fanların gücünü anakarttaki fan soketlerinden verirseniz fanların hızı ekran kartının sıcaklığına göre değil, anakartın kullanacağınız fan soketi artık sıcaklık için nereyi referans alıyorsa oraya göre çalışır. Sabit devir kullanırım ya da hızı kendim ayarlarım diyorsanız bu daha az zahmetli olur.

Balans sorunu yaratır hocam o kırık parça kırık fanda. Değiştirebilirsin eğer tek tek satılıyorsa.

Yani kullanabilirsin ama titreşim ve ses yapacaktır tabii biraz zararı olabilir benim tavsiyem kırık fanı değiştir.

Çin'den getirtebilirsin ya da herhangi bir hurdaciya ya da bilgisayarciya fani sorabilirsin baska bir kartin fanini uydurabilirsin.

Titreşimden dolayı sıkıntı çıkabilir. Bence oraya uyan farklı bir fan takın. Mümkünse orijinal fanlarla aynı pin sayısında olsun, kabloları da kesip uçlarını bağlayarak yine ekran kartından güç verirsiniz.

Hocam ben şöyle düşündüm de, komple o soğutucu bloğundaki fanları ve iskeleti çıkaracağım ve daha yüksek RPM'li 80 veya 85mmlik fanlar koyacağım, o fanları da 4 pin çoğaltıcı ile de ekran kartına bağlarım olur mu sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
Olabilir. Fanların olduğu iskelet soğutma bloğunda ayrılabiliyorsa iskeleti çıkartmanız daha iyi olur, böylece fan boyutu konusunda daha özgür olursunuz. Fanların güç beslemesini ekran kartından yapın, böylece hız ayarlama yetisini kaybetmemiş olursunuz. Gerekirse orijinal fanların kablosunu biraz pay bırakarak kesersiniz ve yeni 4 pinli fanlara bağlarsınız. Zaten genelde ekran kartlarının fanları birden fazla ise çoklamalı oluyor.

Eğer fanların gücünü anakarttaki fan soketlerinden verirseniz fanların hızı ekran kartının sıcaklığına göre değil, anakartın kullanacağınız fan soketi artık sıcaklık için nereyi referans alıyorsa oraya göre çalışır. Sabit devir kullanırım ya da hızı kendim ayarlarım diyorsanız bu daha az zahmetli olur.

Çözüm
Hocam son olarak soğutucu bloğuna fanları nasıl tutturmamı önerirsiniz? Silikon ve çift taraflı güçlü bant var elimde

Hocam son olarak soğutucu bloğuna fanları nasıl tutturmamı önerirsiniz? Silikon ve çift taraflı güçlü bant var elimde.
Çift taraflı bant demek isterdim ama onunla zamanında fiber internete ait ONT cihazını yapıştırdım ve cihazın yaydığı devamlı hafif sıcaklık nedeniyle bir süre sonra cihaz kendini boşluğa salıvermişti. Fan gibi çalışırken sürekli titreşim yayan ve ekran kartının soğutma bloğu gibi el yakacak sıcaklıklara ulaşan bir yerde bu bence sağlam olmaz.

Silikon sağlamlık konusunda muhtemelen sorun çıkarmaz ama sonuçta bu fan tozlanacak, soğutma bloğu tozlanacak. Arada bir sökülüp temizlenmesi gerekecek. Bu sebeple sökülüp takılmaya daha müsait olduğundan dolayı plastik cırt/kelepçe olarak geçen ürünlerden kullanın bence.

Fanı ve iskeleti söktükten sonra fotoğraf paylaşabilirseniz aklıma gelen farklı yöntemleri de paylaşmaya çalışırım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…